Πράσινο φως για το ξενοδοχείο στις Φοινικούδες

Εγκρίθηκε η νέα συμφωνία Δήμου Λάρνακας – επενδυτή

Του Τάσου Περδίου

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών και μετά από πολλές ανατροπές, φαίνεται ότι παίρνει οριστικά το δρόμο της υλοποίησης η πολυδιαφημισμένη ρώσικη επένδυση στις Φοινικούδες. Όπως πληροφορούμαστε, το Υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκριναν τη νέα συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο Λάρνακας και την εταιρεία Lanomex Development Ltd για πώληση του δημοτικού κτήματος επί της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών, το οποίο θα αξιοποιηθεί για ανέγερση μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος.

Καθώς πρόκειται για αποξένωση δημόσιας περιουσίας, απαιτείτο η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία εξασφαλίστηκε ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης. Ο Δήμος Λάρνακας είχε ζητήσει έγκριση της συμπληρωματικής συμφωνίας από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μετά το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο, τρέχουν οι διαδικασίες υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων στις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας για εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών με στόχο το έργο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.

Η συμπληρωματική συμφωνία τροποποιεί τους όρους της αρχικής συμφωνίας ανάμεσα στον Δήμο Λάρνακας και τον αγοραστή και θα φέρει σημαντική τονωτική ένεση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Δήμου Λάρνακας.

Η νέα συμφωνία τροποποιεί τους όρους πληρωμής αφού ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Lanomex έχει συμφωνήσει να εξοφλήσει το υπόλοιπο του αντιτίμου αγοράς του δημοτικού τεμαχίου επί της λεωφόρου Αθηνών μέχρι το τέλος του χρόνου. Το υπόλοιπο ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ο αγοραστής της γης θα υποβάλει τελικά σχέδια για το έργο, καθώς και σχέδια για αναβάθμιση των δημοσίων χώρων μπροστά από το καρουσέλ και το καφεστιατόριο Hobos έναντι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, ο επιχειρηματίας έχει δεσμευτεί στο ανέκκλητο των αδειών που θα εκδοθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι όταν πάρει στην κατοχή του τη δημοτική γη, αυτή θα αξιοποιηθεί για τους σκοπούς της αγοράς της και όχι για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς.

Το αίσιο τέλος έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την αγορά της ιδιωτικής γης στις Φοινικούδες με την οποία θα ενοποιηθεί η δημοτική γη για να προχωρήσει το έργο.

Από το καλοκαίρι του 2014, όταν είχε αγοραστεί η ιδιωτική γη στην περιοχή, μέχρι σήμερα κατέστη αδύνατο να προχωρήσει η επένδυση. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Νικολάι Ποταπένκο συμφώνησε και την αγορά του δημοτικού τεμαχίου δίπλα στο Hobos (Λούνα Παρκ) ώστε να ενοποιήσει τα τεμάχια και να προχωρήσει με τα σχέδια, ωστόσο η συμφωνία πήρε άσχημη τροπή. Ο Ρώσος είχε καταβάλει προκαταβολή 1,5 εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο Λάρνακας έναντι του τιμήματος των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο στη συνέχεια ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία καταλογίζοντας στον επιχειρηματία αθέτησή της μετά την παρέλευση της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης από τις τρεις ετήσιες δόσεις εξόφλησης του ποσού. Ο Ν. Ποταπένκο απάντησε με αγωγή ζητώντας πίσω την προκαταβολή και η διαφορά κατέληξε στα δικαστήρια με την επένδυση να μένει στα χαρτιά.

Τα αρχικά σχέδια του πρότζεκτ Larnaka Tower προέβλεπαν πεντάστερο ξενοδοχείο, διαμερίσματα, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες καθώς και υπόγειο χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 300 αυτοκινήτων σε μια επένδυση που υπολογίστηκε γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της γης.

Τα σχέδια απλώνονται στο δημοτικό τεμάχιο όπου βρισκόταν στο παρελθόν το δημοτικό μέγαρο, εμβαδού 938 τ.μ., το οποίο ενοποιείται με τα όμορα τεμάχια που έχει ήδη αποκτήσει ο επιχειρηματίας, εμβαδού 4.567 τ.μ., τα οποία περιλαμβάνουν το καφεστιατόριο Hobos, τον χώρο στάθμευσης στο πίσω μέρος και τα καταστήματα μέχρι την οδό Ζήνωνος.

Επίσης, μέρος της συμφωνίας αγοράς του δημοτικού τεμαχίου ήταν η γραπτή δέσμευση του αγοραστή να διαθέσει επιπλέον ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ανάπλασης των δημοσίων χώρων που περιβάλλουν την υπό ανάπτυξη περιουσία. Μεταξύ αυτών είναι και η εξέδρα εκδηλώσεων του Δήμου Λάρνακας, η οποία είχε προταθεί να αναβαθμιστεί μαζί με την πλατεία μέσα από ένα μοντέρνο σχεδιασμό.

Άμεσα οι προσφορές για Λέσχη και Κοινοτικό Κέντρο

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, θέμα ημερών είναι να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και δύο σημαντικές δημόσιες αναπτύξεις εκτός από τη μεγάλη ιδιωτική ανάπτυξη στις Φοινικούδες. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εκτός απροόπτου θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την ανάπλαση της Λέσχης και του Κοινοτικού Κέντρου, δύο από τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά ταμεία. Η προσφοροδότηση των δύο αναπτύξεων έρχεται μετά την υποβολή των προσφορών από 6 ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανέγερση της καινούργιας δημοτικής αγοράς, ενώ ήδη οι εργασίες στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Κήπου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Ο νέος Δημοτικός Κήπος υπολογίζεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2018. Με αυτά τα δεδομένα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά ο πλήρης σχεδιασμός του Δήμου Λάρνακας για υλοποίηση βελτιωτικών έργων στο αστικό κέντρο της Λάρνακας με αξιοποίηση των συνολικά 18 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκαν από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η Λέσχη Λάρνακας θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολυχώρο μαζί με εστιατόριο με βάση τα κριτήρια αποκατάστασης υφιστάμενης οικοδομής, η οποία έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο κατηγορίας Β’. Το έργο περιγράφεται ως Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού και είναι ανάμεσα στα έργα που προτείνει ο Δήμος Λάρνακας για χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 από τα οποία, ως γνωστόν, ο δήμος έχει εξασφαλίσει συνολικό κονδύλι 18 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Λέσχης Λάρνακας στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως και διάθεση του χώρου για στέγαση εργαστηρίων και στούντιο των καλλιτεχνών της πόλης που στερούνται πρόσβαση σε τέτοιον πολυχώρο.

Το Κοινοτικό Κέντρο θα μετατραπεί σε Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης.

Με βάση την πρόταση του Δήμου Λάρνακας προς τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων σχεδιάζονται τα εξής για το Πολυδύναμο Κέντρο:

– Ανοικτός και κλειστός χώρος ενεργητικής απασχόλησης, υγιούς ψυχαγωγίας και εκγύμνασης (ΑΓΟ) με στόχευση προς τις ομάδες διαφόρων εθνικοτήτων και χαμηλής εισοδηματικής τάξης.

– Πολυπολιτισμικό Κέντρο το οποίο θα στεγάζει τις δράσεις επιμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Λάρνακας, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις των διαφόρων εθνικοτήτων του πληθυσμού. Το κέντρο θα περιλαμβάνει κοινοτικό ιατρείο και φαρμακείο για δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θα στεγάζει επίσης το ανοικτό σχολείο του Δήμου Λάρνακας.

– Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του χώρου των μουσικών σχημάτων του Δήμου Λάρνακας, περιλαμβανομένου και χώρου για το Δημοτικό Ωδείο, που θα παρέχει μουσική παιδεία στο σύνολο του πληθυσμού.

– Δημιουργία χώρων κοινωνικής συναναστροφής των νέων, αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων, παιγνιοθήκη και άλλους χώρους στους οποίους θα παρέχονται διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, το Πολυδύναμο Κέντρο θα αποτελεί πυρήνα κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης, το οποίο θα περιλαμβάνει ανοικτό και κλειστό χώρο ενεργητικής και υγιούς ψυχαγωγίας και εκγύμνασης και θα παρέχει δικαίωμα εξυπηρέτησης όλων των ομάδων πληθυσμού της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, περιλαμβανομένων και ομάδων πληθυσμού διαφορετικών εθνικοτήτων και χαμηλής εισοδηματικής τάξης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy