Προεδρικές εκλογές 2018: Το πολιτικό και κοινωνικό προφίλ των υποψηφίων θα κρίνει ο λαός

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

 

Κάθε εκλογική αναμέτρηση κατέχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία στην πολιτική ζωή κάθε κράτους-χώρας. Οι λαοί καλούνται με βάση τα βιώματα και τις παραστάσεις τους να επιλέξουν τον νέο ηγέτη τους, τον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί καλύτερα να εμπνεύσει.

Οι προγραμματικές θέσεις, το επιστημονικό υπόβαθρο κάθε υποψήφιου, η εμπειρία, η γνώση, η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία αποτελούν βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε ο πολίτης να εκφράσει διά της ψήφου του την εμπιστοσύνη του. Κύριο κριτήριο στις μέρες μας είναι πόσο μια υποψηφιότητα είναι μέρος του κατεστημένου, εμπλέκεται ή είναι μέρος της κρίσης, πόσο φρέσκος και καθαρός είναι ο υποψήφιος.

Στο άρθρο αυτό θα επιχειρήσω με αντικειμενικό τρόπο να προσεγγίσω δεδομένα, πραγματικότητες αυτών των εκλογών, καθώς και τις πιθανότητες των υποψηφίων. Σημειώνω και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι και σε αυτές τις εκλογές, όπως συμβαίνει κάθε φορά, συνηθίσαμε να λέμε ότι είναι κρίσιμες και ότι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Κύρια θέματα των εκλογών φυσιολογικά θα είναι αυτά τα οποία και ο λαός μας, οι πολίτες συζητούν. Το Κυπριακό, θέματα κοινωνικο-οικονομικής πολιτικής, εσωτερικής διακυβέρνησης και ποιότητας ζωής των πολιτών.

Κύριοι υποψήφιοι που διεκδικούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις προεδρικές εκλογές 2018 φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, ο οποίος θα υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και άλλες κινήσεις και ομάδες πολιτών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υποψήφιος του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και αναφέρω λεγόμενου, επειδή ανάμεσά τους υπάρχουν διαφωνίες για την ονομασία. Τέταρτος υποψήφιος είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Συμμαχία Πολιτών.

Ποιο είναι το πολιτικό και κοινωνικό προφίλ των υποψηφίων, ποιο το ιδεολογικό τους στίγμα και με βάση ποια κριτήρια θα επιλέξουν οι πολίτες τον εκλεκτό τους;

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλησιάζει στη λήξη της θητείας του. Οι πολίτες έχουν ζήσει, βιώσει και έχουν πλέον ολοκληρωμένες παραστάσεις για τη διακυβέρνησή του. Ο κ. Αναστασιάδης είναι ο γνήσιος εκφραστής της συντηρητικής νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Μαζί με το κόμμα του ΔΗΣΥ αποτελούν το κυριότερο εκπρόσωπο της αστικής τάξης και σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προωθούν και εφαρμόζουν τις αποφάσεις του κυρίαρχου πλούτου της Ευρώπης, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιρειών. Είναι μαζί που αποφάσισαν βασικά και τις πολιτικές για τα κουρέματα και τα μνημόνια. Είναι μαζί που αποφάσισαν την πλήρη φτωχοποίηση και εξαθλίωση των λαών του νότου της Ευρώπης.

Ειδικότερα ο κ. Αναστασιάδης βαρύνεται με το βαρύ και επαχθές κούρεμα καταθέσεων και το ξήλωμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι ο Πρόεδρος με τα πολλά «δεσμεύομαι», που σε λίγες ώρες έγιναν άνθρακες ο θησαυρός. Είναι ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ που το περιβόητο success story για την οικονομία και την κοινωνία έγινε εφιάλτης του λαού μας, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, με απώλεια δυο γενεών νέων ανθρώπων που απογοητευμένοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινδυνεύει από ηγέτης λύσης να μετατραπεί σε ηγέτης διαίρεσης. Διέψευσε προσδοκίες, άφησε ανεκπλήρωτες τις ελπίδες του λαού μας για Λύση – Επανένωση – Απελευθέρωση. Κυριάρχησε για τον ίδιο ο προεδρικός θώκος και όχι οι επόμενες γενιές, το μέλλον της πατρίδας μας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο ηγέτης του ΔΗΚΟ, ως υποψήφιος του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου έχει θέματα που αδυνατίζουν εκ των πραγμάτων την αξιοπιστία της υποψηφιότητάς του. Υποστηρίζεται από κόμματα με ανομοιογενείς θέσεις, ο ίδιος υποστηρίζει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ οι υπόλοιποι, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη  παρουσιάζουν ποικιλία θέσεων που φτάνουν μέχρι και την Ένωση.

Υπήρξε ένας από τους κύριους εκφραστές των μνημονιακών πολιτικών, των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στον τόπο μας. Ψήφισε όλα τα ακραία και αντιλαϊκά νομοσχέδια, χέρι- χέρι με τον κ. Αβέρωφ και τον ΔΗΣΥ. Ψήφισε την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών για παράδειγμα και βοήθησε στην έγκριση νομοσχεδίων που ήταν εις βάρος  των εργαζομένων, συνταξιούχων και νέων.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ως ηγέτης του ΔΗΚΟ μετακίνησε το ΔΗΚΟ από κόμμα μεικτής οικονομίας σε νεοφιλελεύθερο κόμμα. Το ίδιο και στο Κυπριακό απέκλεισε τον ισορροπημένο λόγο του ΔΗΚΟ και διολίσθησε σε εθνικιστικά απορριπτικές θέσεις. Φαίνεται, δε, ότι θα έχει πλήρη αμφισβήτηση από το ίδιο το ΔΗΚΟ, στελέχη νυν και πρώην.

Ο Σταύρος Μαλάς αποτελεί την έκφραση της κεντροαριστεράς πολιτικής και κοινωνικής απόκλισης. Είναι εκ των πραγμάτων μια προσωπικότητα έξω και πέραν του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Είναι καθαρός! Διεκδικεί μάλιστα για δεύτερη φορά το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και φαίνεται πιο μεστός σε γνώσεις και εμπειρίες. Δείχνει έτοιμος και ετοιμοπόλεμος.

Στο βαθμό που θα κατορθώσει να εμπνεύσει με τις προτάσεις του, με το όραμά του το λαό μας, με την ανεξαρτησία σκέψης και δράσης του, στον ίδιο βαθμό μπορεί να ελπίζει σε μεγάλη επιτυχία. Το γεγονός ότι διακατέχεται από σύγχρονες, προοδευτικές και δημοκρατικές αντιλήψεις, το ότι μπορεί να εκφράσει τις προσδοκίες της νέας γενιάς, η κοινωνική του ευαισθησία αποτελούν την ελπίδα για τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Σημειώνω τις σταθερές του θέσεις στο Κυπριακό, ως ηγέτης λύσης για ειρηνική επανένωση, χωρίς ταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν ελπίδα στο λαό μας, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είναι ο υποψήφιος που στηρίζεται από τη Συμμαχία Πολιτών. Φαίνεται αποδεκατισμένος με την αποχώρηση σειράς στελεχών από τη συμμαχία. Με ερμαφρόδιτες θέσεις στο Κυπριακό, άλλοτε ακραίες, με φιλολαϊκό όμως στίγμα σε κοινωνικά θέματα θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει ποσοστά, ώστε να επιβιώσει πολιτικά.

Μένει να δούμε στο επόμενο διάστημα αν θα έχουμε και νέες υποψηφιότητες. Σίγουρα κάθε υποψηφιότητα που κατατίθεται μπορεί να επηρεάσει ανάλογα το πολιτικό σκηνικό. Κάποτε και με ανατροπές.

Η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψήφιου Σταύρου Μαλά περιέχει όλα τα εχέγγυα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να εμπνεύσει το λαό μας. Το όραμά του για μια ενωμένη  Κύπρο, οι σύγχρονες αντιλήψεις του, όπως η επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία, η ευαισθησία του και η θέλησή του να αγωνιστεί για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, οι ευαισθησίες του για τη νέα γενιά, την υγεία και την παιδεία, τον πολιτισμό, με τη δύναμη που τα υποστηρίζει, τον καθιστούν εκ των πραγμάτων ηγέτη για το παρόν και το μέλλον της πολύπαθης πατρίδας μας.

 

*Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy