Πόσο κοστίζει η μόρφωση;

Της Παναγιώτας Σιούκρα*

Ως μαθητές και αυριανοί φοιτητές βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Το γεγονός ότι μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποκόπηκαν πάρα πολλά ωφελήματα και τώρα επιχειρούν να κουτσουρέψουν και τη φοιτητική χορηγία, μας ανησυχεί ιδιαίτερα για το δρόμο που έχει πάρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το οργανωμένο μαθητικό κίνημα δεν είναι πρώτη φορά που προβληματίζεται για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ΠΣΕΜ ήδη έχει καταθέσει τη δίκη της πρόταση για την αύξηση των θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και τη διασφάλιση της διανομής όλων των θέσεων στους υποψήφιους. Η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται και στα χέρια του Υπουργού Παιδείας, στον οποίο κατατέθηκε μετά από συνάντηση που είχε η ΠΣΕΜ μαζί του. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να επεξεργαστεί την πρόταση αυτή, γιατί πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθηθούν δεκάδες οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να σπουδάσουν.

Επίσης, ένα άλλο σημείο το οποίο θέλουμε να θίξουμε είναι η προώθηση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση το οποίο αφορά τη χορηγία και το πακέτο φοιτητικής πρόνοιας. Με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ίσχυαν τα εξής: α) τα περιουσιακά κριτήρια για παροχή της φοιτητικής χορηγίας μειώνονται κατά 60% (από 1,200,00 σε 500,000) με βάση τιμές του 2013 και όχι του 1980. Αυτό αφαιρεί από πολλές οικογένειες το δικαίωμα να λάβουν τη φοιτητική χορηγία, β) Συγχωνεύεται το φοιτητικό πακέτο με τη χορηγία, το οποίο ήταν το πιο στοχευμένο επίδομα και παρείχε στους φοιτητές στήριξη για σίτιση, στέγαση, αγορά βιβλίων και Η/Υ, με κίνδυνο να «εξαφανιστεί». Μετά από τις αντιδράσεις των φοιτητών και της κοινωνίας, το Υπουργείο αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Δυστυχώς, δεν είναι πλήγμα μόνο τα πιο πάνω, αλλά και η κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι μειώσεις στα κονδύλια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, μειώσεις στα κονδύλια των προϋπολογισμών  των δημόσιων πανεπιστήμιων, το γεγονός ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να διακινούνται πλέον δωρεάν με τα λεωφορεία κ.α. Ακόμη, πλήγμα αποτελεί και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίες πάντα ήταν στήριγμα στους φοιτητές μας που βρίσκονταν στο εξωτερικό, είτε προσφέροντας εισιτήρια σε άπορους φοιτητές, είτε καθορίζοντας εκπτώσεις σε όσους ήταν κάτοχοι της φοιτητικής ταυτότητας του ΟΝΕΚ, είτε παρέχοντας διευκολύνσεις στους φοιτητές με τα κιλά των αποσκευών.

Τι άλλο δηλαδή πρέπει να περιμένουμε από την παρούσα κυβέρνηση; Μήπως την εισαγωγή διδάκτρων και στα δημόσια τριτοβάθμια ιδρύματα; Το δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε θα ανεχτούμε άλλο αυτές τις λογικές που μετατρέπουν την παιδεία σε προνόμιο των λίγων και εκλεκτών. Το μαθητικό κίνημα θα διεκδικήσει το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση και την αξιοπρέπεια.

*Πρόεδρος ΕΣΕΜ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy