Πρόδρομος Προδρόμου: Αν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις… μόνο για κακό θα είναι

«Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε μαζί τον φυσικό μας πλούτο θα ήταν να επισπεύσουμε τη συμφωνία για το Κυπριακό»

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι φθάσαμε αρκετά κοντά στο Κραν Μοντανά. Αντί ν’ αρχίσουμε από κει και με ενισχυμένες προσπάθειες να βρεθεί ένας έντιμος και λειτουργικός συμβιβασμός, μια συμφωνία κοινώς αποδεκτή, η Τουρκία προσπαθεί να παρακάμψει το Κυπριακό και παραπέμπει σε διαπραγμάτευση για τους υδρογονάνθρακες»

 

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου
Αν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, η μονιμοποίηση της κατάστασης πραγμάτων μόνο για κακό θα είναι, παραδέχεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» και επαναλαμβάνει τα περί ετοιμότητας του Προέδρου για επανέναρξη των συνομιλιών στις εσωτερικές πτυχές και αφού γίνει προετοιμασία και για τη διεθνή πτυχή, σύμφωνα με το πλαίσιο Γκουτέρες.
Ο κ. Προδρόμου υπεραμύνεται της στάσης του Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης έναντι του ΕΛΑΜ, με τη λογική πως θα ενεργοποιηθούν οι νόμοι αν η όποια πολιτική συμπεριφορά παραβιάζει νομοθεσίες, όπως η ρητορική του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Διερωτάται ακόμα γιατί εγκαλείται η κυβέρνηση, όταν στη Βουλή τα κόμματα διαλέγονται και κάποτε ψηφίζουν μαζί με το ΕΛΑΜ…

 

«Δεν νοείται ένα θεσμικό όργανο να δίνει κύρος στους φασίστες». Δεν το λέω εγώ, δεν το είπε το ΑΚΕΛ, που αντέδρασε με δριμύτητα στην απόλυτη ταύτιση του Υπουργού Παιδείας με τις αρχές και αξίες του ΕΛΑΜ. Το έγραψε στον τοίχο της η Μαρίνα Αρμεύτη. Δεν σας ενοχλεί που βρίσκεστε σε διάσταση με τον δημοκρατικό κόσμο και συναγελάζεστε με όσους άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα;

Μιλώντας για θεσμικά όργανα, το ανώτατο όργανο της Δημοκρατίας -η Βουλή των Αντιπροσώπων- συνεδριάζει κάθε βδομάδα με τη συμμετοχή των εκλελεγμένων εκπροσώπων του ΕΛΑΜ. Εκεί συζητούν, έχουν διάλογο, κάθονται στις ίδιες επιτροπές, κάποτε ψηφίζουν μαζί… Αν η λογική είναι αυτή, θάπρεπε κανένας να μην δίνει την ίδια ψήφο που δίνει το ΕΛΑΜ. Δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό, κανένα πολιτικό κόμμα δεν υιοθέτησε αυτή τη στάση.
Η προσπάθεια να εκμεταλλευτούν κάποιοι το γεγονός ότι ένας Υπουργός βρέθηκε σε διάλογο με αυτό το κοινοβουλευτικό κόμμα νομίζω πως είναι κατάχρηση. Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη ουδεμία σχέση έχει με το ΕΛΑΜ. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει περισσότερη σχέση από όση έχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Στις εκλογές ήμασταν πολιτικοί αντίπαλοι με τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, όπως ήταν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Άρα, προς τι αυτή η συζήτηση;
Η θεσμική υποχρέωση που έχει ένας Υπουργός να βρίσκεται σε διάλογο με όλα τα κόμματα δεν σημαίνει ότι εγκρίνονται οι απόψεις οποιουδήποτε κόμματος.

Μάς λέτε πως όποτε ο κ. Υπουργός θα διαλέγεται με τα κόμματα θα πηγαίνει και στο ΕΛΑΜ;

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ένα εθνικής σημασίας ζήτημα, όπως είναι τα ΜΕΔ και η σταθεροποίηση του συστήματος χωρίς θυματοποίηση των ασθενέστερων ομάδων, ήταν να φέρει σε σύσκεψη όλα τα κόμματα, τα οποία παρουσιάστηκαν μαζί με το ΕΛΑΜ χωρίς να τίθεται θέμα.
Αν παραβιαστούν νομοθεσίες ως προς τη ρητορική μισαλλοδοξίας, θα ενεργοποιηθούν οι νόμοι του κράτους. Η αντιμετώπιση ακραίων πολιτικών φαινομένων είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει.

 

 

Γιατί σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκουν έδαφος απειλητικές για τη δημοκρατία εκδηλώσεις;

Νομίζω δεν υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση, όπως λέτε. Αντίθετα οι αντιδράσεις κατευθύνονται στην προσπάθεια απομόνωσης των ακραίων και ρατσιστικών συμπεριφορών από τις οποίες δεινοπάθησε ο τόπος και για τις οποίες ανησυχεί και η τ/κή κοινότητα. Η αντιπολίτευση λέει ότι εσείς το εκμεταλλεύεστε πολιτικά… Εσείς θέλετε το ΕΛΑΜ ως πολιτική εφεδρεία…

Συγγνώμη, χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας… Αν, για παράδειγμα, υπήρχε πιο ουσιαστικό εκλογικό μέτρο στη Βουλή, θα είχαμε αποφύγει τέτοιες περιθωριοποιημένες ομαδοποιήσεις. Δυστυχώς, την ώρα που αποφασίστηκε να αυξηθεί το μέτρο, η πλειοψηφία έκρινε ότι το μέτρο πρέπει να είναι τρία και κάτι και όχι πέντε…
Εμείς λέμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Αν η πολιτική συμπεριφορά παραβιάζει νομοθεσίες θα καταδικάζεται, διαφορετικά ποια είναι η διέξοδος; Να ποινικοποιήσουμε πολιτικές ιδέες; Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις.
Η πολιτική απομόνωση δεν είναι πρόταση;

Η επιλογή που έγινε με την εγγραφή του ΕΛΑΜ ως κόμματος δεν ήταν η απομόνωση. Αν υπάρχει φασιστικός λόγος, γιατί επιτράπηκε η εγγραφή κόμματος που είναι φασιστικό;
Αν η επιλογή των άλλων δυνάμεων, πέραν της κυβέρνησης, είναι να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική απομόνωσης και εξοστρακισμού, θα πρέπει πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους τα κόμματα μέσα στη Βουλή. Γιατί εγκαλείται η κυβέρνηση;

 

Ας περάσουμε στο Κυπριακό. Για δεύτερη φορά ο κ. Ακιντζί δήλωσε (Αλ Τζαζίρα) ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2015 είχε δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Αν τίθεται θέμα αναξιοπιστίας του Προέδρου, γιατί δεν το διέψευσε άμεσα ο ίδιος Πρόεδρος;

Οι απαντήσεις σε αυτούς τους ισχυρισμούς είχαν δοθεί εν καιρώ. Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει πριν 13 χρόνια. Έγιναν τρεις γύροι αδειοδοτήσεων και μέχρι τώρα τα ενεργειακά δεν ήταν θέμα ή αφορμή για να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Έγιναν δύο γύροι διαπραγματεύσεων, ο πρώτος μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ και ο δεύτερος μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Στη διαπραγμάτευση Χριστόφια-Ταλάτ υπήρξε σύγκλιση για τους υδρογονάνθρακες, η οποία και επαναβεβαιώθηκε στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Αυτή η κατ’ αρχήν συμφωνία προνοεί μάλιστα και συγκεκριμένο μηχανισμό κατανομής των εσόδων με ευμενή διάκριση για την τ/κ πλευρά στα πρώτα χρόνια. Άρα το να επικαλείται κάποιος από την τ/κ πλευρά αυτό το ζήτημα των υδρογονανθράκων για να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, είναι ανακόλουθο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα έχει αποφύγει να δίνει απαντήσεις -ακόμα και αν επιβάλλονταν- σε δηλώσεις και ισχυρισμούς της άλλης πλευράς. Ο στόχος είναι να μην κάνουμε δυσκολότερη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Διαπραγματεύσεων που έγιναν για δυόμισι και πλέον χρόνια με αρκετή πρόοδο και με δεδομένο το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη διεθνή πτυχή και με δεδομένη την ετοιμότητα του Προέδρου ανά πάσα στιγμή για επανέναρξη του διαλόγου. Το ότι αυτή τη στιγμή γίνονται τέτοιες δηλώσεις από την τ/κ πλευρά, σίγουρα δεν υποβοηθά το στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ελπίζουμε ότι στις 16 Απριλίου θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για να βρούμε τον τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

 

Διαφορετικά; Θα μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Ο Πρόεδρος διά ζώσης επανέλαβε την επιθυμία του για επανέναρξη του διαλόγου στα Ηνωμ. Εθνη, στις επιστολές του αλλά και στην ΕΕ, όπου και ο κ. Τουσκ ανέφερε καθαρά ότι η ΕΕ θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα την επίλυση του Κυπριακού και ότι η Τουρκία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η προσπάθειά μας είναι διαρκής, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, η μονιμοποίηση της κατάστασης πραγμάτων μόνο για κακό θα είναι.
Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα και όλους τους μοχλούς που μπορεί να υπάρξουν, ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί πως είναι προς αμοιβαίο όφελος των Ε/κ και Τ/κ αλλά και της Κύπρου ολόκληρης και της Τουρκίας ο διάλογος για λύση του Κυπριακού. Η αναφορά στους υδρογονάνθρακες είναι πρόφαση, είναι φανερό. Η Τουρκία δεν διεκδικεί δικαιώματα των Τ/κ, διεκδικεί μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για την ίδια.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αξιοποιήσουμε μαζί αυτό τον πλούτο που υπάρχει στο βυθό της κυπριακής θάλασσας θα ήταν να επισπεύσουμε τη συμφωνία για το Κυπριακό. Είναι κοινή διαπίστωση ότι φθάσαμε αρκετά κοντά στο Κραν Μοντανά. Αντί ν’ αρχίσουμε από κει και με ενισχυμένες προσπάθειες να βρεθεί ένας έντιμος και λειτουργικός συμβιβασμός, μια συμφωνία κοινώς αποδεκτή, η Τουρκία προσπαθεί να παρακάμψει το Κυπριακό και παραπέμπει σε διαπραγμάτευση για τους υδρογονάνθρακες. Και πότε; Όταν διαπιστώνεται διεθνώς ότι γίνεται λόγος για μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που ανήκουν στην Κύπρο και στην ομόσπονδη Κύπρο, στους Ε/κ και Τ/κ. Άρα η Τουρκία θορυβείται επειδή θα έχουν όφελος οι Ε/κ και Τ/κ;
Το μήνυμα που στέλλουμε εμείς, μέσα από ένα μωσαϊκό συμφωνιών με γειτονικές χώρες (Λίβανος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ελλάδα), είναι μήνυμα συνεργασίας, χωρίς την πολιτική της κανονιοφόρου. Όταν τόσα κράτη μπορούν να συνεργαστούν, γιατί η Τουρκία θέλει να επιβάλει την πολιτική της κανονιοφόρου;

 

Με μια πρόταση, πέστε μας τι θα πει ο Πρόεδρος στον Ακιντζί τη Δευτέρα, 16 Απριλίου;

Η πρόταση θα είναι να συνεχίσουμε, όπως καθίσαμε επί δύο χρόνια στο τραπέζι του διαλόγου, με κοινό στόχο να βρούμε τρόπο και διέξοδο για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της κάθε πλευράς μέσα από μια επιθυμία για λύση. Να ξεκινήσουμε ξανά το διάλογο και τη διαπραγμάτευση.

 

Τώρα εισάγεται στη συζήτηση η διαδικασία να μην είναι ανοικτού τέλους…

Το πρόβλημα δεν είναι το ζήτημα του χρόνου. Εκεί που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι ότι θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει μετά, εφόσον δεν λυθεί το Κυπριακό, με την τ/κ κοινότητα. Αυτό δεν μας προκαλεί εφησυχασμό, γιατί προσπαθούν να αποκομίσουν κάποιο στάτους για τα κατεχόμενα και όχι στο ότι πρέπει να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις σε συγκεκριμένο χρόνο. Εμείς εστιάζουμε στην πολιτική βούληση. Αν υπάρξει πολιτική βούληση, ο χρόνος συντμείται.

 

Πρέπει να παραδεχθείτε τα λάθη σας, κε Προδρόμου. Χάθηκε η συγκυρία στο Κραν Μοντάνα.

Εμείς δε φύγαμε από το Κραν Μοντανά. Αυτό το ισχυριζόταν ο κ. Τσαβούσογλου και στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, όταν προσπαθούσε να δημιουργήσει όξυνση με τον κ. Κοτζιά. Δυστυχώς στο Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ, φθάνοντας στα όριά του, είχε διακόψει τη διάσκεψη και αυτό δεν ήταν δική μας επιθυμία…

 

Γιατί δεν καταγράφεται αυτό στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ;

Διότι τα Ην. Εθνη στις εκθέσεις ουδέποτε επιρρίπτουν ευθύνες. Πολύ περισσότερο θα ήταν δύσκολο να επιρρίψουν ευθύνες στην Τουρκία, διότι τα εμπλεκόμενα μέρη στα οποία αναφέρονται τα Ην. Εθνη είναι τα δύο μέρη και όχι η Τουρκία, έστω και αν είναι εμπλεκόμενη.

 

Και η έκθεση της Κομισιόν επανέλαβε την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ…

Αφήστε την έκθεση της Κομισιόν. Για πρώτη φορά η ΕΕ καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Στα Συμπεράσματα για πρώτη φορά αναφέρεται το ρήμα «καταδικάζει»…

 

Μα αυτό δεν είναι αυτονόητο;

Θα έπρεπε. Αλλά από το 2004 μέχρι το 2018 δεν καταφέραμε να είναι ο όρος «καταδικάζω» στα Συμπεράσματα. Τώρα υπάρχει, όπως υπάρχει και η λέξη «παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy