Πρώην Λαϊκή: Μέχρι τέλος 2017 ολοκληρώνεται η αποξένωση των περιουσιακών στοιχείων

1608

Μέχρι τέλος του 2017 ολοκληρώνεται η αποξένωση των κύριων περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής, όπως ενημέρωσαν την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η Αρχή Εξυγίανσης και ο Ειδικός Διαχειριστής των περιουσιακών στοιχείων της, την Τετάρτη, με τους Βουλευτές να θέτουν πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο ήταν ορθή κίνηση η πρόσφατη πώληση του μισού μεριδίου μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που κατείχε η πρώην Λαϊκή.|

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο εκπρόσωπος της Αρχής Εξυγίανσης Μιχάλης Στυλιανού ανέφερε για την αξία των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής σήμερα ότι αν ληφθούν υπόψη οι πωλήσεις που έχουν γίνει και οι εκτιμήσεις, υπολογίζεται γύρω στα €300 εκατ. σε σχέση με €600 εκατ. το Μάρτιο 2013.

Πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη πτώση αφορά την επένδυση στις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε μείωση της αξίας των μετοχών κατά €250 εκατ. στα €130 εκατ.

Αναφορικά με την πώληση του 50% του πακέτου μετοχών που είχε η πρώην Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Στυλιανοόυ είπε ότι η Αρχή Εξυγίανσης σύμφωνα με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που της αναθέτει ο νόμος προχώρησε στις 11/5 στην πώληση του 50% του πακέτου μετοχών δηλαδή 21 εκατ. 467 χιλιάδων μετοχών ή 4,8% συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου σε τιμή €3,05.

Η Αρχή Εξυγίανσης ενήργησε πάντοτε με τις συμβουλές από τις επενδυτικές τράπεζες που είχαν διοριστεί από τον διαχειριστή με σκοπό την πώληση των μετοχών, ανέφερε.

Η τιμή, πρόσθεσε, θεωρείται από τους συμβούλους ότι ήταν πολύ καλή, ενώ η έκπτωση η οποία δόθηκε αποτελεί συνήθης πρακτική για μεγάλα πακέτα μετοχών, ήταν πολύ λογική και κάτω από το 5% της μέσης τιμής των τελευταίων 10 ημερών διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο και ήταν μια πράξη η οποία θεωρείται ότι έγινε σε επωφελή τιμή.

Ο Ειδικός Διαχειριστής Κλεόβουλος Αλεξάνδρου ανέφερε επ` αυτού ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα είχε ήδη επέλθει συμφωνία με HSBC και Deutsche Bank για παροχή συμβουλών για πώληση του 9,6% της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου. Από τότε, εξήγησε, έγιναν αρκετές παρουσιάσεις και μας καθοδηγούσαν ως προς το πότε θα ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να πουληθούν οι μετοχές. Μας είπαν καθαρά ότι ο πιο κατάλληλος χρόνος ήταν αμέσως μετά την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του προηγούμενου χρόνου, εξελίξεις που έγιναν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο 2017 αντίστοιχα.

Από τότε παρακολουθούσαμε πολύ στενά την κατάσταση ώστε να πουληθούν οι μετοχές στην κατάλληλη στιγμή. Στις 11 Μαΐου αποφασίστηκε να πουληθεί το 4,8% αξίας των μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου περίπου 21 εκατ. μετοχές με τιμή €3,05 το οποίο έφερε περίπου 62,5 εκατ. εισόδημα.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ακόμη ότι οι εμπειρογνώμονες μας έδωσαν συγχαρητήρια για την πώληση και ότι και ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν μια καλή ευκαιρία. Κατήγγειλε ωστόσο μετά λύπης το όπως είπε ότι παίρνει και απειλητικά τηλεφωνήματα.

Σε ερώτηση γιατί πουλήθηκε μόνο το 50% η απάντηση που δόθηκε από τον κ. Στυλιανού ήταν ότι ήταν μετά από συμβουλή των ειδικών έτσι ώστε να υπάρξει διασπορά του κινδύνου. Οι υπόλοιπες μισές θα πουληθούν σε επόμενο χρόνο.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής ο Ειδικός Διαχειριστής είπε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί η πράξη πώλησης της θυγατρικής στην Ουκρανία μέχρι τέλος Ιουνίου. Ήδη προχωρήσαμε αρκετά, έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία και αναμένεται να εκδοθεί σύντομα η άδεια από την Αρχή της Ουκρανίας για την πώληση της Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική στη Ρουμανία, ανέφερε ότι δυστυχώς δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια που έγινε με την Τράπεζα Βηρυτού αφού η τοποθέτηση της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου ήταν αρνητική. Τον Μάρτιο 2017 άρχισε η δεύτερη προσπάθεια πώλησης της και υπάρχουν 5 ενδιαφερόμενοι. Ελπίζουμε να τελειώσουμε μέχρι αρχές με μέσα Ιουλίου, πρόσθεσε.

Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευθούν στον Τύπο σε Ελλάδα και Κύπρο προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την IBG στην Ελλάδα, είπε ο ίδιος.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ακόμη σχετικά με τη θυγατρική στη Μάλτα ότι σε Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 27 Απριλίου η Lombard προχώρησε σε “indicative non binding offer” για να αγοράσει τις μετοχές της πρώην Λαϊκής αλλά οι προτάσεις ψηφισμάτων καταψηφίστηκαν κατόπιν συμβουλών των δικηγόρων του Ειδικού Διαχειριστή. Η διαδικασία βρίσκεται τώρα στην τρίτη φάση για να μπορούν οι πέντε επιλαχόντες επενδυτές να δουν όλα τα στοιχεία. Και αυτή η πράξη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Για τις υπόλοιπες μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι θα περιμένουμε για να πουλήσουμε το άλλο μισό μερίδιο, μετά θα δούμε και τις εξελίξεις της αγοράς, με γνώμονα το καλύτερο συμφέρον των πιστωτών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η θέση μας ήταν ανέκαθεν πάγια, δεν θέλαμε να πουληθούν τρία περιουσιακά στοιχεία, η Lombard, η IBG και οι μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου και εκτίμησε ότι πωλούνται τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι εύκολο να πουληθούν αντί να πουληθούν τα προβληματικά. Δεν έχουμε πειστεί για την επάρκεια των ενεργειών της Αρχής Εξυγίανσης, ανέφερε. Είπε επίσης ότι είναι η πέμπτη φορά που τους δίνεται χρονοδιάγραμμα.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο τρόπος που λειτούργησε η Αρχή Εξυγίανσης από την ημέρα που δημιουργήθηκε εδώ και τέσσερα χρόνια ουσιαστικά, δίνει προοπτική μείωσης περαιτέρω των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας όταν τελειώσει και η εξυγίανση και η εκκαθάριση να μείνουν ελάχιστα για τους πρώην πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

Η πολιτική θέση της Βουλής, είπε, ήταν να δοθούν τα περιουσιακά στοιχεία στους πιστωτές της τράπεζας, πράγμα το οποίο με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες αντιβαίνει στο κοινοτικό κεκτημένο και έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει.

«Η έκκληση είναι να κάνουν τη διαχείριση προσεχτική, έχοντας στο μυαλό τους ότι κάποιοι άνθρωποι θυματοποιήθηκαν για να σταθεί η οικονομία αυτού του τόπου», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Αναφερόμενος στο θέμα των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι ισχύει το ρητό «ενός κακού μύρια έπονται».

Πρόσθεσε ότι μετά το κούρεμα καταθέσεων που έκανε ο κ. Αναστασιάδης ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup, μετά την αποξένωση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής και οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους, παρατήρησε.

Πρόσθεσε πως ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής το Μάριο του 2013 είχαν αξία περίπου 600 εκ. σήμερα μετά τη λεγόμενη εξυγίανση η αξία είναι 300 εκ.

Ο κ. Δαμιανού κάλεσε την Αρχή Εξυγίανσης να κάνει ότι είναι δυνατό για να περισώσει ότι σώζεται, αλλά, ανέφερε η πραγματικότητα είναι ότι μια μερίδα ανθρώπων δεν είδαν ποτέ την άνοιξη του κ. Αναστασιάδη μετά το Μάρτη του 2013.

Υπέρ του να διαμοιραστούν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που κατέχει η πρώην Λαϊκή στους πρώην καταθέτες της Λαϊκής τάχθηκε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που ενεργεί η Αρχή Εξυγίανσης.

«Για μένα αυτό δεν είναι κράτος δικαίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «καθίσταται αναγκαίο η Βουλή να καταργήσει το νόμο» της Αρχής Εξυγίανσης.

«Υπολείμματα Λαϊκής Τράπεζας τετέλεσται», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι «η εξυγίανση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας οδηγεί ουσιαστικά στην πλήρη εξαφάνιση και της τελευταίας ελπίδας ότι οι κουρεμένοι καταθέτες θα πάρουν έστω και ίχνος από την απώλεια της περιουσίας τους».Σύμφωνα με τον ίδιο «γίνεται μια αποτυχημένη διαχείριση των υπολειμμάτων της Λαϊκής Τράπεζας που οδηγεί τελικά στον εκμηδενισμό των περιουσιακών στοιχείων των κουρεμένων καταθετών».

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.