Προκλητική η στάση του Υπ. Εργασίας

Ζητείται παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για κοριτσάκι με αναπηρίες

Είναι ένα κοριτσάκι μόλις 11 χρονών, με πολλαπλές αναπηρίες. Από τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (ΠΟΤ), υποβάλλεται σε απίστευτη ταλαιπωρία και εξευτελισμό της αξιοπρέπειάς του, στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγει η οικογένειά του για άσκηση του δικαιώματος για επαρκές βιοτικό επίπεδο, περιλαμβανομένων τη διενέργεια μετατροπών και όλων των απαιτούμενων τροποποιήσεων στην κατοικία της, ώστε να καταστεί προσβάσιμη.

Η ΠΟΤ για τη συγκεκριμένη περίπτωση απέστειλε επιστολές στην Υπουργό Εργασίας χωρίς όμως οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Γι’ αυτό και στρέφει το βλέμμα στην Επίτροπο Διοικήσεως και ζητά με επιστολή της (ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου, 2017) την παρέμβασή της για «την άρση της σοβαρής διάκρισης σε βάρος της μαθήτριας. Όπως σημειώνει στη «Χ» ο πρόεδρος της ΠΟΤ, Χριστάκης Νικολαΐδης, η οικογένεια της 11χρονης είχε να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα σοβαρό και επείγον ζήτημα, που άπτεται ζητημάτων επιβίωσης της κόρης τους με αναπηρίες, που ανάμενε ότι θα ικανοποιείτο μέσω του δημοσίου προγράμματος στέγασης, το οποίο λειτουργούσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Αποφάσισε να συνάψει τραπεζικό δάνειο ύψους 40.000 ευρώ με αποτέλεσμα να εισέλθει σε σοβαρές οικονομικές περιπέτειες.

Ιδιαίτερα προκλητική θεωρεί η ΠΟΤ τη στάση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πλήρη περιφρόνηση των εθνικών και διεθνών συμβάσεων, το οποίο δεν μπήκε καθόλου στον κόπο να απαντήσει στην επιστολή που απέστειλαν στην Υπουργό τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Αρνούνται, συγκεκριμένα, «να αναγνωρίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα της μαθήτριας με σοβαρές πολλαπλές αναπηρίες, υλοποιώντας απροσχημάτιστα και χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία πολιτικές διάκρισης και πλήρους αποκλεισμού ατόμου με αναπηρίες από την ίδια την οικογένειά τους ως ένδειξη ελλειμμάτων σε θέματα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy