Προδικαστικές ενστάσεις καθυστερούν τη διαδικασία στο Εκλογοδικείο Λεμεσού

Χωρίς ακόμη να έχει εξεταστεί η κύρια εκλογική αίτηση για επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Δήμο Λεμεσού, οι δυο πλευρές θα αγορεύσουν, στις 3 Μαΐου (09.00), επί αιτημάτων και ενστάσεων που έχουν εγερθεί και τα οποία καθυστερούν την όλη διαδικασία που, με βάση το Νόμο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μάη.

Η Νομική Υπηρεσία έχει ήδη συμμορφωθεί στην προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου που εξέδωσε γενικό διάταγμα αποκάλυψης εγγράφων των δημοτικών εκλογών, το οποίο δεν περιλαμβάνει τα έγκυρα και άκυρα ψηφοδέλτια, ωστόσο η απόφαση αυτή δεν περιλάμβανε και επιθεώρηση τους, κάτι που ζητούν οι δικηγόροι του αιτητή.

Την ίδια ώρα, η Νομική Υπηρεσία κατέθεσε αίτηση για να της δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες και αποκάλυψη εγγράφων της κύριας εκλογικής αίτησης, καθώς και να προσδιοριστούν αιτήματα που αναγράφονται σε αυτήν.

Το δικαστήριο κατάθεσε πρόταση για συμβιβασμό των δυο μερών, ωστόσο και παρά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, με αποτέλεσμα να οριστεί η νέα ημερομηνία για αγορεύσεις επί των νέων αιτημάτων και ενστάσεων.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, η Νομική Υπηρεσία επανέλαβε τη θέση της πως η εκλογική αίτηση πάσχει και θα πρέπει να απορριφθεί από αυτό το στάδιο, ενώ και οι δυο πλευρές επέρριψαν ευθύνες η μια στην άλλη για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην όλη διαδικασία.

Για ακόμη μια φορά το εκλογοδικείο αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο χρόνος εκπνέει και κάλεσε τις δυο πλευρές όπως τοποθετηθούν και επί τούτου στις αγορεύσεις τους.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος των αιτητών, Χρυσόστομος Νικολάου είπε πως ” κάποια πράγματα που ηγέρθηκαν σήμερα έπρεπε, η άλλη πλευρά, να τα είχε εγείρει στην προηγούμενη εμφάνιση, που ήταν το στάδιο των οδηγιών” και πρόσθεσε πως “τώρα εγείρονται εκ νέου προδικαστικές ενστάσεις οι οποίες είχαν ήδη εγερθεί και ουσιαστικά είχε αποφασιστεί από το δικαστήριο πως θα κριθούν από το ίδιο το δικαστήριο”.

“Εμείς δηλώσαμε έτοιμοι να αγορεύσουμε ακόμα και σήμερα γι αυτά τα θέματα, ζητήσαμε το αυτονόητο, που είναι η επιθεώρηση των εγγράφων που ήδη έχουν αποκαλυφθεί από τη Δημοκρατία και το δικαστήριο έκρινε, επειδή δεν είχε χρόνο σήμερα, ότι είναι πιο εύκολο να ορίσει την υπόθεση σε άλλη ημερομηνία”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε πως “ήταν εισήγηση του δικαστηρίου να αποδεχθούμε να δώσουμε περισσότερες και καλύτερες λεπτομέρειες, χωρίς βέβαια έγερση προδικαστικών ενστάσεων και χωρίς θέμα αποκάλυψης εγγράφων και την ίδια ώρα να γίνει επιθεώρηση εγγράφων από τη δική μας πλευρά¨”, ωστόσο όπως είπε, “τελικά η άλλη πλευρά δεν αποδέχθηκε την εισήγηση του δικαστηρίου και αναγκαστικά θα πρέπει να αγορεύσουμε και επί αυτών των θεμάτων”.

Από την πλευρά του, ο εκ των δικηγόρων του Δημάρχου Λεμεσού, Σίμος Αγγελίδης, δήλωσε πως “έχει δώσει οδηγίες το δικαστήριο για τις 3 Μαΐου να τοποθετηθούμε σε σχέση με ένα αίτημα το οποίο προβλέπεται από τη διαδικασία, δηλαδή να ζητήσουμε από την άλλη πλευρά καλύτερες και περισσότερες λεπτομέρειες, τις οποίες δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα”.

Είπε ακόμη πως, όφειλε η άλλη πλευρά να είχε εξαρχής γνώση επακριβώς και γεγονότων αλλά και μαρτυρίας, “αλλά φαίνεται δεν υπάρχει τίποτα εξ αυτών” και επανέλαβε τη θέση πως “υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια για αλίευση μαρτυρίας, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται, αλλά αντίθετα απαγορεύεται από τη νομολογία”.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμβιβασμός, όπως πρότεινε το δικαστήριο, ο κ.Αγγελίδης ανέφερε πως αυτό δεν έγινε “γιατί όταν υποβλήθηκε η πρόταση από το δικαστήριο, είχαμε ζητήσει από το δικηγόρο του αιτητή να δεσμευθεί πως στην απάντηση του, σε σχέση με τις λεπτομέρειες τις οποίες ζητούσαμε, θα ήταν συγκεκριμένος και δεν θα άφηνε μια αναφορά ότι θα επιφύλασσε το δικαίωμα του για οτιδήποτε άλλο προέκυπτε, καθότι αυτό θα προέκυπτε μόνο μετά από περαιτέρω μαρτυρία, την οποία θα μπορούσε να λάβει αφού επιθεωρούσε τα έγγραφα”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy