Προειδοποιεί κατά κλεισίματος συνόρων η UNHCR

Το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσει τεράστια και ενδεχομένως κρίσιμης σημασίας συσσώρευση προσφύγων στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείαςς του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Filippo Grandi, ο οποίος είχε την Τετάρτη επαφές με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς υπουργούς, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Grandi άσκησε κριτική για το κλείσιμο των συνόρων και την αδυναμία των ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση με γενναιοδωρία και ενότητα και είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο για την περίπτωση εγκλωβισμού αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα.

Ανέφερε ότι το μήνυμά του προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς είναι ότι το ζήτημα είναι διαχειρίσιμο, αν υπάρξει έγκαιρη και άμεση συνεργασία, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του προς αυτό.

«Όμως χρειάζεται πραγματικά να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, να δουλέψουμε πάνω στο θέμα των περιοριστικών μέτρων, της μετεγκατάστασης και ιδίως στο θέμα της μαζικής επανεγκατάστασης από τις χώρες της Μέσης Ανατολής» είπε.

Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, η συσσώρευση άρχισε να γίνεται εμφανής και στους δρόμους. Στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί Αφγανοί πρόσφυγες, τριγύριζαν ή κάθονταν πάνω σε κουβέρτες που είχε παράσχει η Υ.Α. Αρκετοί από τους ανθρώπους αυτούς είχαν ταξιδέψει προς τα βόρεια σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και είχαν σταλεί πίσω από την αστυνομία.

Ο κ. Grandi προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και ευρύτερες συνέπειες, ενώ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα χάσει το όραμά της, τις αξίες της και θα αποδυναμώσει την παγκόσμια επιρροή της.

«Η απάντησή μας πρέπει να είναι συνεργασία, όχι κλείσιμο των συνόρων», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy