Προεκλογική υπονόμευση της προσπάθειας λύσης

Τα ακροδεξιά στοιχεία δηλητηριάζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων

Να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό καλούν τους δύο ηγέτες 74 μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι προεκλογικές εκστρατείες στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.

Οι οργανώσεις, οι οποίες συγκροτούν τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης Ενωμένη Κύπρος, καλούν τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ, να δρομολογήσουν μια διαδικασία, η οποία να έχει άμεσα αποτελέσματα για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο.

Παρόλο που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν εκλεγεί, αναφέρει η Δικοινοτική Πρωτοβουλία, με εντολή λύσης του κυπριακού προβλήματος, οι υπό εξέλιξη προεκλογικές εκστρατείες και στις δύο κοινότητες φαίνεται να υπονομεύουν την όλη διαδικασία αφήνοντας μικρές προοπτικές για θετικές εξελίξεις μετά τις εκλογές. Επιβάλλεται, τονίζουν οι 74 οργανώσεις, οι δύο ηγέτες να ανταποκριθούν σε αυτά που αναμένουν οι πολίτες από αυτούς και να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταθέτοντας άμεσα τις θέσεις τους γύρω από τα ανοικτά θέματα στο τραπέζι του Κραν Μοντανά, για να ανοίξουν το δρόμο της επανένωσης.

Προσήλωση στη ΔΔΟ Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης τονίζει ότι η επιδιωκόμενη λύση απαιτείται να παραμείνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής Κύπρου, με μια μόνη ιθαγένεια, κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για τη διασφάλιση της διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο και τη γύρω περιοχή. ”Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος από τις συνομιλίες στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας θα οδηγήσει σε περισσότερη αντιπαλότητα και ένα μέλλον που θα αναπαράγει συγκρούσεις.

Το δικοινοτικό κίνημα είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τη διαδικασία και γι’ αυτό θα εντείνει τις προσπάθειες για μια επανενωμένη Κύπρο και για ένα ειρηνικό μέλλον”, τονίζει η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης.

Οι οργανώσεις που απαρτίζουν την πρωτοβουλία επισημαίνουν ότι η παρούσα στασιμότητα στη διαδικασία των συνομιλιών, μετά την αποτυχία της Διάσκεψης στην Ελβετία, έχει καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες για επανένωση της χώρας. Απομόνωση ακραίων κύκλων Το συνεχιζόμενο παιγνίδι επίρριψης ευθυνών μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνουν οι 74 οργανώσεις, όπως και οι προεκλογικές εκστρατείες, δίνουν έδαφος στις δυνάμεις που αντιστρατεύονται τη λύση και στις δύο πλευρές να υπονομεύουν κάθε προοπτική επανένωσης.

Οι οργανώσεις καλούν παράλληλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσα μέτρα περιθωριοποίησης των ακροδεξιών στοιχείων, που ”παρ’ όλο το μικρό τους εκτόπισμα έχουν αφεθεί να δηλητηριάζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων και, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, να παίρνουν περαιτέρω μέτρα για την καταστροφή του κλίματος ανοχής και κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως στην περίπτωση της ανέγερσης του μνημείου του Γεώργιου Γρίβα”. Δεν είναι δυνατόν, τονίζεται, να αφεθεί το όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο να πέσει θύμα μιας άκρατης προεκλογικής δημαγωγίας.

Η υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο, τονίζεται, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια στελεχών της κάθε προεκλογικής εκστρατείας η οποία ανοίγει το δρόμο στον εθνικισμό και τις ακραίες πολιτικές.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy