Προς έγκριση το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνουν σήμερα το τελικό σχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στο προσχέδιο του ψηφίσματος δεν υπάρχει αναφορά για λύση του κυπριακού μέσα στο 2016.

Στο προσχέδιο υπάρχουν δύο αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο του Ιανουαρίου. Στην πρώτη γίνεται μνεία στις δεσμεύσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων που περιλαμβάνονται στις κοινές ανακοινώσεις τους της 15ης Μαΐου και της 8ης Ιουνίου 2016, χωρίς όμως να εμπεριέχεται η ευχή για λύση του Κυπριακού εντός του 2016.

Η δεύτερη αφορά πρόσθεση παραγράφου, στην οποία ζητείται από τον Μπαν Κι Μουν να εντείνει τον προγραμματισμό για τη μετάβαση σε σχέση με τη διευθέτηση, καθοδηγούμενος από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

Αναφέρεται επίσης μεταξύ άλλων ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως και κυρίως στους ίδιους τους Κυπρίους, και επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην υποβοήθηση των πλευρών να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση της νήσου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση.

Το ψήφισμα καλωσορίζει την πρόοδο που συντελείται στις διαπραγματεύσεις με την ενεργό συμμετοχή του κ. Έιντε, και προτρέπει τα μέρη να εργαστούν για την εξεύρεση λύσης βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., και τονίζοντας ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο.

Τα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν την ισχυρή υποστήριξη τους στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού.

Η υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έτυχαν τα μέλη του Σ.Α. για την πορεία των συνομιλιών από τον Έσπερ Μπαθ Έιντε.

Ο κ. Έιντε δεν απέκλεισε η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη να φτάσει σε ένα αίσιο τέλος μετά την τελευταία συνάντηση που θα έχουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί την Παρασκευή.

Επαναλαμβάνοντας ότι το παράθυρο για λύση του κυπριακού δεν θα παραμείνει για πάντα ανοικτό, ο κ. Έιντε εκτίμησε ότι υπάρχουν οι προοπτικές για λύση μέσα στο 2016.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy