Προς έγκριση η επένδυση στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς

Βέβαιη πλέον η παραπομπή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της ΕΕ, χάρην της «ανάπτυξης» (και του ομίλου Σιακόλα)

Του Ανδρέα Ριρή

Πριν από 14 μήνες η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENVI) απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη με την οποία ζητούσε νέες περιβαλλοντικές μελέτες για την προγραμματιζόμενη επένδυση του ομίλου Σιακόλα στη Λίμνη Πόλης Χρυσοχούς, δίνοντας διορία δύο μηνών στις κυπριακές αρχές.

Η DG ENVI χρέωνε τότε στο τμήμα Περιβάλλοντος «επιπολαιότητα και προχειρότητα» στην εξέταση της δέουσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και άφηνε να εννοηθεί ότι οι αρμόδιες κυπριακές αρχές επιχείρησαν να εξαπατήσουν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, παρουσιάζοντας την επένδυση ως μικρά επιμέρους έργα. Η Κομισιόν καλούσε τη Λευκωσία να ζητήσει κατάλληλες μελέτες από  την εταιρεία, οι οποίες να παρουσιάζουν τις συνολικές συσσωρευτικές συνέπειες που θα έχει η ολόκληρη η επένδυση (γήπεδα γκολφ, οικιστικό συγκρότημα, καταστήματα και προβλήτα), η οποία οριοθετείται εντός περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000 και περιλαμβάνει τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας χελωνών καρέτα-καρέτα και πράσινων χελωνών στη Μεσόγειο.

Έκτοτε έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, οι μελέτες επικαιροποιήθηκαν, ωστόσο αντί σε αυτές η προγραμματιζόμενη επένδυση να συμμαζευτεί… επεκτάθηκε με τη συμπερίληψη διώροφου ξενοδοχείου. Η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε κανονικά να θέσει τέρμα στις όποιες διαπραγματεύσεις και να οδηγήσει το τμήμα Περιβάλλοντος σε απόρριψη του έργου. Αντί αυτού πληροφορούμαστε πως το αρμόδιο κρατικό τμήμα προσανατολίζεται προς την έγκριση της δέουσας περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς και της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ).

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης
Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

Corporate bullying

Τι όμως οδήγησε το τμήμα Περιβάλλοντος στο να αποδεχτεί τις μελέτες του ομίλου Σιακόλα, παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν και τις εύλογες ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων; Γιατί βάζει το τμήμα την Κυπριακή Δημοκρατία σε κίνδυνο παραπομπής στο ΔΕΕ, παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή Κώστα Χατζηπαναγιώτου ότι «θα γίνει το παν για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο»;

Βάσει αλληλογραφίας που εξασφαλίσαμε, διαπιστώνουμε ότι τόσο ο Νίκος Σιακόλας, όσο και εργαζόμενοι του ομίλου άσκησαν έντονες πιέσεις τόσο στο προεδρικό, όσο και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, καθώς και στα τμήματα Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας για να προχωρήσει το έργο. Οι πιέσεις άρχισαν το 2013, όταν υποβλήθηκε το παράπονο στην Κομισιόν εναντίον του έργου.

Μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, ο όμιλος Σιακόλα αποτάθηκε τόσο στον Νίκο Κουγιάλη όσο και στον κ. Χατζηπαναγιώτου ζητώντας την κοινοποίηση του παραπόνου, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Το παράπονο γίνεται εναντίον της Δημοκρατίας και όχι της εταιρείας, άρα ο όμιλος Σιακόλα δεν είχε δικαίωμα να λάβει το παράπονο, όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια Δικηγόρος της Δημοκρατίας σε επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις 25 Οκτωβρίου 2013.

Σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο κ. Σιακόλας (20/8/2013) περιέγραφε ως απαράδεκτη και επιζήμια την αρχική θέση του τμήματος Περιβάλλοντος εναντίον της προγραμματιζόμενης επένδυσης. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας χρεώνει στο τμήμα «κινδυνολογίες και υπερβολές», και προειδοποιούσε τον κ. Κουγιάλη ότι θα επανέλθει. Και επανήλθε με συμπληρωματική επιστολή την επόμενη μέρα, παρακαλώντας τον υπουργό να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη να απαντήσει στην Κομισιόν για τα κενά που εντοπίστηκαν στις περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο στη Λίμνη.

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης
Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

Σύσκεψη-παρέμβαση στο Προεδρικό

Το θέμα έφτασε μέχρι το Προεδρικό στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, μέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με παρόντες τους υπουργούς Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, εκπροσώπους των τμημάτων Πολεοδομίας & Οικήσεως και Περιβάλλοντος και εκπροσώπους του ομίλου Σιακόλα.

Τη σύσκεψη επιβεβαιώνει το δικηγορικό γραφείο Χρύση Δημητριάδη, το οποίο αποτάθηκε με τη σειρά του μέσω επιστολής στη Νομική Υπηρεσία στις 20/9/2013, συστήνοντας στην αρμόδια Δικηγόρο της Δημοκρατίας να αναμένει αναθεωρημένη περιβαλλοντική γνωμάτευση από το τμήμα Περιβάλλοντος, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό, προτού απαντήσει στην Κομισιόν.

Η εταιρεία επιχείρησε να αποταθεί και στην DG ENVI για να «εξηγήσει τις θέσεις της» για το έργο, κάτι το οποίο η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν απέρριψε, παραπέμποντας τον κ. Σιακόλα στις αρμόδιες κυπριακές αρχές (επιστολή 4/5/2015). Παρόλα αυτά, κατά την επίσκεψη τεχνοκρατών της DG ENVI στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, πληροφορηθήκαμε κλιμάκιο του ομίλου Σιακόλα βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να πείσει περί της «σημασίας και αναγκαιότητας του έργου», χωρίς ωστόσο απτά αποτελέσματα. Η κίνηση αυτή ξένισε μάλιστα, τους τεχνοκράτες.

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης
Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

Ποιος αποφάσισε και τι;

Σε νέα επιστολή του προς τον κ. Κουγιάλη στις 18 Μαΐου 2015, ο μεγαλοεπιχειρηματίας εκφράζει πεποίθηση πως οι αρμόδιες αρχές «πράττουν τα δέοντα για να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι βασίστηκαν ενδεχομένως σε λανθασμένη πληροφόρηση, και ταυτόχρονα γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να υποστηριχτεί η απόφαση που λήφθηκε για αδειοδότηση του έργου». Παράλληλα, ζητούσε νέα συνάντηση με τα τμήματα Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, παρουσία του κ. Χάσικου και λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας «ώστε από κοινού να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να συμβάλουμε στην απάντηση της Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ποιος πήρε όμως την απόφαση για αδειοδότηση του έργου, με δεδομένες τις αρχικές αντιρρήσεις του τμήματος Περιβάλλοντος και την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν; Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξέφραζε τη θέση ότι το έργο θα έχει σοβαρές, σωρευτικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής λόγω ανθρώπινης όχλησης, φωτισμού και φωταύγειας.

Υπενθυμίζεται, ότι όσο ο φάκελος ενώπιον της DG ENVI είναι ανοικτός, τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν και ότι αν η Κομισιόν δεν ικανοποιηθεί, θα παραπέμψει την Δημοκρατία στο ΔΕΕ. Κατά την επίσκεψη κλιμακίου της DG-ENVI στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν απορούσαν πώς η Δημοκρατία συζητά ακόμα μια τόσο επιζήμια επένδυση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy