Πραγματικότητα και το μέλλον της Πάφου

Του Γιώργου Γιαλλούρη*

Μας ρωτούν πολλοί φίλοι πώς βλέπουμε το μέλλον της επαρχίας μας με τη σημερινή κατάσταση όπως εξελίσσεται στην καθημερινότητά μας. Την ίδια ώρα όλοι παραδέχονται ότι η Πάφος είναι η επαρχία που πλήγηκε όσο καμιά άλλη από τα κουρέματα, τη στήριξη των τραπεζών και την αντιαναπτυξιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Αναστασιάδη τότε και της συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ, ανεπίσημου ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Αναστασιάδη σήμερα.

Εδώ και τρία χρόνια παρατηρείται στασιμότητα σε οτιδήποτε αφορά την επαρχία μας. Εδώ και τρία χρόνια ακούμε μόνο υποσχέσεις. Κανένα αναπτυξιακό έργο δεν έχει υλοποιηθεί, παρά μόνο όσα είχαν ήδη αρχίσει επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Γι’ αυτή την κυβέρνηση οι ανάγκες των τραπεζών είναι απείρως σημαντικότερες από τις ανάγκες των ανθρώπων μιας ολόκληρης επαρχίας. Μιας επαρχίας η οποία συνέβαλε κατά το παρελθόν, ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσφερε θέσεις εργασίας αλλά και εισοδήματα στο κράτος μας.

Σήμερα; Σήμερα η κατάσταση είναι τραγική. Η Πάφος παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης από την κυβέρνηση. Η καταγραμμένη ανεργία έχει τριπλασιαστεί, νέοι από την επαρχία μας και από όλη την Κύπρο εγκαταλείπουν το νησί προς αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος. Τίποτε δεν μαρτυρεί ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η προ ολίγων μηνών επίσκεψη Αναστασιάδη στην Πάφο δεν πρόσφερε οτιδήποτε παρά μόνο επικοινωνιακά στο προφίλ του Προέδρου. Όλα έμειναν στα λόγια. Το μόνο παρήγορο υπήρξε η στήριξη για τα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017. Την οποία στήριξη έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεωμένο το κράτος να προσφέρει.

Στους προϋπολογισμούς 2014 και 2015 κανένα νέο έργο δεν υπήρχε για την Πάφο. Ουσιαστικά ούτε και στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν τέτοια έργα τα οποία να δίνουν αισιόδοξο μήνυμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Μετά από τρία σχεδόν χρόνια καθυστερήσεων και απραξίας αναμέναμε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιούσε τις δεσμεύσεις της προς την επαρχία μας. Δεσμεύσεις προεκλογικές αλλά και δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη μοναδική επίσκεψη Αναστασιάδη στην Πάφο παρέμειναν στα λόγια.

Ο Τουρισμός τίθεται στο περιθώριο. Κανένα έργο αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος δεν έχει γίνει. Πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση και ο παφίτης υπουργός της (κατέρρευσε και ο μύθος ότι όταν έχεις συνεπαρχιώτη αρμόδιο υπουργό κερδίζεις… τα συμφέροντα κερδίζουν) αρνήθηκαν την κατασκευή αγκυροβολίου για τις ανάγκες του λιμανιού της Πάφου, διότι το έκριναν ασύμφορο… ένα έργο το οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι θα βοηθούσε τους δεκάδες μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού να ανασάνουν.

Αυτή την περίοδο στην Πάφο έπρεπε να υπάρχει οργασμός κρατικών έργων ώστε να περιοριστεί η ανεργία, να επανεκκινήσει η τοπική οικονομική δραστηριότητα και αργά αλλά σταθερά να βελτιωθεί η κατάσταση. Τα μεγάλα ώριμα αναπτυξιακά έργα της επαρχίας μας δεν προωθήθηκαν, ενώ άλλα όπως ο δυτικός Παρακαμπτήριος Πάφου, η βελτίωση της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή στο κέντρο της Πάφου, η κατασκευή μαρίνας βρίσκονται στον αναπνευστήρα. Κανένα ενδιαφέρον, καμία κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη «δεσμεύτηκε» να φέρει την άνοιξη. Ομως με τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει, μας οδηγεί σε βαρυχειμωνιά. Αυτό είναι το μέλλον που μας προδιαγράφει η τροϊκανή κυβέρνηση. Το «οικονομικό θαύμα» με το οποίο μας ταΐζουν είναι μπαγιάτικο.

* Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy