Προς τετραμελή συνασπισμό στα κατεχόμενα

Νύχτα διεργασιών χθες για το σχηματισμό «κυβέρνησης»

Νύχτα διεργασιών χθες στα κατεχόμενα για το σχηματισμό ή όχι «κυβέρνησης» τρεις εβδομάδες μετά τις «βουλευτικές εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, υπέρ μιας τετρακομματικής «κυβέρνησης» τάχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη της εντολής από τον Μουσταφά Ακιντζί στο ΡΤΚ για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε συνεδρία του το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε με 67 θετικές ψήφους και 15 αρνητικές, όπως πάρει μέρος στο σχηματισμό συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων στα κατεχόμενα (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Κόμμα του Λαού). Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο ηγέτης του κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι είναι υπέρ της σύμπνοιας κι όχι της διαίρεσης και για το καλό του τόπου και για όλους. Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Ντενκτάς τόνισε ότι κάθε ”κυβέρνηση” στα κατεχόμενα θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι λέγοντας ”ναι” σε όλα δεν σημαίνει καλές σχέσεις.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι κάθε κόμμα δικαιούται να κρατήσει τις θέσεις του και να τις εκφράζει γιατί ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων θα επικεντρωθεί σε εσωτερικά θέματα. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε ότι το κόμμα του αποφάσισε ομόφωνα να τον εξουσιοδοτήσει να εργαστεί για το σχηματισμό τετραμελούς συνασπισμού στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων συναντήθηκαν την Παρασκευή και αποφάσισαν να πάρουν την απόφασή τους στις συνελεύσεις των κομμάτων τους.

Μη ικανοποιητική έκρινε ο Ακιντζί την έκθεση της «αστυνομίας»

Εξάλλου χθες ως μη ικανοποιητική έκρινε ο Μουσταφά Ακιντζί την έκθεση της «αστυνομίας» για τα επεισόδια της περασμένης Δευτέρας, εντοπίζοντας ελλείψεις και ζητώντας επιπρόσθετη έρευνα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με επιστολή του σήμερα προς τον «αστυνομικό διευθυντή» ζητεί να μάθει γιατί δεν συνελήφθησαν αυτοί που αναρριχήθηκαν στο κτίριο που στεγάζεται η «Αφρίκα» και χρησιμοποίησαν βία εναντίον της εφημερίδας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα για τα άτομα που έχουν αναμειχθεί στα επεισόδια. Ζήτησε επίσης λεπτομερή στοιχεία γιατί υπήρχε καθυστέρηση στην παρέμβαση στα επεισόδια που ήταν βίαια, παρά τις προειδοποιήσεις από τον ίδιο για τη λήψη μέτρων.

Στο μεταξύ, ο Μπασιαράν Ντιουζγκιούν της εφημερίδας «Χαβαντίς» έγραψε χθες ότι στην τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα έχουν γίνει πολλές συναντήσεις όπου προσκλήθηκαν μέλη του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, του βιομηχανικού επιμελητηρίου, της ένωσης αγροτών και της ένωσης κτηνοτρόφων. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτοί είναι οι επαγγελματικοί τομείς που έχουν χρηματοδοτηθεί και επιδοτηθεί από την τουρκική κυβέρνηση (μέσω των οικονομικών προγραμμάτων) από οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Στις συναντήσεις αυτές, γράφει ο Ντιουζγκιούν, το θέμα ήταν η διεξαγωγή μιας πορείας ή συλλαλητηρίου «υπέρ της μητέρας πατρίδας» σε απάντηση προς την πορεία «ειρήνης και δημοκρατίας» που διοργάνωσε η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις έχουν ενημερώσει τους αξιωματούχους της «πρεσβείας» ότι αυτό «δεν θα ήταν λάθος βήμα» και προσθέτει ότι η συζητήθηκε η έκδοση ανακοίνωσης υποστήριξης της τουρκικής επιχείρησης στο Αφρίν και η πρόσκληση των «κοινοταρχών» στην Άγκυρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy