Προωθείται η ανταλλαγή συριγγών ανάμεσα σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, λέει το ΑΣΚ

Προωθείται ανταλλαγή συριγγών ανάμεσα σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της βλάβης και της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσα στους χρήστες, που αποτελεί προτεραιότητα της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από παράνομες ουσίες και επιβλαβή χρήση του αλκοόλ 2013-2010.
 
Αυτό αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του Αυγούστου 2017 του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ), όπου σημειώνεται πως το Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο  Υγείας, τροχοδρόμησε  την εγκατάσταση  μηχανών  αυτόματης  παροχής κουτιών  μείωσης  της  βλάβης.
 
Σύμφωνα με το δελτίο, η  Κύπρος  συγκαταλέγεται  στις  χώρες  υψηλού κινδύνου επιδημικής έκρηξης των μολυσματικών ασθενειών Ηπατίτιδας και HIV/AIDS ανάμεσα σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών,  παρόμοια  με  αυτή  που  παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.
 
Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ), στο ενημερωτικό του δελτίο για τον Αύγουστο 2017, αναφέρει ότι, όπως προκύπτει από την έκθεση  του  Ευρωπαϊκού  Κέντρου Παρακολούθησης  Ναρκωτικών  και  Τοξικομανίας (EMCDDA, 2017), «ο μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών  νοσημάτων  στην  Κύπρο  οφείλεται, μεταξύ  άλλων, στο  πολύ  χαμηλό  ποσοστό προβληματικών χρηστών οπιούχων που λαμβάνει θεραπεία υποκατάστασης».
 
Η θεραπεία αποκατάστασης τεκμηριωμένα αποτελεί  ένα  από  τα  πιο  αποτελεσματικά προληπτικά  μέτρα  μείωσης  των  αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με τη  χρήση.
 
Σύμφωνα με το ΑΣΚ, εκτός από  τον  πιο  πάνω παράγοντα, άλλος παράγοντας  που μειώνει  τον  κίνδυνο  μετάδοσης  λοιμωδών νοσημάτων  ανάμεσα  στους  ενδοφλέβιους χρήστες  είναι  η  διάθεση  αποστειρωμένων συριγγών  μέσω  προγραμμάτων  ανταλλαγής συριγγών.  
 
Όπως   αναφέρεται   στην προαναφερόμενη  έκθεση  του  EMCDDA,  η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τα πλέον χαμηλότερα  επίπεδα  διάθεσης  συριγγών  που διανεμήθηκαν ανά ενδοφλέβιο χρήστη.
 
Επίσης,  με  βάση  το  Δείκτη  Επικράτησης Μολυσματικών Ασθενειών, 270 άτομα (από τα 1304  αιτήματα  θεραπείας  το  2015)  έχουν αναφέρει να έχουν κάνει ενέσιμη χρήση ουσιών έστω και μία φορά στη ζωή τους, ενώ το 44,2% των  ενδοφλέβιων  χρηστών  που  εξετάσθηκε, διαγνώσθηκε θετικό στην Ηπατίτιδα Γ και ένα άτομο  διαγνώσθηκε  θετικό  στον  ιό  του  HIV.
 
Εντούτοις,  είναι  σημαντικό  να  ληφθεί  υπόψη πως ο αριθμός των ενδοφλέβιων χρηστών που υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις είναι πολύ μικρός (52 από τους 270 ενδοφλέβιους χρήστες).
 
Όπως αναφέρει το ΑΣΚ, «με βάση τις αποφάσεις της  Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, το Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο  Υγείας τροχοδρόμησε  την εγκατάσταση  μηχανών  αυτόματης  παροχής κουτιών  μείωσης  της  βλάβης.
 
O στόχος  του έργου είναι η εύκολη πρόσβαση των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών σε κουτιά μείωσης της βλάβης ώστε  να  μειωθούν  οι  κίνδυνοι  που σχετίζονται με   την   ενέσιμη  χρήση ψυχοδραστικών  ουσιών  (λοιμώδη  νοσήματα και ειδικότερα του ιού της Ηπατίτιδας Γ (HCV)  και του ιού HIV.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να αυξήσει  την  πρόσβαση  στις  αποστειρωμένες βελόνες  και  σύριγγες,  αφού  θα  είναι διαθέσιμες  24  ώρες  το  24ωρο,  7  μέρες  τη βδομάδα
 
Το μηχάνημα στην πρώτη πιλοτική του  φάση  περιλαμβάνει  αποστειρωμένες σύριγγες/ βελόνες, μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλ,  προφυλακτικά  και  έντυπο  με συμβουλές  μείωσης  της  βλάβης. 
 
Λειτουργεί μόνο με τη χρήση ειδικού κέρματος (token), το οποίο  οι  ενδιαφερόμενοι  μπορούν  να προμηθεύονται  από  κρατικά  και  μη  θεραπευτικά  προγράμματα.
 
Τα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στα παλιά γενικά νοσοκομεία των Επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, στην Επαρχία  Αμμοχώστου στο Κέντρο  Υγείας Αμμοχώστου και στην Επαρχία Πάφου στον εξωτερικό χώρο πλησίον του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών.
 
Εξάλλου, με αφορμή την πρόσφατη ανάπτυξη Χάρτας Δικαιωμάτων Εξαρτημένων Ατόμων Ενηλίκων και Ανηλίκων από τον οργανισμό ΚΕΝΘΕΑ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση ΚΕΝΘΕΑ και ΑΣΚ κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ενδελεχής ενημέρωση από το ΚΕΝΘΕΑ για την ανάπτυξη της Χάρτας.
 
O Πρόεδρος του ΑΣΚ, Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, ευχαρίστησε θερμά το ΚΕΝΘΕΑ για τη στήριξή στο έργο του ΑΣΚ μέσα από τη διαχρονική του δράση αλλά και την πρόσφατη πρωτοβουλία του για διάχυση της εν λόγω χάρτας δικαιωμάτων, η οποία συνάδει με τα δικαιώματα  των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα  με την ουσιοεξάρτηση, όπως αναφέρονται και στον Οδηγό Θεραπείας του ΑΣΚ.
 
Επίσης, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, ανακοινώνει ότι δέχεται νέα σειρά αιτήσεων προς αξιολόγηση, μέσα στα πλαίσια του Σχεδίου Στήριξης για την Κοινωνική Επανένταξη Ατόμων με Ιστορικό Εξάρτησης. Η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί ως η 29η Σεπτεμβρίου 2017.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy