Προετοιμάζεται για τη Σύνοδο κατά της Κλιματικής Αλλαγής η ΕΕ

Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη συνάντηση-ορόσημο της Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπου αναμένεται να αποφασιστούν οι παγκόσμιοι στόχοι για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου για την επόμενη δεκαετία ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλες.

Για συμβολή στο στόχο αυτό, οι Υπουργοί ενέκριναν τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προνοεί τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το έτος 2030.

Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κουγιάλης, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η διπλωματική δύναμη της ΕΕ στην επίτευξη ενός φιλόδοξου στόχου στο Παρίσι και τόνισε την ανάγκη όπως το θέμα της κλιματικής αλλαγής παραμείνει προτεραιότητα στους διπλωματικούς διαλόγους και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για τη νέα Στρατηγική για δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές αερίων και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας έξυπνων δικτύων και υποδομών, γεγονός που θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των επενδύσεων, στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και ασφάλειας του ενεργειακού δικτύου καθώς επίσης και στην προώθηση καινοτόμων και υφιστάμενων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Τέλος, με αφορμή την έκδοση της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης 2015, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το ‘πρασίνισμα’ του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και επανέλαβαν την ανάγκη ενσωμάτωσης της ‘πράσινης διάστασης’ στη Στρατηγική Ευρώπη 2020. Ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ενσωμάτωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί εν μέρει μέσω της ενίσχυσης των μέτρων που αφορούν στην αποδοτικότητα των πόρων και την υιοθέτηση των αρχών μιας κυκλικής οικονομίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy