Πρόκληση η διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων

Η προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελούν έναν από τους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Αυτό ανέφερε σε χαιρετισμό του ο κ. Κουγιάλης, στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων (4th International Conference on Sustainable Solid Waste Management), που πραγματοποιείται στη Λεμεσό και το οποίο οργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ LIvewaste, υπό το συντονισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ελλάδα) , το Πανεπιστήμιο της Βερόνας (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα (Ισπανία), το Τμήμα Περιβάλλοντος και την εταιρεία Animalia Genetics Ltd.

Στην ομιλία του, που διάβασε η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Χρυστάλλα Στυλιανού, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι για επίτευξη μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης, εταιρείες και καταναλωτές άρχισαν να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον παράγουν και καταναλώνουν, αντίστοιχα και υπέδειξε πως “όλοι πρέπει να προχωρήσουν προς μια κυκλική οικονομία, που στοχεύει στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων αλλά και στη χρήση των αποβλήτων ως πόρους”.

Ο Περιβαλλοντικός τομέας, συνέχισε, αναμένεται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας, γι αυτό, τόνισε, χρειάζονται στήριξη όλες οι επενδύσεις και οι έρευνες που στοχεύουν στην ανάκτηση ή επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων.

“Η διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων και ειδικά της κοπριάς και της λάσπης, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο, λόγω του μεγάλου αριθμού αποβλήτων, του μεγάλου αριθμού των ζώων σε κάποιες περιοχές και της γειτνίασης τους με οικιστικές περιοχές”, συμπλήρωσε και υπενθύμισε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Η Κύπρος, είπε στην ομιλία του ο κ.Κουγιάλης, διαθέτει σήμερα 3 χιλιάδες κτηνοτροφικές φάρμες, 59 χιλιάδες αγελάδες, 56 χιλιάδες γουρούνια, 3,3 εκατομμύρια πουλερικά και 37,000 πρόβατα και κατσίκες, με την διαχείριση της λάσπης των χοίρων να καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Νίκος Κουγιάλης τόνισε δε στο χαιρετισμό του πως η προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελούν έναν από τους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και η προώθηση του επιτυγχάνεται μέσα από τη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, επαρκούς νομοθεσίας και βιωσιμότητα των φυσικών πόρων.

Τέλος, συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ανθρώπους που εργάζονται για το πρόγραμμα Life, “το οποίο αποτελεί τη χρηματοδοτικό εργαλείο για υλοποίηση έργων που στηρίζουν το περιβάλλων και προωθούν καινοτόμες τεχνολογίες για επίλυση περιβαλλοντικών θεμάτων”.

Σε δηλώσεις της εξάλλου, η Διευθύντρια της Μονάδας Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μαρία Λοϊζίδου, είπε πως “στόχος του Συνεδρίου είναι να παίρνουμε τα απόβλητα μας και να τα μετατρέπουμε σε υλικά, σε μια κυκλική οικονομία, έτσι ώστε να μην καταλήγουν στις χωματερές”.

Σε αυτό το Συνέδριο, υπέδειξε, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από διαφορετικές ειδικότητες και διαφορετικά κράτη, “να φέρουν τις ιδέες τους και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πως θα πάμε στην επόμενη μέρα στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, πάντοτε βέβαια με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κυβερνήσεων”, σημειώνοντας πως “χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα”.

“Υπάρχουν Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης, αυτά πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη λογική σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά βεβαίως και τις σύγχρονες τεχνολογίες στη διαχείριση των αποβλήτων”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Λοϊζίδου είπε πως, δυστυχώς, οι χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν ακόμη μεγάλο δρόμο μπροστά τους “γι αυτό έχουμε σήμερα ένα κομμάτι του Συνεδρίου είναι αφιερωμένο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου και ελπίζω να είναι εδώ οι Δήμοι να ακούσουν τι πρέπει να κάνουν για να έχουν μια βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και να αποφύγουμε τα μεγάλα πρόστιμα της Ευρώπης και βεβαίως να προστατεύσουμε το περιβάλλον”.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να αναφέρει εάν πρόκειται τελικά για θέμα νοοτροπίας και παιδείας, η Μαρία Λοϊζίδου απάντησε πως “είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα στρατηγικής της χώρας, μιας συνεχούς παρακολούθησης το τι γίνεται και όχι απλώς οι δημοτικές αρχές να αφήνουν το πρόβλημα στις επόμενες δημοτικές αρχές”.

Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και έτσι πρέπει να το δούμε, είπε και πρόσθεσε πως “θέλει συνεχή προσπάθεια και παιδεία από το σχολείο, αλλά και στην καθημερινότητα, μέσα από το σπίτι”.

Από πλευράς ΤΕΠΑΚ που συντονίζει το Συνέδριο, ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Κώστας Κώστα, είπε πως δυστυχώς στην Κύπρο το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι θέμα νοοτροπίας “και θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας πολλές φορές, γιατί η νομοθεσία υπάρχει , είναι εκεί, μια ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά το θέμα είναι να μπορούμε να την υλοποιούμε και να την εφαρμόζουμε”.

Υπάρχουν, συνέχισε, πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα και για την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, “που ίσως να είναι ο κινητήριος μοχλός για να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά και από τεχνολογικής και επιστημονικής απόψεως αν θέλετε, υπάρχει και εδώ πολλή δουλειά”.

Ο κ. Κώστα προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα πρόστιμα από την ΕΕ αν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με της βόρειες χώρες της Ευρώπης, “είμαστε πίσω σχεδόν σε όλα”.

Έφερε δε ως παράδειγμα τη Γερμανία, στην οποία το ποσοστό ανακύκλωσης φτάνει το 65%, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται κάτω του 10%.

Είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, είπε, που το πρόγραμμα “Livewaste” σκοπεύει να προσφέρει ένα νέο, καινοτόμο τρόπο για τη διαχείριση αποβλήτων και συγκεκριμένα των κτηνοτροφικών αποβλήτων, “με σκοπό την απαλλαγή από τη μια από το πρόβλημα αλλά και ταυτόχρονα, την αξιοποίηση των αποβλήτων ως ενός νέου πόρου για την παραγωγή ενέργειας, για την παραγωγή νερού κατάλληλο για άρδευση, για παραγωγή κόμποστ και την παραγωγή λιπάσματος”.

Αυτές οι προσπάθειες είναι αναγκαίες και χρειάζεται η συνεισφορά τόσο της Πανεπιστημιακής κοινότητας, της Ερευνητικής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και από τις Κυβερνήσεις, “ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στον τελικό στόχο”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy