«Πράσινο» από ΕΚ για επιπλέον κονδύλια για μετανάστευση

Τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και δύο ευρωπαϊκά ταμεία για το μεταναστευτικό θα λάβουν επιπλέον 69,6 εκατ. ευρώ για παραπάνω προσωπικό και άλλα έξοδα για το τρέχον έτος, σε συνέχεια της έγκρισης από το ΕΚ της πρότασης της Επιτροπής την Τρίτη. Το ΕΚ έχει ζητήσει την αύξηση των προϋπολογισμών στον απόηχο των τραγωδιών του Απριλίου που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 1,200 μετανάστες.

Το ΕΚ σημείωσε ότι ακόμη και αυτή η αύξηση στη χρηματοδότηση και στο προσωπικό μπορεί να μην επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, πόσο μάλλον εάν υπάρξει και κύμα μεταναστών από την Ουκρανία.

Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 75,7 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 69,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια που αρχικά προορίζονταν για το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, τα οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν να αναπληρωθούν το 2016.

Σε συνέχεια της έγκρισης του Κοινοβουλίου, ο οργανισμός FRONTEX που διαχειρίζεται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα λάβει 26,8 εκατ. ευρώ (σε αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών), τριπλασιάζοντας έτσι την διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) θα ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό, ενώ οι δύο κύριες πηγές χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό – το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) καθώς και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) – θα λάβουν επιπλέον 57 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων (εκ των οποίων 45,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) και 5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) αντίστοιχα.

Οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν αυτήν την αύξηση στον προϋπολογισμό στις 19 Ιουνίου. Η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την επιπλέον χρηματοδότηση με 592 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 41 αποχές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy