Προς το 27ο Συνέδριο της ΠΕΟ

Του

Χρίστου Τομπάζου*

 

Για την ΠΕΟ ένα συνέδριο ποτέ δεν είναι μια τυπική διαδικασία, η οποία υλοποιείται γιατί αυτό προνοείται στο Καταστατικό. Αξιολογούμε αντικειμενικά τη δράση μας, αναλύουμε διαλεκτικά τις συνθήκες, εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας, προσδιορίζουμε στόχους, χαράζουμε καθοδηγητικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια. Προχωρούμε, λοιπόν, προς το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο -16, 17 και 18 Νοεμβρίου- κάτω από το σύνθημα «Οργανωμένα και αποφασιστικά, συνεχίζουμε τον αγώνα, για επανένωση, για κοινωνική προστασία, για δουλειά με δικαιώματα». Αυτές τις μέρες αρχίζουν γενικές συνελεύσεις σε εκατοντάδες τόπους δουλειάς για την εκλογή πέραν των 700 αντιπροσώπων, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τις δεκάδες χιλιάδες μέλη της ΠΕΟ, από όλους τους κλάδους που αναπτύσσει δράση το κίνημά μας. Σημαντική θα είναι η συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων από το εξωτερικό, ανάλογη της εκτίμησης που χαίρει η ΠΕΟ και σε διεθνές επίπεδο. Το 27ο Συνέδριο της ΠΕΟ θα πραγματοποιηθεί μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που χαρακτηρίζονται κυρίως από τη βίαιη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση που επιβλήθηκε στη χώρα μας από την ΕΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Συνθήκες που ενέτειναν το φόβο και την ανασφάλεια στους εργαζομένους και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ανατροπής του συσχετισμού στο ταξικό πεδίο και ιδιαίτερα στο ξήλωμα των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων.

Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο ότι το 27ο Συνέδριο θα εστιάσει πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θα εστιάσει όχι θεωρητικά, δεν θα αναλύσει δηλαδή απλά τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, ούτε θα αναλωθεί μόνο σε διαπιστώσεις. Κυρίως το συνέδριο θα σταθεί στην ταξική οπτική. Θα επαναβεβαιώσει στόχους, θα θέσει προτεραιότητες, θα ανοίξει δρόμους, με κριτήριο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναλύσουμε τη δράση μας. Θα αξιολογήσουμε τις αντιστάσεις που προβάλαμε. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ούτε και αυταπάτες. Αναλύουμε διαλεκτικά όπως πάντα τα δεδομένα. Ξέρουμε να αποτιμούμε σεμνά τις επιτυχίες μας, ξέρουμε να αναγνωρίζουμε λάθη και αδυναμίες πατώντας πάνω σε αντικειμενικά κριτήρια. Στο συνέδριο θα συζητηθούν σημαντικά θέματα για τους εργαζομένους αλλά και τα προβλήματα των συνταξιούχων, των εργαζόμενων γυναικών, της εργαζόμενης νεολαίας, των μεταναστών, των ανέργων. Θα συζητηθεί η οργανωτική πορεία της ΠΕΟ αναλύοντας όλους τους οργανωτικούς δείκτες, σε όλο το φάσμα, της οργανωτικής δουλειάς του κινήματος. Θα εκτιμηθεί ο ρόλος των τοπικών στελεχών, θα συζητηθεί η ανάγκη αναβάθμισης της παρουσίας της ΠΕΟ στην ύπαιθρο.

Θα συζητηθεί η ενίσχυση του ρόλου και της παρέμβασης της ΠΕΟ στην κοινωνία και η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης και επαφής της με τους εργαζομένους. Οι αντιπρόσωποι του 27ου Συνεδρίου της ΠΕΟ, αλλά και όσοι θα συμμετέχουν στις προσυνεδριακές συνελεύσεις και εκδηλώσεις επιβάλλεται να επιδιώξουν να έχουν συμμετοχή στις συζητήσεις και τους προβληματισμούς που θα αναπτυχθούν. Και αυτό βέβαια, όχι τυχαία. Η ΠΕΟ είναι δημιούργημα των ίδιων των εργαζομένων, δεν είναι οργάνωση για τους εργαζομένους, είναι οργάνωση των εργαζομένων. Προχωρούμε, λοιπόν, προς το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο με αυτοπεποίθηση. Με βήματα σίγουρα και σταθερά. Πάντα μπροστά, όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Να καθοδηγήσουμε μέσα από τις αποφάσεις που όλοι μαζί, συλλογικά θα πάρουμε τους δύσκολους και σύνθετους αγώνες που μας περιμένουν. Να επιβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε την αγωνιστική, ταξική φυσιογνωμία της ΠΕΟ.

Να δώσουμε χρώμα και περιεχόμενο στα όνειρά μας για μια Κύπρο επανενωμένη, με ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία, πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

*Κ.Ο.Γ. ΠΕΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy