Πρεμιέρα για την Τράπεζα Κύπρου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Στον πίνακα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου βρίσκεται από το πρωί η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (Bank of Cyprus Holdings), μετά την ευόδωση του σχεδιασμού της ηγεσίας της.

Η εισαγωγή της εταιρείας στον κύριο δείκτη του λονδρέζικου χρηματιστηρίου συνοδεύθηκε από τελετή υποδοχής στο κτίριο της βρετανικής χρηματαγοράς στο Σίτυ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιόζεφ Άκερμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζον Χούρικαν, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, άλλα στελέχη της τράπεζας, οι σύμβουλοι της διαδικασίας εισαγωγής και στελέχη του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χούρικαν ανέφερε: «Δώσαμε μία υπόσχεση στους μετόχους μας όταν συγκεντρώσαμε το πρόσθετο κεφάλαιο στο τέλος του καλοκαιριού του 2014 ότι θα προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε τη χρηματιστηριακή συμμετοχή της εταιρείας εκτός Αθηνών προς μία μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματαγορά που δίνει προοπτική μεγαλύτερης ρευστότητας και αυτό πράξαμε. Επομένως σήμερα υλοποιούμε την υπόσχεσή μας στους μετόχους.

»Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μία ευμεγέθης κυπριακή εταιρεία έχει καταφέρει να εισαχθεί σε μια από τις μεγάλες χρηματαγορές και αυτό το κάνουμε φέροντες το όνομα της χώρας στο τίτλο μας, μια ευθύνη την οποία αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι είναι το ξεκίνημα μίας καλής πορείας της μετοχής μας, το ξεκίνημα ενός ταξιδιού ανακάλυψης της αξίας της μετοχής σε αυτή την αγορά».

Κατά τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης η μετοχή της νεοεισηγμένης εταιρείας κυμαινόταν μεταξύ 3,27 και 3,60 ευρώ, μία μεταβολή της αξίας από την αρχική τιμή αναφοράς με θετικό πρόσημο της τάξης του 5,5% με 7,5%. Συνολικά έχουν εκδοθεί 446.199.933 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ. Η διαπραγμάτευση στο Λονδίνο γίνεται σε ευρώ.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο ο ίδιος έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους απόδοσης από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο κ. Χούρικαν περιορίστηκε στο να πει ότι δουλειά του είναι να διατηρεί τη σωστή λειτουργία της εταιρείας ώστε να ξεπεραστεί η συζήτηση για την ποιότητα του ισολογισμού και να διατηρηθεί άθικτη η δυναμική κέρδους της τράπεζας. «Αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στην αξία της εταιρείας κάποια στιγμή όταν οι επενδυτές αντιληφθούν ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος», είπε ο Τζον Χούρικαν.

Σημείωσε ότι το βρετανικό σκέλος της λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου είναι ένα μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών, αλλά «σημαντικό μέρος του τι είναι ο όμιλος, δηλαδή μία τράπεζα κυπριακή και βρετανική».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Bank of Cyprus Holdings Γιόζεφ Άκερμαν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη της διαπραγμάτευσης της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κάνοντας λόγο για «ακόμα ένα σημαντικό βήμα στη μεταμόρφωση του ομίλου». Συμπλήρωσε ότι το βήμα αυτό θεωρείται σημαντικό ώστε να δημιουργηθεί ένα υψηλότερο προφίλ της εταιρείας και μεγαλύτερη ρευστότητα, αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε κεφάλαια.

Εκ μέρους του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίχιλ Ράθι ανέφερε ότι η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου είναι «ορόσημο» για την εταιρεία και για την Κύπρο. «Δείχνει την ισχυρή ανάκαμψη της τράπεζας μετά από την οικονομική κρίση και υπογραμμίζει την ικανότητα του Λονδίνου να βοηθά τον τραπεζικό τομέα να ανακεφαλαιοποιείται με στόχο την ανάπτυξη».

Ο κ. Ράθι αλλά και ο βρετανικός οικονομικός Τύπος έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η προσέλκυση της Τράπεζας Κύπρου στο Λονδίνο ενώ εκκρεμεί το Brexit επιβεβαιώνει τη σημασία της βρετανικής πρωτεύουσας για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ερωτηθείς συναφώς από το ΚΥΠΕ ο κ. Χούρικαν σχολίασε: «Πιστεύω στο Σίτυ του Λονδίνου. Εδώ οι παγκόσμιοι πάροχοι κεφαλαίων συναντούν όσους αναζητούν κεφάλαια. Εδώ υπάρχει η υποδομή για τις συναλλαγές, εδώ βρίσκονται όλα τα νομίσματα. Στέκεται διακριτά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέγει να βγει από την ΕΕ και αυτό είναι μία σημαντική έγνοια, αλλά νομίζω ότι το Λονδίνο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο θα επικρατήσει και το στηρίζουμε με τις πράξεις μας».

Σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου επισημαίνεται ότι η Bank of Cyprus Holdings εισήχθη στην κύρια αγορά με κεφαλαιοποίηση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μία κίνηση που αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα των μετοχών της εταιρείας και να οδηγήσει σε ευρύτερη βάση επενδυτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy