Προεδρικό-ΔΗΣΥ έγιναν συγκοινωνούντα δοχεία

Υπουργικό Συμβούλιο που εξυπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς του ΔΗΣΥ

Του Σπύρου Σωτηρίου

Με το βλέμμα στραμμένο στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του ΔΗΣΥ αλλά και στη διαδοχή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να κατέληξε μετά από διαβουλεύσεις με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο σχήμα του Υπουργικού Συμβουλίου και στους στενούς του συνεργάτες. Επιχειρώντας μια δεύτερη ανάγνωση των διορισμών της Τρίτης, το πρώτο σημείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η μη συνεργασία με άλλο κόμμα στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών βοήθησε τον Νίκο Αναστασιάδη να κινηθεί ελεύθερα και να διορίσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεργασία αποκλειστικά με την Πινδάρου, παρά τις «δεσμεύσεις» για κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής.

Χριστοδουλίδης για 2023 και στήριξη Αβέρωφ

Την επόμενη μέρα των εκλογών «διέρρευσε» η είδηση για άρνηση του Χάρη Γεωργιάδη να συνεχίσει στο Υπουργείο Οικονομικών εποφθαλμιώντας το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο όμως ήταν καπαρωμένο από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην ίδια «διαρροή» γινόταν λόγος ότι ο κ. Γεωργιάδης θα διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ στο επόμενο συνέδριο του κόμματος. Η τελική κατάληξη, με την παραμονή Χάρη στο Οικονομικών και το διορισμό Χριστοδουλίδη στο Εξωτερικών, φαίνεται να εξυπηρετεί δύο στόχους. Ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για διαδοχή του από τον στενό του συνεργάτη κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος φαντάζει ως η ιδανικότερη επιλογή για προεδρική υποψηφιότητα το 2023. Τον αποδέσμευσε από το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου στο οποίο υπηρέτησε ομολογουμένως «επιτυχημένα», αλλά μια δεύτερη πενταετία θα επέφερε φθορά. Σε αντίθεση με το πόστο του Υπουργού Εξωτερικών που έχει το λιγότερο πολιτικό κόστος από τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια και συνάμα έχει περισσότερο κύρος. Από την άλλη, έπεισε τον κ. Γεωργιάδη να παραμείνει στο υπουργείο που δέχεται τις περισσότερες πιέσεις και φθορά εν αναμονή δύσκολων καταστάσεων που επέρχονται (διαχείριση ΜΕΧ, Συνεργατισμός, εκποιήσεις κ.α.), βγάζοντάς τον παράλληλα νοκ-άουτ από τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΣΥ. Με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και του προσέφερε έμπρακτα τη στήριξή του, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τον πρώτο δελφίνο για την καρέκλα στο κυβερνών κόμμα.

Στροφή στην επικοινωνιακή πολιτική και διασύνδεση Προεδρικού-Πινδάρου

Διόλου άσχετη με κομματικές σκοπιμότητες είναι και η επιλογή Προδρόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θέση την οποία διεκδικούσε τόσο ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος όσο και τέως Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης. Ο διορισμός του εκπρόσωπου Τύπου του ΔΗΣΥ στη θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη, φαίνεται να σηματοδοτεί τη στροφή στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Σκοπός είναι η πλήρης ταύτιση Προεδρικού και Πινδάρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δύναμης του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές του 2019 και τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Ο κ. Προδρόμου σε αντίθεση με τον κ. Χριστοδουλίδη είναι πλήρως ταυτισμένος με τον ΔΗΣΥ και παράλληλα πιο έτοιμος να απαντά σε ψηλούς τόνους στη διαφαινόμενη σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Αναστασιάδη που έχει απέναντί της όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ.

Βασιλείου-Δημητρίου στο Προεδρικό για τη «βρόμικη δουλειά»

Καθόλου τυχαία είναι και η επιλογή των στενών συνεργατών του κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό.

Στη θέση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου διορίστηκε ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος η Κλέλια Βασιλείου και στη θέση του Μιχάλη Σοφοκλέους ως διευθυντής του Προεδρικού Γραφείου διορίστηκε ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρος Δημητρίου. Πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους στους οποίους ο Πρόεδρος φαίνεται ότι θα επενδύσει για να αποδώσουν έργο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Η κα Βασιλείου θα αντικαταστήσει τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος αποδείχθηκε αναλώσιμος κυρίως λόγω μη διασύνδεσης με τον κομματικό μηχανισμό της Πινδάρου.

Στην προηγούμενη πενταετία ήταν επιφορτισμένος με πολλά καθήκοντα, ενώ αποτελούσε και τον «καμικάζι αυτοκτονίας» του Προεδρικού αντικαθιστώντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη όποτε υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, τσαλ α κ ώ ν ο ν τ α ς έτσι τη δική του εικόνα. Φαίνεται όμως ότι στην περίπτωση της κας Βασιλείου ο Πρόεδρος κάνει άλλες σκέψεις που αφορούν περισσότερο την αξιοποίησή της για τη διεκπεραίωση των πολλών εργασιών του Προεδρικού. Ο Πρόεδρος επενδύει στην επιτυχημένη πορεία της κας Βασιλείου στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους και στη μεθοδικότητά της, προσδοκώντας σε αυτήν ότι θα φέρει εις πέρας τα ειδικά καθήκοντα που αφορούν διαχείριση καταστάσεων πίσω από τις κάμερες. Με αυτό τον τρόπο θα αποφορτιστεί και ο Πρόδρομος Προδρόμου για να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο επικοινωνιακό κομμάτι. Στη δουλειά πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού φαίνεται ότι θα αφιερωθεί και ο Πέτρος Δημητρίου που αντικαθιστά τον Μιχάλη Σοφοκλέους, ο οποίος είχε διοριστεί ως διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου μόλις πριν εννέα μήνες! Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπαραθύρωση του κ. Σοφοκλέους προκάλεσε δυσαρέσκεια.

Ο κ. Αναστασιάδης προσδοκά ότι ο κ. Δημητρίου σε συνεργασία πάντοτε με τους υπόλοιπους διορισθέντες στο λόφο του Προεδρικού, θα αναλωθεί στη διαχείριση αιτημάτων πολιτών που απευθύνονται στο Προεδρικό για βοήθεια ή για ρουσφέτι. Το νεαρό της ηλικίας του, η εργατικότητα που επέδειξε στη ΝΕΔΗΣΥ και κυρίως η κομματικότητά του ήταν τα κριτήρια της επιλογής του κ. Δημητρίου, ο οποίος θα αποτελέσει ακόμα ένα βραχίονα του ΔΗΣΥ στο Προεδρικό.

Το πάθημα του Κληρίδη έγινε μάθημα στον Αναστασιάδη

Ένα άλλο στοιχείο που φαίνεται να μέτρησε ο Νίκος Αναστασιάδης με βάση την πολυετή εμπειρία του στην πολιτική είναι την προϊστορία και τα παθήματα του παρελθόντος. Στη δεύτερη πενταετία του Γλαύκου Κληρίδη είχε προκύψει πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ ΔΗΣΥ και Προεδρικού με πολλά ηγετικά στελέχη να ασκούν έντονη κριτική στον πρώην Πρόεδρο με αποτέλεσμα να υποστεί πλήγμα ο ίδιος ο Κληρίδης και συνάμα να επικρατήσει εσωστρέφεια στο κόμμα. Αυτή τη φορά ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να ενεργεί προληπτικά για αποφυγή λαθών του παρελθόντος, μετατρέποντας το Προεδρικό και την Πινδάρου σε συγκοινωνούντα δοχεία.

Διορισμοί ανταπόδοσης της προεκλογικής στήριξης

Ο Πρόεδρος φαίνεται ότι μέσα από τους διορισμούς ανταποδίδει και τη στήριξη που δέχθηκε από διαφόρους κύκλους. Ενδεικτικοί είναι και οι διορισμοί που προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο και τον κόσμο των ΜΜΕ. Νέος Υπουργός Υγείας διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφέ Gloria Jeans Κύπρου και συνιδιοκτήτης στον δημοσιογραφικό όμιλο IMH. Μεταξύ άλλων στην IMH ανήκει και το περιοδικό In Business, το οποίο διοργανώνει το θεσμό Επιχειρηματικά Βραβεία της Χρονιάς.

Να αναφέρουμε ότι στη φετινή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, το τιμητικό βραβείο Editor’ s choice πήρε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενώ το βραβείο μάνατζερ της χρονιάς πήγε στον γαμπρό του Νίκου Αναστασιάδη, Γιάννη Μισιρλή. Καθόλου τυχαίος φαίνεται να είναι και ο διορισμός της Νατάσας Πειλίδου στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας. Η κα Πειλίδου ήταν υποψήφια βουλευτής του ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές, ενώ είναι κόρη του πρώην προέδρου του ΚΕΒΕ, Φειδία Πειλίδη. ΚΕΒΕ και ΟΕΒ στήριξαν ανοιχτά τον κ. Αναστασιάδη για επανεκλογή στην προεδρία.

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ανταπόδοσης προεκλογικής στήριξης είναι η μετακίνηση του Κώστα Καδή από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Γεωργίας. Με δεδομένες τις πολυδιαφημισμένες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και εφόσον κρίθηκε από τον Πρόεδρο ως επιτυχημένος υπουργός, ο κ. Καδής θα έπρεπε βάσει λογικής να παραμείνει στο Παιδείας. Εντούτοις μετακινείται σε άλλο Υπουργείο. Εδώ φαίνεται να έπαιξε ρόλο η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, αφού ο κ. Καδής έχει πολύ καλή σχέση με την Αρχιεπισκοπή καθόσον είχε διατελέσει μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy