Προοπτικές αύξησης εμπορικών σχέσεων Κύπρου – Ομάν

Οι προοπτικές για την αύξηση εμπορικών σχέσεων ευρύτερα μεταξύ της Κύπρου και του Σουλτανάτου του Ομάν συζητήθηκαν σε επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και την Αρχή της Ειδικής Εμπορικής Ζώνης του Ντουκμ και τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Συλλούρης είπε πως η σημερινή παρουσίαση θα συμβάλει στη δημιουργία επενδυτικών δεσμών και στην προσέλκυση νέων συνεργατών, που, με τη σειρά τους, θα επεκτείνουν τον κύκλο εργασιών των κυπριακών επιχειρήσεων στην αγορά του Ομάν, αλλά και θα αποτελέσει στρατηγική βάση για περαιτέρω διείσδυση στις πολλά υποσχόμενες αγορές της περιοχής.

Σημείωσε πως στο Σουλτανάτο δραστηριοποιούνταν ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια, πολλές κυπριακές επιχειρήσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, ως επίσης και στην ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα στηρίξει με κάθε τρόπο τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και προσπάθειες όπως η σημερινή, γιατί πιστεύουμε ότι, πέραν των οικονομικών οφελών, οι εμπορικές σχέσεις φέρνουν τους λαούς πιο κοντά, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ειρήνη, γεγονός πολύ σημαντικό για μια τόσο ευαίσθητη και ταραγμένη περιοχή», κατέληξε.

O Πρόεδρος της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης του Ντουκμ, Γιαχιά Σαΐντ αλ Τζάμπρι είπε πως η κυβέρνηση του Ομάν κάνει το παν για την παροχή ενός ελκυστικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων.

Όπως είπε, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται στα $39 εκατομμύρια, με το όγκο εισαγωγών από την Κύπρο στο Ομάν ανερχόταν το 2015 στα €38 εκ., ενώ οι εξαγωγές και επανεξαγωγές από το Ομάν στην Κύπρο ανερχόντουσαν μόλις στα $673.000.
Αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημείωσε το Σουλτανάτο στην δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην βελτίωση των επιδόσεων του Σουλτανάτου στους διάφορους δείκτες επιχειρηματικότητας.

Η χώρα, όπως είπε, στοχεύει να διαφοροποιήσει την οικονομία της, προσθέτοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η ειδική οικονομική ζώνη του Ντουκμ, η μεγαλύτερη οικονομική ζώνη στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, έκτασης 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με ένα παραλιακό μέτωπο 60 χλμ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Φειδίας Πηλείδης, τόνισε πως παρόλο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαίρετε πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για διευρύνουμε, να εμβαθύνουμε περαιτέρω και να εμπλουτίσουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ομάν.

Επεσήμανε δε πως οι ευκαιρίες συνεργασίας είναι άφθονες και καλύπτουν τομείς όπως το εμπόριο τις κατασκευές, τον τουρισμό, μεταφορές, τον ιατρικό τουρισμό και το φυσικό αέριο, καθώς και το τομέα των εξαγωγών τροφίμων, αφού στο Σουλτανάτο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

Αναφέρθηκε ακόμη στις ευκαιρίες συνεργασίας στην εμπορική ναυτιλία και τον τομέα του φυσικού αερίου.

Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεντά Αλ Σάλεχ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα διάφορα κίνητρα που προσφέρει η χώρα του για την προσέλκυση επενδυτών και επιχειρήσεων στο Ομάν.

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει η Κύπρος για την προσέλκυση επενδύσεων και εταιρειών, υπογραμμίζοντας τον ψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφηκε το 2016, αλλά και το 2017.

Σημείωσε ακόμη πως πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υπέδειξε ότι η ανάπτυξη του 3,3% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο μπορεί να είναι διατηρήσιμο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy