Πουτζουρής: Δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα των ΜΕΔ

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε για τη διευθέτηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα, γι’ αυτό και ελάχιστες περιπτώσεις έχουν διευθετηθεί μέχρι τώρα, δήλωσε στον Άστρα ο νομικός Νίκος Πουτζουρής.

Το πρόβλημα, σημείωσε, δεν μπορεί να επιλυθεί διότι οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν τις ζημιές τους και την ευθύνη τους στην κατάσταση που δημιουργήθηκε, διότι οι τράπεζες φαίνεται ότι δεν θα αντέξουν αυτό το βάρος.

Σημειώνοντας ότι τα ΜΕΔ αντί να μειώνονται αυξάνονται, ο κ. Πουτζουρής εκτίμησε επίσης ότι οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας θα γίνουν. Αυτή την ώρα, είπε, οι τράπεζες λύνουν προσωρινά το πρόβλημα ανταλλάζοντας δάνεια με περιουσίες και στο τέλος θα μετατραπούν σε κτηματομεσιτικές εταιρίες.

Η ευρωζώνη θέλει ένα καθαρό τραπεζικό σύστημα και δικαιολογημένα πιέζει να ξεκαθαρίσει το θέμα των ΜΕΔ, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης.

Μιλώντας στον Άστρα είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό αλλά είναι περισσότερο κοινωνικό πρόβλημα κι εκεί πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες. Οι τράπεζες, πρόσθεσε, είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και θα πρέπει μόνες τους να βρουν τρόπο επίλυσης του προβλήματος και όχι να αναμιχθεί η κυβέρνηση με τη δημιουργία φορέας ο οποίος θα εμπλέξει και τους φορολογούμενους σε αυτό το θέμα.

Η βουλευτής Άννα Θεολόγου δήλωσε στον Άστρα ότι τα τελευταία 5 χρόνια οι τράπεζες αντιλήφθηκαν ότι δεν θα εισπράξουν τα ΜΕΔ και θα έπρεπε να παγώσουν αυτά τα δάνεια ώστε να υπάρχει η πραγματική εικόνα όσον αφορά τα αποθέματα των τραπεζών.

Επισήμανε ότι σήμερα το πρόβλημα είναι διογκωμένο με τους δανειολήπτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν λόγω ανεργίας ή μείωσης μισθών και οι τράπεζες να επιμένουν στην είσπραξη των οφειλομένων.

Αναφορικά με τον φορέα που εισηγείται η κυβέρνηση, η κα Θεολόγου εξέφρασε τη διαφωνία της, αφού στο τέλος θα κληθεί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει όσα οι τράπεζες επέβαλαν τα τελευταία 5 χρόνια ως επιβαρύνσεις στα δάνεια και σήμερα δεν μπορούν να τα εισπράξουν.

Επισήμανε ακόμη πως αν ξεκινήσουν οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, τότε το κράτος θα βρεθεί αντιμέτωπο με το σύνταγμα και θα πρέπει να αναλάβει το ίδιο τη στέγαση όσων θα χάσουν τα σπίτια τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy