Προειδοποιήσεις ΓΓ ΟΗΕ για κίνδυνο πολέμου με Β. Κορέα

Εκκληση για έναν “κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα”, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα.

Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε ενώπιον περίπου 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής του οργανισμού υπογράμμισε ότι η λύση στην κρίση με την Πιονγκγιάνγκ “πρέπει να είναι πολιτική” και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βυθιστεί στη δίνη “του πολέμου”.

“Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατηρήσει την ενότητά του” στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αυτήν τη χώρα, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας τις επίσημες εργασίες στη Νέα Υόρκη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με τη συμμετοχή 193 κρατών.

“Μονάχα η ενότητα θα επιτρέψει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και (…) θα οδηγήσει στην πιθανότητα μιας διπλωματικής δέσμευσης για την επίλυση της κρίσης”.

“Εχει φθάσει η στιγμή για να επιδείξουμε πολιτική ικανότητα” υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. “Δεν πρέπει να υπνοβατήσουμε έως τον πόλεμο”.

Την ώρα που η Βόρεια Κορέα έχει διπλασιάσει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνει τα ψηφίσματα που επιβάλλουν στην Πιονγκγιάνγκ ολοένα κι αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δεν έχει προς το παρόν δείξει ότι πιστεύει πραγματικά στη διαδικασία της επιβολής κυρώσεων με στόχο να καθίσει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της προσφυγής στη βία εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

“Με έναν ευρύτερο τρόπο, όλες οι χώρες πρέπει να επιδείξουν βούληση για μεγαλύτερη δέσμευση προκειμένου να επιτευχθεί ο παγκόσμιος σκοπός ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα”, τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

“Τα κράτη που έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη να κατευθύνουν αυτήν την προσπάθεια” επισήμανε ο αξιωματούχος καταγγέλλοντας ότι η διάδοση των όπλων δημιουργεί έναν “απίστευτο κίνδυνο” και ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα οδηγηθεί σε “παράλυση”.

Την Τετάρτη, τα πρώτα κράτη αναμένεται να ξεκινήσουν να υπογράφουν στον ΟΗΕ μια συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα. Περισσότερες από 120 χώρες ενέκριναν στις αρχές του καλοκαιριού αυτήν τη συνθήκη που στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Η πρωτοβουλία αυτή απορρίφθηκε από τις χώρες που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους πυρηνικά όπλα, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy