Πώς τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό;

Ιδιαίτερα ωφέλιμη μπορεί να αποδειχτεί η επαφή ενός παιδιού με αυτισμό και ενός κατοικίδιου, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μισούρι. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συνύπαρξη των δύο, συμβάλουν στην συντροφικότητα, την ανακούφιση από το στρες και την εκμάθηση της υπευθυνότητας.

“Όταν συγκρίνω τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό που έζησαν με σκύλους σε σχέση με όσους δεν το έκαναν, τα παιδιά με σκυλιά εμφανίζονταν να έχουν μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες”, δήλωσε η Gretchen Carlisle, ερευνήτρια στο Research Center for Human-Animal Interaction (ReCHAI).

“Πιο σημαντικά, όμως, είναι τα στοιχεία που αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με οποιοδήποτε κατοικίδιο στο σπίτι, ήταν πιο πιθανό να συμμετάσχουν κοινωνικά σε μία ομάδα, ζητώντας πληροφορίες ή απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων ανθρώπων. Αυτά τα είδη κοινωνικών δεξιοτήτων είναι συνήθως δύσκολα για τα παιδιά με αυτισμό, αλλά αυτή η μελέτη έδειξε ότι η αλληλεπίδραση των παιδιών με τους άλλους, ήταν μεγαλύτερη αν ζούσαν με ένα κατοικίδιο ζώο”, προσθέτει η Gretchen Carlisle.

Στην έρευνα συμμετείχαν 70 οικογένειες. Τo 60% αυτών είχαν σκύλο για κατοικίδιο. Οι γονείς των παιδιών παραδέχτηκαν πως με την παρουσία σκύλου στο σπίτι οι αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών είναι μεγάλες.

Επίσης, παρατηρείται ότι τα παιδιά είναι πιο κοινωνικά και μιλούν περισσότερο μεταξύ τους, όταν υπάρχει κάποιο κατοικίδιο στην σχολική τάξη. Αυτό είναι κάτι το οποίο φαίνεται να ισχύει και για τα παιδιά με αυτισμό και θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη εξωστρέφειά τους. Ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, γιατί το παιδί μπορεί να είναι ευαίσθητο στους δυνατούς ήχους, όπως το γάβγισμα και να διαταραχθεί η ηρεμία του.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy