Πράσινο σαπούνι

343

Της Κριστίν Κιλικίτα

Το πράσινο σαπούνι έχει ως βασικό και κύριο συστατικό το ελαιόλαδο -γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια. Μπορεί ωστόσο να παραχθεί και από άλλα φυτά. Η χρήση του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Εκτός από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς βέβαια να είναι το μοναδικό.

•Άκρως ενυδατικό. Το πράσινο σαπούνι καθαρίζει το δέρμα χωρίς να το στερεί από τα φυσικά του λιπαρά στοιχεία που κατά γενική ομολογία καταφέρνουν άλλα σαπούνια, καταλήγοντας έτσι σε στεγνό και ξηρό δέρμα. Η φυσική τους σύσταση αφήνει ελεύθερους τους πόρους του δέρματος επιτρέποντας την εφίδρωση, προστατεύοντας όμως ταυτόχρονα και με φυσικό τρόπο τα κύτταρα της επιδερμίδας. Στο πράσινο σαπούνι εντοπίζεται η ουσία γλυκερίνη, η οποία συντηρεί την ενυδάτωση του δέρματος, αντλώντας νερό, ακόμα και από τον αέρα, ενώ σε αλλά σαπούνια του εμπορίου έχει αφαιρεθεί.

•Λίγες παρενέργειες. Το πράσινο σαπούνι είναι υποαλλεργικό, δεδομένης προφανώς της φυσικής του προέλευσης με αποτέλεσμα να είναι η ασφαλέστερη επιλογή για ευαίσθητες επιδερμίδες. Το ελαιόλαδο δε, σαν συστατικό είναι ασφαλές ακόμα και για νεογέννητα βρέφη λόγω της μαλακτικής του φύσης. Τα περισσότερα είδη πράσινων σαπουνιού περιέχουν αποκλειστικά φυσικά συστατικά, φιλικά προς τον άνθρωπο, σε αντίθεση με άλλα σαπούνια που περιέχουν ουσίες βαριές και ενδεχομένως τοξικές για την επιδερμίδα.

•Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά και διαρκώς ο ανθρώπινος οργανισμός. Οι βιταμίνες Ε και Α που περιέχονται στο λάδι και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες με όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιήσετε ή καταναλώσετε το λάδι, είτε μέσω του φαγητού είτε μέσω του σαπουνιού, γίνονται εκμεταλλεύσιμες στον οργανισμό και άκρως ωφέλιμες. Επιπλέον, το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει το δέρμα από παθήσεις και τον οργανισμό από προβλήματα στην καρδιά και την πεπτική λειτουργία.

•Διαρκεί και έχει διακριτικό άρωμα. Το πράσινο σαπούνι έχει ένα απαλό και φρουτώδες άρωμα, σε αντίθεση με τα έντονα αρώματα που έχουν αλλά σαπούνια και συχνά προκαλούν ενοχλήσεις σε ευαίσθητες και μη επιδερμίδες. Η μπάρα του πράσινου σαπουνιού είναι σκληρή και δεν κάνει πολλή σαπουνάδα με συνέπεια να κρατάει πολύ περισσότερο από αντίστοιχα προϊόντα.

•Άλλες χρήσεις. Η αξία του πράσινου σαπουνιού δεν τελειώνει στην προσωπική υγιεινή, αλλά συνεχίζει και αφορά και την καθαριότητα ακόμα και του σπιτιού. Έχει αποτελεσματική δράση στην απολύμανση του σπιτιού, καθώς αν το διαλύσετε σε νερό είναι ιδανικό για σφουγγάρισμα. Έχει ακόμα λευκαντικές ιδιότητες και ο συνδυασμός του με λίγο λευκό ξύδι το κάνει ιδανικό καθαριστικό για μπάνια και κουζίνα.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.