Προς ικανοποίηση και τα αιτήματα των Κυβερνητικών Γιατρών

Νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχουν οι συντεχνίες των κυβερνητικών ιατρών στις 5 Απριλίου κατά την οποία πιστεύεται ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη για τα μισθολογικά αιτήματα.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό με τον ΠτΔ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου.

Ο κ. Κούμας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που τους κάλεσε για να συζητήσουν τα προβλήματα και το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στον τομέα της δημόσιας υγείας, με απώτερο σκοπό μέσω των φάσεων της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων, την αυτονόμηση και τελικό στόχο την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Ο Πρόεδρος, είπε, ανέλυσε τις θέσεις της κυβέρνησης, το όραμα για ένα ΓεΣΥ για τον ασθενή και ακολούθως η συντεχνία κατέθεσε τα δικά της αιτήματα.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “εις απάντηση έθεσε ένα γενικό πλαίσιο με βασικούς πυλώνες για τους οποίους έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνει μια συζήτηση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα άπτεται των εργασιακών των γιατρών του δημόσιου τομέα, το οποίο θα έχει σκοπό τη σωστή εφαρμογή της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ”.

Σε ερώτηση αν έχουν ικανοποιηθεί ο βασικός πυρήνας των προβλημάτων, ο κ. Κούμας είπε ότι “αυτό θα το πούμε όταν θα τελειώσει η διαβούλευση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αρμόδιων Υπουργείων”.

Ερωτηθείς αν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για αυξήσεις, ο κ. Κούμας είπε “πρέπει να πω ότι αντιμετωπίζεται θετικά, αλλά τις λεπτομέρειες θα τις δούμε κατά το διάλογο που θα αναπτυχθεί τις επόμενες εβδομάδες”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον ΠτΔ.

Απέφυγε να αναφερθεί στις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η συνάντηση υπό τον ΠτΔ, αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίας που είχαν για τα θέματα του ΓεΣΥ και τα εργασιακά, που αφορούσαν τους νοσηλευτές. “Και η σημερινή (σσ: συνάντηση) εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια. Η προσπάθεια είναι η ταχύτερη υλοποίηση του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης, κάτι που η οργάνωσή μας έχει δεσμευτεί να εργαστεί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να ικανοποιηθεί και το δημόσιο αίτημα να έχουμε επιτέλους ΓεΣΥ.”

Ήταν μια γόνιμη συνάντηση, είπε, όπου οι συντεχνίες είχαν περίπου τα ίδια αιτήματα. Φαίνεται, συνέχισε, να είναι θετική η αντιμετώπιση. Θα συνεχιστεί ο διάλογος, όχι μόνο για το ΓεΣΥ, αλλά και για τα εργασιακά και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο τρόπος για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό στην υλοποίηση του κυβερνητικού στόχου για εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι “έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, θα μελετηθούν και θα επανέλθουμε στις 5 Απριλίου, που πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη.”

Σε ερώτηση αν θα γίνει δεκτό το αίτημα και άλλων κλάδων, που ζήτησαν αυτού του είδους μισθολογική αναβάθμιση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι έχουν τεθεί τα αιτήματα στην ίδια βάση που έχουν τεθεί τα αιτήματα των νοσηλευτών, συζητούνται “και πιστεύω ότι και εκεί θα υπάρξει σωστή αντιμετώπιση δεδομένου ότι ο εργοδότης είναι ο ίδιος και η κυβέρνηση πρέπει να είναι και σωστός εργοδότης, μιλούμε για ανθρώπους που υπηρετούν με πανεπιστημιακά προσόντα”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy