Πρόεδρε αποφάσισε: Επανεκλογή ή επίλυση του Κυπριακού

Του Κώστα Ιερείδη*

Όλοι οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπάθησαν να ακροβατήσουν μεταξύ του διπλού ρόλου του διαπραγματευτή της Ε/Κ κοινότητας και του αξιώματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και, δυστυχώς ,απέτυχαν να εκμεταλλευτούν συγκυρίες και διαπραγματευτικές διαδικασίες της εκάστοτε εποχής για να γράψουν με μεγάλα γράμματα το όνομα τους στην ιστορία του τόπου. Για αυτό κύριε Πρόεδρε πρέπει να αποφασίσετε ποιος ρόλος σας ενδιαφέρει περισσότερο. Η δύναμη και τα λάφυρα της εξουσίας είναι πολύ γλυκά για να σας αφήσουν ανεπηρέαστους πρόεδρε. Όταν στο πίσω μέρος του μυαλού σας βρίσκονται οι επόμενες εκλογές είναι αναμενόμενο ότι την κρίσιμη στιγμή, τη στιγμή που απαιτείται τόλμη για την κρίσιμη απόφαση και αναπόφευκτα τη ρήξη με ένα κομμάτι της πολιτικής σκηνής, η κρίση μας θα επηρεαστεί προσπαθώντας να κρατήσουμε επαφή και γέφυρες με τα μέτωπα στα οποία θα αναζητήσουμε συνεργασία. Αυτό, λοιπόν, αποτελεί την τραγική ειρωνεία του όλου ζητήματος. Μια ειρωνεία με την οποία μεγάλωσαν τρεις γενιές στον τόπο μας και φαίνεται ότι θα κληροδοτηθεί και στις επόμενες.

Διαχρονικά, σε κάθε διαπραγματευτική προσπάθεια οι Πρόεδροι μας δεν είχαν ορθολογιστική προσέγγιση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ενώ κάποιοι μάλιστα είναι φανερό ότι δεν είχαν συναίσθηση της ίδιας της διαδικασίας καθώς υπήρχε πάντα η προσδοκία ότι «οι ξένες δυνάμεις και τα ΗΕ θα αναγνώριζαν το δίκαιο των Ε/Κ». Παραβλέποντας, φυσικά, ότι κάθε «ξένος» έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί σφαιρικά για τα γεγονότα χωρίς συναισθηματικές παρωπίδες χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε στην εξίσωση και τα γεωπολιτικά συμφέροντα που σε καμία περίπτωση δεν μας τοποθετούν στην δυνατή πλευρά.

Σε κάθε διαπραγμάτευση η συγκυρίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Η κάθε στιγμή έχει τη δική της σημαντικότητα και τη δική της δυναμική που αν δεν αξιοποιηθεί χάνεται και καταγράφεται στην ιστορία ως μία χαμένη ευκαιρίας. Και στην ιστορία του διαπραγματεύσεων το βιβλίο της ιστορίας καταγράφει σειρά τέτοιων ευκαιριών που έχασε κάθε πρόεδρος. Μια τέτοια στιγμή κατέγραψε η πρόσφατη ιστορία το πρώτο εξάμηνο του έτους μας όταν ο ΠτΔ οδήγησε στο ψυγείο τη διαδικασία λόγω δραστηριοποίησης στις βουλευτικές εκλογές ενώ τέτοια ήταν και η διακοπή της πρώτης φάσης των συνομιλιών στην Ελβετία πριν από λίγες μέρες.

Η διαπραγμάτευση πρόεδρε απαιτεί πολιτικό με αίσθημα ευθύνης για τις γενιές που θα συνεχίσουν να ζουν στην Κύπρο μας αλλά και τρομερό πολιτικό θάρρος. Γιατί ο ενδεχόμενος ιστορικός συμβιβασμός πρόεδρε μπορεί στο τέλος να γίνει αποδεκτός και να προσφέρει στον τόπο μας προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον, θα οδηγήσει όμως τους ηγέτες της λύσης σε φθορά που δεν θα μπορεί να τύχει διαχείρισης σε μια επόμενη εκλογική διαδικασία για την επαναδιεκδίκηση του αξιώματος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι κάθε πολιτικός θα χειροκροτηθεί από πολύ περισσότερους από όσους είναι διαθετημένοι να τον ψηφίσουν. Για αυτό υπάρχει η ανάγκη πολιτικής τόλμης και ανταλλαγής της θέσης εξουσίας με μια θέση στην ιστορία.

Η Κύπρος πρόεδρε χρειάζεται ορθολογική σκέψη και πράξη και λιγότερες επικοινωνιακές τακτικές με επίκεντρο το συναίσθημα γιατί όπως αναλύει και η επιστήμη της ψυχολογίας όταν το συναίσθημα υπερισχύει της λογικής το αποτέλεσμα παραπέμπει στην καταστροφή. Καταστροφές έζησε ο Ελληνισμός της Κύπρου και η Ελλάδα γενικότερα πολλές αιώνες τώρα. Κάπου το πράγμα κατάντησε ανυπόφορο. Καιρός να μάθουμε το μάθημα μας και να πορευτούμε πιο ώριμα και δημιουργικά. Καιρός και εσύ πρόεδρε να κάνεις την δική σου επιλογή. Επικεντρώσου σε ένα και μοναδικό ταμπλό και δώσε θάρρος στους πολίτες δείχνοντας τόλμη και ειλικρίνεια απαλλάσσοντας τον τόπο μας από την ομηρεία. Η ιστορία πρόεδρε θα κάνει τη δική της επιλογή. Κάνε και εσύ τη δική σου.

*Β.Δ., Διευθύνων Προγράμματος – Acting Manager
Σχολείο Προπαρασκευαστικής Μαθητείας Λεμεσού – Limassol Apprenticeship Programme

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy