Πρόεδρος:Δεν αποκλείσαμε το ενδεχόμενο να σταλεί απεσταλμένος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι κατά το δείπνο που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ, αυτό να επισυμβεί.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το δείπνο που είχε με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όπως ανακοίνωσαν και τα ΗΕ, υπήρξε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον κ Ακιντζί κατά τη διάρκεια της οποίας με ευθύτητα και πραότητα `έχουμε διεξέλθει των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της προοπτικής ενός νέου διαλόγου, διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν, επανέλαβα ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος, όπως και δεν απόκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, εάν ο ΓΓ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ, να επισυμβεί”.

Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην φέρουν ένσταση εάν υπάρξει είτε ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου είτε προχωρήσουν όπως περιέγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προηγουμένως, δηλαδή εάν μπορεί να συμβεί μια διαδικασία βολιδοσκόπησης, ο Πρόεδρος απάντησε: `Δεν αποκλείεται’.
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει περίοδος προπαρασκευής, ή στασιμότητας, είπε ότι εξαρτάται από τον ΓΓ του ΟΗΕ εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή.

Κληθείς να αναφέρει εάν υπήρξε κοινό έδαφος, ο Πρόεδρος είπε, `εάν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους..`

Ερωτηθείς εάν ο κ. Ακιντζί επέμεινε στη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι “όντως ο κ. Ακιντζί ήγειρε το θέμα αλλά γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση του και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης, να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο, είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος, είτε μικτής επιτροπής κτλ’.

Για το θέμα των οδοφραγμάτων, είπε ότι συζήτησαν ότι μέχρι την 1η Ιουλίου ενδεχόμενα το οδόφραγμα της Δερύνειας να παραδοθεί και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι.

Σε παρατήρηση εάν ετέθη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, είπε ότι ‘όλα έχουν εγερθεί, αναφερθεί και συζητηθεί’.

Σε ερώτηση εάν τέθηκαν ζητήματα διακυβέρνησης, είπε ότι έγιναν αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές κατά πόσον η μια πλευρά εμμένει σε εκείνα που υποστηρίζει και η άλλη σε εκείνα που υποστήριξε, αλλά εν λεπτομέρεια διάλογος ή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy