Προς απόρριψη του αιτήματος για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία

Στην απόρριψη του αιτήματος της Νίκολα Στέρτζιον για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για μια ανεξάρτητη Σκωτία προσανατολίζεται η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Times.

Η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας ανακοίνωσε χθες ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων ενός δημοψηφίσματος ζητώντας αρχικά εξουσιοδότηση από το τοπικό κοινοβούλιο του Χόλιρουντ.

Τυπικά η κεντρική κυβέρνηση στο Γουεστμίνστερ θα μπορούσε να μπλοκάρει το αίτημα. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αντέδρασε στην ανακοίνωση της Νίκολα Στέρτζιον κάνοντας λόγο για παρωπίδες και για διχαστικό που θα ενέτεινε την οικονομική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, όπως επισήμαιναν οι περισσότεροι σχολιαστές, η κα Μέι έχει αποφύγει να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα. Αυτή η συγκρατημένη αντίδραση αποδιδόταν στις ανησυχίες ότι εάν το Λονδίνο εμφανιζόταν απόλυτο ενάντια στο δημοψήφισμα ίσως να ενισχυόταν περαιτέρω η υποστήριξη υπέρ της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις, οι εξαγγελίες που παραπέμπουν σε «σκληρό» Brexit έχουν κλείσει την ψαλίδα μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, οι Times επικαλούνται κυβερνητική πηγή που σχολιάζει ότι το αίτημα της κ. Στέρτζιον συνεπάγεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την περίοδο που η Πρωθυπουργός Μέι θα διαπραγματεύεται τους όρους του Brexit. «Αυτή η χρονική συγκυρία είναι εντελώς απαράδεκτη. Θα ήταν ανεύθυνο να συμφωνήσουμε σε αυτό και δε θα το κάνουμε», δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με άλλη πηγή της εφημερίδας, η κα Μέι θα γίνει πιο κατηγορηματική το επόμενο διάστημα λέγοντας ότι οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα υπονόμευαν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της ΕΕ.

Πιστεύεται ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα απαντήσει πιο διεξοδικά στην κα Στέρτζιον την άλλη εβδομάδα, αφού το Χόλιρουντ δώσει την εξουσιοδότηση για τις διαπραγματεύσεις επί του δημοψηφίσματος.

Εν τω μεταξύ, σε πολιτικούς κύκλους διατυπώνονται σενάρια που θέλουν την κα Μέι να αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε ένα μελλοντικό δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία, αλλά μόνο εφόσον το SNP κερδίσει την αυτοδυναμία στο Χόλιρουντ στις εκλογές του 2021.

Η Νίκολα Στέρτζιον έχει προσδιορίσει ως επιθυμητό χρονικό σημείο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος κάποια στιγμή μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019, δηλαδή πριν από την υλοποίηση του Brexit.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy