Προς ανάδειξη της κοιλάδας Γερμασόγειας

Συζητήθηκε η δημιουργία Γραμμικού Πάρκου

Το χρόνιο ζήτημα της αξιοποίησης της κοιλάδας της Γερμασόγειας που απασχολούσε το Δήμο και είχε τεθεί επανειλημμένα σε αρμόδιες κρατικές και άλλες υπηρεσίες και φορείς, χωρίς όμως να υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση, φαίνεται ότι μπαίνει πλέον σε αυλάκια που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του έργου.

Αυτό διαφάνηκε μέσα από τη συνάντηση που είχε χθες ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, κατά την οποία αποφασίστηκαν κάποια πρώτα σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής με γνώμονα την προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος προς όφελος των κατοίκων και γενικότερα του Δήμου. Απώτερο στόχος είναι η μετατροπή της κοιλάδας η οποία εκτείνεται σε όλο το μήκος του ποταμού Άμαθου, από το ύψος του υδατοφράκτη μέχρι και το παραλιακό μέτωπο που βρίσκεται στα όρια του Δήμου, σε Γραμμικό Πάρκο.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο δήμαρχος, στα πλαίσια της συνάντησης και της ανταλλαγής απόψεων και εκτιμήσεων με την Επίτροπο Περιβάλλοντος συμφωνήθηκε να συγκληθεί σύσκεψη με όλα τα αρμόδια τμήματα και φορείς, να γίνει οριοθέτηση του ποταμού και να καθοριστούν οι τρόποι παρέμβασης ώστε να τροχοδρομηθεί η υλοποίηση του έργου. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει να προχωρήσει με προσφορές για την ετοιμασία συγκεκριμένης πρότασης.

Να σημειωθεί ότι η κοιλάδα της Γερμασόγειας σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπου κατασκευάστηκαν Γραμμικά Πάρκα, παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα σε ό,τι αφορά την ενδημική χλωρίδα αλλά και την πανίδα όπως και κάποια άλλα στοιχεία. Ειδικότερα όλη σχεδόν η περιοχή που καλύπτεται από το μήκος του ποταμού, χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αιωνόβιων και άλλων δέντρων και φυτών, όπως οι πλάτανοι, οι ιτιές και οι καλαμιώνες, ενώ υπάρχουν ακόμα και εκτάσεις με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και άλλων ειδών.

Εξάλλου, λόγω και του φράγματος, παρουσιάζεται σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της ερασιτεχνικής αλιείας αλλά και διάφορων αθλημάτων. Επιπλέον, σε κάποιο σημείο της κοίτης του ποταμού υπάρχει το μεσαιωνικό γεφύρι, ένα από τα ελάχιστα μνημεία της εποχής της Φραγκοκρατίας που διασώζονται όχι μόνο στη Γερμασόγεια αλλά στην ευρύτερη περιοχή τα Λεμεσού, το οποίο ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών, προσελκύοντας ιδιαίτερα κόσμο που επιδίδεται σε πεζοπορίες και ποδηλατικούς περίπατους.

Ιδιαίτερα στοιχεία

Όλη σχεδόν η περιοχή που καλύπτεται από το μήκος του ποταμού χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αιωνόβιων και άλλων δέντρων και φυτών, όπως οι πλάτανοι, οι ιτιές και οι καλαμιώνες, ενώ υπάρχουν ακόμα και εκτάσεις με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και άλλων ειδών. Υπάρχουν όμως και μνημεία και άλλες ιδιαιτερότητες.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy