Προειδοποίηση Μέρκελ σε Τουρκία για τη θανατική ποινή

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα «αφαιρεθεί η βάση» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσε πως «πρέπει να φερθούμε έξυπνα» μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και απέρριψε τα σενάρια περί εκβιασμού λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται συνέντευξή της Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger, η καγκελάριος έστειλε μήνυμα περί μη επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, σε περίπτωση που η χώρα θέλει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με την κριτική μας, δεν τίθεται θέμα, αλλά παράλληλα πρέπει να είμαστε επίσης και έξυπνοι, διότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον μας. Εντούτοις η επαναφορά της θανατικής ποινής θα αφαιρούσε τη βάση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν φοβάται εκβιασμό για το προσφυγικό

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν η Τουρκία μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη με «όπλο» το άνοιγμα των συνόρων και ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, η Α. Μέρκελ υποστήριξε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς η Ένωση τηρεί τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Είμαι απολύτως ελεύθερη να διατυπώνω με σαφήνεια απόψεις σχετικά με τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία. Και τούτο ισχύει όχι μόνο δημοσίως, αλλά κυρίως σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι απολύτως σωστό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση της δίνει βοήθεια, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει δεχτεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως προβλέπει η εν λόγω συμφωνία».

«Σημαντικός εταίρος» κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

Ωστόσο, σε άλλη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Berliner Zeitung, η Μέρκελ είπε πως η Τουρκία είναι «ένας σημαντικός εταίρος στη μάχη κατά του ισλαμικού τρόμου» και πως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα. «Δεν μπορείς απλώς να απομακρύνεις έναν τέτοιο εταίρο, ακόμη και υπό το φως αρνητικών εξελίξεων τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Μέρκελ ήταν πιο επιφυλακτική, αν και επανέλαβε πως η Τουρκία θα υπερβεί μια κόκκινη γραμμή της ΕΕ, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να συζητήσουμε από κοινού τι είδους μελλοντική σχέση θέλουμε με την Τουρκία», είπε.

Η Μέρκελ απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις ορισμένων συντηρητικών συμμάχων της να γίνουν πιο αυστηροί οι κανονισμοί για την απόκτηση διπλής υπηκοότητας, που αφορούν έως και τρία εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, ένα θέμα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Η διπλή υπηκοότητα δεν θα αποτελέσει θέμα της προεκλογικής εκστρατείας όπως ήταν το 1999», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Koelner Stadt Anzieger, αναφερόμενη στη διαμάχη που υφίστατο προτού η Γερμανία αλλάξει τους κανόνες το 2000 καθιστώντας ευκολότερη την απόκτηση διπλής υπηκοότητας.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει κάνει λόγο την τελευταία δεκαετία για την ανάγκη μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία. Η άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντείνει τη διαμάχη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy