Προκόπης Παυλόπουλος: Ξενοφοβία και ρατσισμός προσβάλλουν βάναυσα τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης

«Απεχθή και αυτονοήτως καταδικαστέα» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού που, όπως επεσήμανε, δεν συνάδουν με «τη διαχρονική πολιτισμική και δημοκρατική παράδοση» των Ελλήνων.

Σε μήνυμά του επί τη ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, ο κ. Παυλόπουλος προσθέτει ότι «αυτή την παράδοση καλούμεθα σήμερα να τηρήσουμε απαρεγκλίτως», δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα διεθνώς «ιδίως σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που, όπως είναι κοινώς γνωστό, δυστυχώς υποθάλπει ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές».

Από τη φύση τους, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, προσβάλλουν βαναύσως ή και αναιρούν παντελώς τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Υπογράμμισε ότι προς την ίδια κατεύθυνση θεσμικής καταπολέμησης της ξενοφοβίας  και του ρατσισμού η Ελλάδα πρωτοπορεί, σε διεθνή κλίμακα, καθώς το Σύνταγμα της Ελλάδας έχει θεσπίσει με οικείες ρυθμίσεις τις δύο άκρως συμπληρωματικές μεταξύ τους αρχές ότι «αφενός κάθε άνθρωπος έχει ίση αξία με κάθε άλλον και, αφετέρου, κάθε άνθρωπος έχει αναφαίρετο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ως άνω αξίας».

Η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος, επιβάλλει την ανάγκη και έμπρακτης ανάδειξης από όλους «της καθολικής προσήλωσής μας σε θεμελιώδεις αρχές του Ελληνικού Πνεύματος και της Δημοκρατίας.»

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy