«Προνόμιο που δεν πρέπει να τυγχάνει κατάχρησης η ασυλία»

Η βουλευτική ασυλία είναι συνταγματικό προνόμιο που δεν πρέπει να τυγχάνει κατάχρησης τόνισε το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού σχολιάζοντας τις θεσμικές προεκτάσεις της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως «η βουλευτική ασυλία υπάρχει για να προστατεύει την πολιτική δράση των αντιπροσώπων του λαού από ενδεχόμενη κυβερνητική αυθαιρεσία. Διασφαλίζει την ελεύθερη και έξω από την όποια πίεση ή απειλή πολιτική δράση».

Επομένως, πρόσθεσε «συμφωνούμε με την αναφορά του Ανωτάτου ότι «η βουλευτική ασυλία, σύμφωνα με τη σύγχρονη νομική αντίληψη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ασπίδα εναντίον ποινικών διώξεων σε σχέση με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, εκτός εάν υπάρχει σοβαρή υποψία ότι η ποινική δίωξη έχει κομματικό – πολιτικό κίνητρο με σκοπό την πολιτική εξόντωση του Βουλευτή ή την παρεμπόδιση του στην εκτέλεση των βουλευτικών του καθηκόντων».

«Σε μια εποχή που σε επίπεδο ρητορείας όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πολιτική και θεσμική απαξίωση, ως δημόσια πρόσωπα πρέπει να αποτελούμε θετικό παράδειγμα σεβασμού των νόμων. Και ασφαλώς το να μην πληρώνει ένας Βουλευτής εξώδικα ή να υπάρχει κατάχρηση του συνταγματικού προνομίου της ασυλίας είναι λανθασμένο και προκλητικό» επεσήμανε ο κ. Δαμιανού.

Από τη στιγμή, πρόσθεσε που το Ανώτατο αποφάσισε άρση της ασυλίας, «είναι πλέον θέμα της δικαιοσύνης και δεν θα υπεισέλθουμε στην ουσία της υπόθεσης Θεμιστοκλέους».

«Από ‘κει και πέρα» συμπλήρωσε «θα ήταν λάθος η όποια κατάχρηση να οδηγήσει σε υπερβολές από την αντίθετη πλευρά. Να γίνεται λόγος δηλαδή ακόμα και για ενδεχόμενη κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy