Προεδρικές και Εκπαίδευση…

Του Αμβρόσιου Προδρόμου

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για πάρα πολλούς λόγους. Λόγοι οι οποίοι έχουν να κάνουν με θέματα όπως είναι το Κυπριακό και η Ενέργεια, καθώς και άλλα θέματα εσωτερικής πολιτικής όπως είναι η Υγεία, το Κοινωνικό Κράτος, αλλά και η Παιδεία. Όσον αφορά την Παιδεία τα πράγματα βρίσκονται σε ένα εξαιρετικά οριακό σημείο.

Το ποιος θα καθορίσει πολιτικές και πώς θα αναπτυχθεί η Παιδεία μας τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει σε τεράστιο βαθμό τόσο το επίπεδο της γνώσης των παιδιών μας, αλλά κυρίως θα καθορίσει το πώς θα προετοιμάσουμε τα παιδιά μας να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για να πάρουν τη χώρα μπροστά τα επόμενα χρόνια.

Η Παιδεία μας αντιμετωπίζει σοβαρά και σημαντικά προβλήματα τα οποία η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη θέματα όπως είναι οι ανάγκες της οικονομίας μας, ο κορεσμός σε πολλά επαγγέλματα, η έλλειψη επαγγελματιών σε κάποια άλλα επαγγέλματα, οι προοπτικές των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με το ακαδημαϊκό μέρος της εκπαίδευσης, η Έρευνα και Ανάπτυξη/Καινοτομία.

Όλα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να παραγνωρισθούν και είναι με αρκετή ανησυχία που παρατηρούμε ότι αυτά τα θέματα δεν έχουν επιλυθεί, αλλά ούτε και έχουν αναλυθεί εις βάθος. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ενισχύουν την άποψη αυτή.

Η Τεχνική Εκπαίδευση πάσχει από πολλές απόψεις και υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των Τεχνικών Σχολών. Η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης, η οποία θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη όσον αφορά το καθαρά εκπαιδευτικό επίπεδο.

Οι Τεχνικές Σχολές οι οποίες θεωρούμε ότι θα πρέπει να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να είναι έτοιμες να παράσχουν περισσότερες θέσεις, να αναπτυχθούν περισσότερες Τεχνικές Σχολές, ειδικά στην επαρχία Πάφου όπου δεν καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες και τα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι γονείς μεγαλώνουν συνεχώς. Οι Τεχνικές Σχολές θα πρέπει να μετατραπούν σε Ολοήμερα Επαγγελματικά Λύκεια με επικέντρωση σε θέματα πέραν της Τεχνικής Εκπαίδευσης, όπως την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ικανοτήτων των μαθητών.

Θα πρέπει επιτέλους να επικεντρωθούν και σε άλλες δεξιότητες πέραν των καθαρά επαγγελματικών.

Τα Λύκεια, πέραν των εκπαιδευτικών θεμάτων, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή καλύτερων επαγγελματικών και εκπαιδευτικών συμβουλών όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι μαθητές μας θα πρέπει επιτέλους να έχουν τη δυνατότητα να έχουν τις όσο καλύτερες συμβουλευτικές υπηρεσίες οι οποίες θα πρέπει να βασίζονται στις ικανότητές τους, αλλά και στις ξεκάθαρες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία όλοι όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση εντοπίζουν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση από το Υπουργείο Παιδείας.

Έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι οι καθηγητές μας θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα για να μπορέσουν να ενισχύσουν αυτό το ρόλο, ειδικά κατά της ”νεκρής περιόδου” του καλοκαιριού.
Η επόμενη κυβέρνηση έχει μπροστά της μεγάλα προβλήματα για να αντιμετωπίσει. Προβλήματα τα οποία πλέον δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί. Ο ανταγωνισμός που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να μας δημιουργήσει το ερέθισμα σαν κοινωνία να ενισχυθούμε κατάλληλα.

Οι επαγγελματίες στο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν και θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό το σκοπό και μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις.

Η πολιτική βούληση και η αντίληψη της Εκπαίδευσης ως αντικείμενο ανάπτυξης και βελτίωσης της κοινωνίας και της οικονομίας αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι εκεί και μας περιμένουν. Αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο, τότε πλανώνται πλάνην οικτράν…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy