Προσχέδιο μνημονίου έστειλαν στην Αθήνα οι δανειστές – Τι προβλέπει

Τα προσχέδια του νέου «επικαιροποιημένου» μνημονίου που θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγμάτευσης έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στις 75 σελίδες των κειμένων προβλέπεται η νέα μείωση των συντάξεων το 2019, η πώληση του 40% της ΔΕΗ, η κατάργηση του δικαιώματος βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔΣύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μνημόνιο προβλέπει τα εξής:

Αποκρατικοποιήσεις

Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ άλλων το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πώληση όπως του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του 65% της ΔΕΠΑ, του 74% της ΕΥΑΘ και του27% της ΕΥΔΑΠ.

Καταστήματα

Aρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Συντάξεις

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό. το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%.

Εδώ ωστόσο μπαίνει ο όρος ότι εάν με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.

Στα εργασιακά

Καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις.Όπως αναφέρεται επίσης, μέχρι το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν.

Ενέργεια

Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy