Πρόεδρε, φταις

Γράφει: Ελένη Μαύρου

Το αλαλούμ των τελευταίων ημερών, που άφησε εκτεθειμένους σχεδόν όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους αυτού του κράτους, δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από μια σαπουνόπερα (τραγωδία είναι στ’ αλήθεια κι ας φαίνεται φαρσοκωμωδία):

Αλληλοκατηγορίες, δωροδοκίες, συμφέροντα, εκβιασμοί, κουτσομπολιά…

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τη μια σύσκεψη μετά την άλλη, για να εξετάσει «περαιτέρω χειρισμούς για αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους των θεσμών», όπως μας είπε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Το «περαιτέρω χειρισμούς» είναι που δεν κατάλαβα. Εχουν δηλαδή γίνει κι άλλοι και δεν τους μάθαμε; Γιατί οι χειρισμοί που έχω τουλάχιστον εγώ υπ’ όψιν μου, μάλλον οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση των θεσμών παρά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους.

Ο Πρόεδρος υποσχόταν ότι «τα άτομα που θα επιλέγονται για διορισμό θα είναι άτομα κύρους» επιμένοντας ότι οι επιλογές του είναι «οι άριστοι μεταξύ των αρίστων».

Ο Πρόεδρος έχει, λοιπόν, την ευθύνη για το διορισμό της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στη θέση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. Τι λέει τώρα που την κατηγορεί ο Γενικός Ελεγκτής για σύγκρουση συμφερόντων αφού, ως εκ της θέσεώς της, είναι αντίδικος στην υπόθεση Βγενόπουλος, την ίδια ώρα που η θυγατέρα και ο σύζυγος είναι συνήγοροι του Βγενόπουλου; Θα εξοργιστεί και πάλι και μετά θα το κάνει γαργάρα, όπως έκανε και πριν τέσσερις μήνες;

Ο Πρόεδρος έχει την ευθύνη για το διορισμό του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Τι λέει τώρα που αποκαλύπτεται ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στην αγωγή του κατά της Λαϊκής Τράπεζας για συμψηφισμό των δανείων του με τις κουρεμένες καταθέσεις του «βολεύτηκε» με την, όλως τυχαία, απουσία των δικηγόρων της τράπεζας -που τυγχάνει να είναι οι ίδιοι μ’ αυτούς που εκπροσωπούν την Κεντρική Τράπεζα; Ακόμα περισσότερο, τι λέει για τον, από αέρος, εκβιασμό, ώστε να σταματήσει η κριτική εναντίον του;

Ο Πρόεδρος έχει την ευθύνη για το διορισμό (με παχυλούς μισθούς) των μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν ήξερε ότι ένας από αυτούς κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε ασχοληθεί με καταστάσεις που αγγίζουν τη μαφία; Ή το ήξερε αλλά δεν το θεώρησε σημαντικό μπροστά στο στόχο να ελεγχθούν οι χειρισμοί και οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας;

Ο Πρόεδρος έχει την ευθύνη για το διορισμό του Κώστα Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Θεωρεί αρκετή την έρευνα που διέταξε «σχετικά με ισχυρισμούς για δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα», όταν για τις δηλώσεις του Βοηθού του ότι κάποιοι έτυχαν προνομιακής πληροφόρησης πριν το κούρεμα, τηρεί σιγήν ιχθύος; (εντάξει, δεν περιμέναμε, είναι αλήθεια, κάτι περισσότερο από τον Γενικό Εισαγγελέα. Εδώ κατάπιε χωρίς διαμαρτυρία το κοντραμπάντο του Βοηθού του με τον Λίλλη, βαφτίζοντάς το «συνήθη πρακτική» και νομίζει ότι ξόφλησε).

Δυστυχώς είναι το κράτος και η κοινωνία μας που πληρώνουν το λογαριασμό αυτών των επιλογών.

Πρόεδρε, δικές σου ήταν οι επιλογές και οφείλεις να αναλάβεις το μερίδιο της ευθύνης που σου αναλογεί.

Υ.Γ.1 Ακόμα δεν κατάλαβα γιατί είναι ντροπή να έχεις δάνεια που δεν μπορείς να αποπληρώσεις, έστω κι αν είσαι βουλευτής.

Υ.Γ.2 Κάποιοι ανέσυραν τον γνωστό αποδιοπομπαίο τράγο: φταιν τα κόμματα και οι πολιτικοί. Μα οι πρωταγωνιστές του πρόσφατου αλαλούμ δεν είναι πολιτικοί. Είναι μεγαλοδικηγόροι και τραπεζίτες και ανεξάρτητοι αξιωματούχοι. Καιρός να μάθουμε να κρίνουμε βάσει των πράξεων και όχι των προκαταλήψεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy