Προς εμπορικοποίηση και το λιμάνι της Λάρνακας

Προχωρεί η διαδικασία για εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας και η προκήρυξη για το έργο θα γίνει εντός του 2016, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση που μετέδωσε σήμερα το ΚΥΠΕ για επιλογή της κοινοπραξίας συμβούλων για την εμπορικοποίηση του λιμανιού της πόλης του Ζήνωνα.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως “θα επικεντρωθούμε στο να βρούμε τους επενδυτές, και είναι και για αυτό το λόγο που ένα μεγάλο μέρος της αμοιβής που θα πάρουν οι σύμβουλοι έχει να κάνει με την επιτυχή κατάληξη του έργου”, σημειώνοντας πως “θέλουμε συμβούλους οι οποίοι θα μας φέρουν επενδυτή, και όχι συμβούλους οι οποίοι απλώς θα σχεδιάσουν κάποιο έργο και μετά θα τελειώσει ο ρόλος τους, ανεξαρτήτως αν βρούμε μετά επενδυτή ή όχι”.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως “τη Δευτέρα είχαμε την πρώτη συνάντηση μαζί με τους συμβούλους που έχουν οριστεί για τη διαδικασία για το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας.

Προχωρούμε μπροστά και για την εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας, μετά την επιτυχή κατάληξη όσον αφορά το λιμάνι της Λεμεσού”, σημείωσε.

Επεσήμανε πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο καθυστέρησε αρκετά τα προηγούμενα χρόνια. “`Ομως εμείς, όπως είχαμε εξάλλου υποσχεθεί, ξαναρχίζουμε τη διαδικασία και αυτή τη φορά θέλουμε να είναι μια επιτυχημένη, διαδικασία διότι είναι σημαντικό να προχωρήσει επιτέλους αυτό το έργο”, ανέφερε.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως “ο λόγος που έχουμε προσλάβει μια καινούργια ομάδα συμβούλων είναι ότι έχουμε διευρύνει τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία που απαιτούμε από αυτή την ομάδα”.

“`Εχουμε συμπεριλάβει μέσα και εμπειρογνώμονες όσον αφορά θέματα μαρίνας, όσον αφορά θέματα ανάπτυξης γης, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία αυτού του έργου, και αυτό που θα κάνουμε διαφορετικό είναι ότι θα έχουμε πρώτα επαφές με υποψήφιους επενδυτές για να καταλήξουμε σε κάτι το οποίο θα είναι ελκυστικό για τους επενδυτές και θα δουλέψουμε προς τα πίσω”, δηλαδή με διαδικασίες που αφορούν την ανίχνευση της αγοράς, επαφές με αρμόδιες τοπικές αρχές και άλλους παράγοντες αλλά και την ετοιμασία σχεδιασμού.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε πως σε ό,τι αφορά τις εμπορικοποιήσεις των λιμανιών έχει γίνει σημαντική δουλειά. “Για παράδειγμα έχουν περάσει όλες οι πρόνοιες που χρειαζόταν να περάσουν μέσα στις νομοθεσίες. Υπάρχει αναδιοργάνωση της Αρχής Λιμένων, η νέα οργανωτική δομή, η οποία σίγουρα επηρεάζει και το έργο του λιμανιού της Λάρνακας. `Ολα αυτά είναι έτοιμα ή βρίσκονται σε εξέλιξη”, σημείωσε.

Είπε επίσης πως όπως έγινε και στην περίπτωση του λιμανιού της Λεμεσού, έχουν εξαγοραστεί και οι υπηρεσίες των αχθοφόρων της Λάρνακας, “οπόταν είναι ένα έργο το οποίο είναι έτοιμο να προχωρήσει”.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμη πως ξεκινούν άμεσα και επαφές με την τοπική κοινωνία, “διότι θέλουμε να είναι ενήμερη η τοπική κοινωνία της Λάρνακας για όλα τα στάδια της διαδικασίας και για τα σχέδια που έχουμε για το λιμάνι και τη μαρίνα”.

Διαβεβαίωσε πως “όπως ήταν επιτυχημένη η διαδικασία για το λιμάνι Λεμεσού θα φροντίσουμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να είναι επιτυχημένη και αυτή η διαδικασία (για το λιμάνι Λάρνακας)”.

Ερωτηθείς αν εγκαταλείφθηκε ο σχεδιασμός για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης είπε πως “αυτό θα μας το πουν και οι σύμβουλοί μας, κατά πόσον θα μπορούν να γίνουν ξεχωριστά, δηλαδή σε δυο ξεχωριστές φάσεις ή θα πρέπει να ανατεθούν και τα δυο κομμάτια στον ίδιο επενδυτή”.

Υπάρχει και η πιθανότητα να μιλάμε για δυο συμβάσεις, είπε, και συνέστησε υπομονή. “Να μην προκαταλάβουμε από τώρα το πώς θα γίνει αυτή η ανάπτυξη. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει δουλειά. Υπάρχει και σημαντική προεργασία που έγινε προηγουμένως και όλα αυτά θα τα μαζέψουν οι σύμβουλοι και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες”, πρόσθεσε. Ανέφερε πως σημασία έχει αυτή η διαδικασία να είναι επιτυχημένη και να υπάρξει επιτυχής κατάληξή της.

Ερωτηθείς ποιό μήνυμα στέλλει στους Λαρνακείς, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το μήνυμά του είναι ότι “όπως έχουμε κατορθώσει ως Κυβέρνηση να προχωρήσουμε σε πολλά πράγματα και σε διαρθρωτικές αλλαγές, και αυτό το έργο θα φροντίσουμε να το προχωρήσουμε”.

Επεσήμανε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον όσον αφορά την Κύπρο, αφού η χώρα βρίσκεται σε πολύ πιο θετικό επίπεδο από ότι βρισκόταν πριν τρία χρόνια.

“Υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, βγαίνουμε σύντομα από το Πρόγραμμα (Οικονομικής Προσαρμογής), έχουν έλθει ξένοι επενδυτές στη χώρα μας. Αυτό το είδαμε στη διαδικασία της Λεμεσού, που κατορθώσαμε να προσελκύσουμε κάποιους από τους πιο μεγάλους Οίκους του κόσμου”, σημείωσε. Επεσήμανε πως αν και ο τρόπος ανάπτυξης του λιμανιού Λάρνακας είναι διαφορετικός, “το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και με τη διαδικασία για το λιμάνι αυτό (της Λάρνακας)”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικό περιθώριο κατάληξης αυτής της διαδικασίας, και αν υπάρχει οποιοδήποτε κατ` αρχήν ενδιαφέρον από τους επενδυτές που ήδη αναλαμβάνουν το εμπορικό τμήμα του λιμανιού Λεμεσού, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως είναι ένα διαφορετικό έργο, το οποίο θα προσελκύσει διαφορετικού είδους επενδυτές.

Είπε πως υπάρχει ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για το λιμάνι της Λάρνακας. “Το έχουμε δει μαζί με τους συμβούλους, θα έρθει ένα αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα. Να είστε σίγουροι ότι πάντα μιλάμε για προκήρυξη του έργου εντός του 2016”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως όπως έγινε και στην περίπτωση του λιμανιού της Λεμεσού, μετά που θα καταλήξουν στο χρονοδιάγραμμα για το λιμάνι της Λάρνακας, σκοπεύουν να το τηρήσουν “όσο το δυνατό περισσότερο”.

«Προχωρούμε μπροστά και θέλω να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα κάνουμε κάθε τι δυνατό για να είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια”, ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αύριο θα προβεί, ενώπιον της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, σε λεπτομερή ανάλυση του οικονομικού μέρους της προσφοράς για το λιμάνι Λεμεσού, προσθέτοντας ότι αυτά που θα παρουσιαστούν “θα είναι πολύ θετικά”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy