Προγράμματα στηρίζουν ευάλωτα παιδιά και τις οικογένειές τους

  • Σε δήμους και κοινότητες σπεύδουν ειδικοί για να λύσουν προβλήματα

Με στοχευμένα προγράμματα για ευάλωτους ανηλίκους και τις οικογένειές τους προχωρεί η Αρχή Αντιμετώπισης κατά των Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) σε συνεργασία με δήμους. Πρόκειται για πολυεπίπεδα προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, μαθητές/στρατιώτες σε πειραματική χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών, παιδιά φυλακισμένων, παιδιά ψυχικά ασθενών γονιών, παιδιά με γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ουσίες εξάρτησης, παιδιά που έχουν δεχθεί/δέχονται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, παιδιά υπό την επιμέλεια του κράτους, παιδιά μετανάστες, παιδιά/έφηβοι με παραβατική συμπεριφορά.

 

Από τον Λυθροδόντα μέχρι τη Σια

Ένα από τα προληπτικά προγράμματα το οποίο τίθεται σε εφαρμογή αυτές τις μέρες και θα έχει διάρκεια ενός έτους, ονόματι «Φοίνικας», προσφέρει στήριξη στις κοινότητες Λυθροδόντα, Αγίας Βαρβάρας, Μαθιάτη και Σιας της επαρχίας Λευκωσίας. Μέσα από το πρόγραμμα προωθούνται στοχευμένες δράσεις από επαγγελματίες που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, σε οικογένειες, σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα για κάθε κοινότητα προγραμματίζεται πιλοτική επιτόπια έρευνα για εκτίμηση, διάγνωση των αναγκών των κατοίκων, δημιουργία κοινοτικής εθελοντικής ομάδας στήριξης του προγράμματος, εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια σε γονείς και σε επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, παροχή συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ενήλικες, παιδιά και οικογένειες, δημιουργία καλοκαιρινού δημιουργικού εκπαιδευτικού εργαστηρίου σε παιδιά και εφήβους, βιωματικά εργαστήρια στο χώρο του σχολείου, διαλέξεις σε κατοίκους της κοινότητας, καθώς και διευκολύνσεις για κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών παιδιών. Το έργο θα έχει διάρκεια ένα χρόνο. Υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Frederick και της ομάδας εξειδικευμένων σχολικών κοινωνικών λειτουργών με την έγκριση και χρηματοδότηση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Επιστημονικά υπεύθυνη του έργου είναι η Δρ Άντρη Ανδρονίκου η οποία πλαισιώνεται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, εξειδικευμένους σχολικούς κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους που θα βρίσκονται επιτόπου στις κοινότητες.

Και στη Λάρνακα

Και στην επαρχία Λάρνακας, από τον Δεκέμβριο, ένα αντίστοιχο πρόγραμμα έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αντεξάρτηση» (Ask Anti-Add), το οποίο στοχεύει στη στήριξη

ευάλωτων ομάδων σε δήμους της επαρχίας Λάρνακας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εντοπισμό των ευάλωτων ομάδων και την παροχή επαρκούς στήριξης και προληπτικής φροντίδας σε παιδιά και τις οικογένειές τους που θα εντοπιστούν. Ενσωματώνει διαδικασίες, μηχανισμούς και εργαλεία ικανά για να καταγράψουν και να αναλύσουν τις μορφές και τα μεγέθη αποδοτικότητας των προληπτικών παρεμβάσεων που θα εφαρμόσει, ενώ σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις, αφορούν την ενημέρωση του πληθυσμού στόχου, αξιοποίηση των δημοτικών και κοινοτικών πόρων προληπτικής φροντίδας στην εξάρτηση, επιλογή ομάδων παρέμβασης και δράσεις προληπτικής φροντίδας όπως παροχή περιοδεύουσας συμβουλευτικής που θα παρέχει αξιολογήσεις μαθησιακών δυσκολιών, συναισθηματικών και συμπεριφορών προβλημάτων, καθοδήγηση και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και μηνιαίες ομαδικές συναντήσεις γονέων βιωματικού σεμιναρίου. Ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζονται είναι η εξερεύνηση της φύσης, προγράμματα σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών για την προστασία της χελώνας καρέτα-καρέτα, επιδείξεις με εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης ναρκωτικών και επιπλέον ομαδικές συναντήσεις παιδιών ή γονέων που θα ανταποκρίνονται στην ευαλωτότητα των ατόμων. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει οριστεί η διοργάνωση εκδηλώσεων και η προσφορά δώρων κοινωνικής αντιστάθμισης για άπορα παιδιά όπως πάρτι γενεθλίων, δώρα ονομαστικών εορτών, δώρο Πρωτοχρονιάς.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy