Προεδρική χείρα βοηθείας ζητά ο Βύρας

Επιστολή για παρέμβαση στο θέμα των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

Την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών ζητά ο Δήμος Λάρνακας. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια υπομονής και πίστωσης χρόνου και προς τον κρατικό μηχανισμό και προς τις εταιρείες και ενόψει της νέας παραβίασης των χρονοδιαγραμμάτων από τις εταιρείες, ο δήμος αποφάσισε να αποταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας προσωπική παρέμβαση για το μεγαλύτερο όπως το χαρακτηρίζει πρόβλημα της πόλης. Ο κ. Βύρας καταγγέλλει καθυστέρηση στις διαδικασίες και από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τις υποδομές στο Βασιλικό, αλλά και από τις ίδιες τις εταιρείες.

Για τις κρατικές υπηρεσίες, τονίζει στον Πρόεδρο ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν την παραχώρηση των βιομηχανικών οικοπέδων, τις απαλλοτριώσεις για το οδικό δίκτυο, τα σχέδια για τους αγωγούς μεταφοράς των προϊόντων από το αγκυροβόλιο στις εγκαταστάσεις, καθώς και τον νέο πυροσβεστικό σταθμό. “Πιστεύουμε ότι τα πλείστα προβλήματα οφείλονται στην ελλιπή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν τα κυβερνητικά τμήματα, στην έλλειψη συντονισμού και στην παρακολούθηση των ενεργειών των εταιρειών”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Για τις ίδιες τις εταιρείες, καταγγέλλει αργούς ρυθμούς, παλινωδίες και υπαναχωρήσεις και συνεχή υποβολή νέων αιτημάτων τονίζοντας προς τον Πρόεδρο ότι το εκδοθέν Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης δεν ασκεί την αναμενόμενη πίεση στις εταιρείες οι οποίες θεωρούν ότι δεν μπορούν να ληφθούν δραστικά μέτρα εναντίον τους.

Ο Ανδρέας Βύρας καταλογίζει ευθέως απραξία της κρατικής μηχανής τονίζοντας επίσης ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν καταλήξει σε πεπατημένες χωρίς αποτελέσματα. Ο Δήμος Λάρνακας ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο μέχρι το τέλος Μαρτίου παρόντων όλων των εμπλεκομένων και σύσταση Καθοδηγητικής Επιτροπής υπό την προεδρία αρμόδιου υπουργού για εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων. Επαναλαμβάνει επίσης τη θέση για καθορισμό οδικού χάρτη με δεσμεύσεις και για τον κρατικό μηχανισμό και για τις εταιρείες.

Ο δήμαρχος καλεί επίσης τον Πρόεδρο να μην επιτρέψει την ανανέωση του παρόντος Διατάγματος το οποίο λήγει την 1η Μαρτίου, αλλά αντ’ αυτού η κυβέρνηση να μελετήσει τρόπους επιβολής ουσιαστικών διοικητικών προστίμων στις εταιρείες.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy