Προειδοποίηση απολύσεων από ΚΕΒΕ για Κυριακές

Η ψήφιση της πρότασης νόμου για κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων, προειδοποιεί το ΚΕΒΕ και απευθύνει ύστατη έκκληση προς τους βουλευτές να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προχωρήσουν στην ψήφιση Νόμου που να επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης δηλώνει ότι σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει υπέρ της εν λόγω πρότασης νόμου τότε το ΚΕΒΕ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο, εκφράζοντας τη θέση ότι δεν “στέκει” συνταγματικά και πως δεν μπορεί η Βουλή και η Κυβέρνηση να αποφασίζουν για το ποία καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά και ποια κλειστά τις Κυριακές.

Ο κ. Πηλείδης προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά την απογευματινή έκτακτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ της οποίας αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η πρόταση νόμου για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, που θα τεθεί προς ψήφιση στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι το ΔΣ επαναβεβαίωσε σήμερα τη θέση του υπέρ της πλήρους ελευθεροποίησης των ωραρίων λειτουργίας για όλα τα καταστήματα, περιλαμβανομένων και των γενικών καταστημάτων, τα οποία να ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, χωρίς διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή.

Το ΚΕΒΕ θεωρεί επίσης ότι οι υπεραγορές θα πρέπει να λειτουργούν και τις Κυριακές, με δυνατότητα κάποιων ρυθμίσεων σε σχέση με τις ώρες λειτουργίας τους, ενώ κατά τις Κυριακές να μην πωλούν προϊόντα αρτοποιίας, τσιγάρα και εφημερίδες.

Με επιστολή που θα αποστείλει αύριο ο κ. Πηλείδης προς όλους τους Βουλευτές τούς απευθύνει ύστατη έκκληση να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προχωρήσουν στην ψήφιση Νόμου που να επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, προκειμένου να τεθεί τέρμα στην αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η όλη συζήτηση του θέματος.

Θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι τυχόν ψήφιση της πρότασης Νόμου που προνοεί τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές, θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου και άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των πόλεων και επαρχιών, συνιστά διάκριση εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις υπόλοιπες πόλεις, θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και αρνητικές εντυπώσεις στους ξένους περιηγητές που επισκέπτονται τη χώρα μας και στερεί από τους Κύπριους καταναλωτές τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις αγορές τους με μεγαλύτερη άνεση.

Το ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου για κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε απολύσεις μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, όπου το βασικό ζητούμενο είναι η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας και καλεί όλους τους Βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν ψηφίζοντας τη σχετική πρόταση νόμου.

Κληθείς να σχολιάσει τα επιχειρήματα υπέρ της ψήφισης της παρούσας πρότασης νόμου με σκοπό την προστασία του κοινωνικού ιστού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Πηλείδης είπε ότι “δεν υπάρχει καμία λογική στα περισσότερα από τα επιχειρήματα”.

“Εκπλήττομαι που παίρνει αυτή τη θέση η πλειοψηφία της Βουλής”, είπε και πρόσθεσε ότι “ ολόκληρη η Κύπρος είναι τουριστική”.

Προειδοποίησε ότι “εάν περάσει αυτή η πρόταση νόμου θα βλάψει την οικονομία του τόπου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αναχαίτιση της ανεργίας. Μερικές χιλιάδες εργαζομένοι θα χάσουν τις δουλειές τους”, είπε.

Είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είναι ενάντια σε δεδηλωμένες πολιτικές όπως είναι για παράδειγμα να καταστεί η Κύπρος ένας τουριστικός προορισμός ολόχρονα.

Το νομοθέτημα “δεν στέκει συνταγματικά”, είπε και εξέφρασε την άποψη ότι “δεν μπορεί ούτε η Βουλή ούτε η Κυβέρνηση να αποφασίζει για το ποια καταστήματα σε κάποιες περιοχές θα παραμένουν ανοικτά και κάποια κλειστά”.

Είπε επίσης ότι “κανένας δεν θα εργαστεί την Κυριακή χωρίς τη θέληση του”.

Ερωτηθείς τι θα πράξει το ΚΕΒΕ σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει υπέρ της πρότασης νόμου, ανέφερε ότι “θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νόμο”, προσθέτοντας ότι οι θέσεις του επιμελητηρίου θα διαβιβαστούν προς τον Πρόεδρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy