Προχωρά την αυτορύθμιση για το πόθεν έσχες η Βουλή

Αποφασισμένη μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου να ψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος και το νομικό πλαίσιο που θα διέπει το πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων και των δημοσίων υπαλλήλων που διαχειρίζονται δημόσιο πλούτο, παρουσιάζεται η Κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, που προωθηθεί ταχύτερα την αυτορύθμισή της επί του ζητήματος, με τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του νομοθετικού σώματος.

Μετά τη συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη μεταξύ των μελών της επιτροπής, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του σώματος Σωτήρης Σαμψών φαίνεται τα μέλη της επιτροπής να βρίσκονται κοντά στη σύσταση του καταλόγου των ελεγχομένων αξιωματούχων και υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων όπως και στην περίληψη στους νόμους που θα ψηφίσει η Βουλή της πρακτικής της κατονομασίας και ντροπής (name and shame).

Ο κ. Σαμψών είπε ότι η συζήτηση για την 8η τροποποίηση του Συντάγματος και τα νομοθετήματα που αφορούν το πόθεν έσχες, εξηγώντας ότι πρόκειται για επεξεργασία των νόμων που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το Ανώτατο Δικαστήριο με γνώμονα να αρθεί η διαπιστωθείσα αντισυνταγματικότητα.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση προχωρά ώστε η επιτροπή να καταλήξει σε κοινώς αποδεκτό τρόπο μέσα στο πλαίσιο των τάσεων που επικρατούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Περαιτέρω, είπε, μέλημα της επιτροπής είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο ή να εξαλειφθούν πλήρως, οι κίνδυνοι οι νόμοι που ψηφιστούν τα κριθούν εκ νέου αντισυνταγματικοί, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για θεσμοθέτηση και ρύθμιση του πόθεν έσχες για σκοπούς διαφάνειας και καταπολέμησης της διαπλοκής στο δημόσιο βίο.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η επιτροπή Νομικών έχει ως μέλημα να προστατευθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός από κινδύνους επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή απλά επειδή πρέπει να ελεγχθούν οι αξιωματούχοι που θα περιληφθούν στον κατάλογο των ελεγχόμενων προσώπων σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι σε 15 ημέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση, προσθέτοντας ότι στο μεταξύ ζητήθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών να καταθέσει στην επιτροπή Νομικών τη μελέτη που διενήργησαν οι ακαδημαϊκοί για λογαριασμό της επιτροπής Θεσμών.

Συνεχίζοντας είπε ότι ζητήθηκε από την επιτροπή Θεσμών να εξεταστούν από κοινού τα θέματα που σχετίζονται με θέματα που βρίσκονται και ενώπιον της επιτροπής Νομικών.

Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη πριν το τέλος της βουλευτικής περιόδου και ρύθμιση του πόθεν έσχες.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τα μέλη της επιτροπής βρίσκονται κοντά στη σύσταση του κατάλογου των αξιωματούχων και υπαλλήλων που θα υπόκεινται στο πόθεν έσχες.

Ενώ σε σχέση με το name and shame, είπε πως η επιτροπή μελετά το θέμα ώστε η δημοσιοποίηση να είναι τέτοια, που να μην καταλήγει σε κουτσομπολιά στα καφενεία, αλλά να υπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θα γίνεται και να δημοσιοποιείται αυτός που δεν ικανοποιεί τις πρόνοιες των νόμων που θα ψηφιστούν.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού επανέλαβε ότι η επιτροπή Νομικών θα έχει ολοκληρωμένη ρύθμιση εντός της παρούσας συνόδου.

Πρόσθεσε ότι θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ είπε όπως η επιτροπή προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την αυτορύθμιση της Βουλής, ώστε εντός των επομένων 15 ημερών, με συγκεκριμένες και αποτελεσματικές πρόνοιες να τροποποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας της Βουλής.

Είπε ότι η πρόθεση είναι όπως δια της δύναμης του παραδείγματος να η Βουλή να προχωρήσει με την αυτορύθμιση.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα η επιτροπή Νομικών θα τρέχει τη ρύθμιση και για τις υπόλοιπες εξουσίες και για το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας.

Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι για να είναι αποτελεσματικό το πόθεν έσχες πρέπει να περιλαμβάνει όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, ή λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά.

Δήλωσε, επίσης, ότι η επιτροπή Νομικών βρίσκεται πολύ κοντά στον καταρτισμό του καταλόγου των υποκειμένων σε πόθεν έσχες και ευχήθηκε όπως η προσπάθεια προωθηθεί συλλογικά από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Η κοινωνία απαιτεί απτά αποτελέσματα, συνέχισε και παρατηρώντας ότι χωρίς να σημαίνει ότι οι νομοθεσίες αποτελούν τη θεραπεία για πάσα νόσο, είπε πως τα βαθύτερα αίτια είναι οι νοοτροπίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy