Πρόσφυγες δύο ταχυτήτων για την κυβέρνηση

Ταλαιπωρούν οικογένειες στην τουρκοκυπριακή συνοικία Σκάλας

Του Τάσου Περδίου

Ενώ η κυβέρνηση έσπεδε να εξυπηρετήσει ημέτερο δημοτικό σύμβουλο του κυβερνώντος κόμματος με παραχώρηση τουρκοκυπριακού φιλέτου, την ίδια ώρα ταλαιπωρεί οικογένειες προσφύγων που διαμένουν στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας.

Πρόκειται για πέντε οικογένειες οι οποίες εδώ και πέντε χρόνια  αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με την καθημερινότητά τους, λόγω του ότι τα σπίτια τους έχουν αφεθεί χωρίς χώρους στάθμευσης.

Το πρόβλημα προέκυψε από την έναρξη των εργασιών ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα, ο σχεδιασμός της οποίας ήταν προβληματικός εξ αρχής, αφού δεν είχαν γίνει προβλέψεις για επαρκείς χώρους στάθμευσης για τις επιχειρήσεις αλλά και τα σπίτια της περιοχής. Στην πορεία δημιουργήθηκαν δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες κυρίως καφεστιατορίων και κέντρων αναψυχής της περιοχής, ωστόσο υπάρχουν πέντε οικογένειες που διαμένουν στο πρώτο τμήμα της λεωφόρου, ανάμεσα στο Μεσαιωνικό Κάστρο και το πάρκο Ταπά Χανά, οι οποίες στην ουσία είναι εγκλωβισμένες και ταλαιπωρούνται.

Όπως προαναφέραμε, το ζήτημα προέκυψε από την έναρξη των εργασιών, αλλά παρέμεινε και μετά την ολοκλήρωση και παράδοση της λεωφόρου το καλοκαίρι του 2014, αφού ο σχεδιασμός του δρόμου ήταν τέτοιος, ώστε να υπάρχει μονή λωρίδα κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και καμία πρόνοια για στάθμευση παραπλεύρως του δρόμου. Κι αυτό γιατί η έμφαση είχε δοθεί στη δημιουργία μεγάλου πλάτους πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου στην πλευρά της θάλασσας. Με αυτά τα δεδομένα, πέντε οικογένειες που διαμένουν σ’ εκείνο το τμήμα της λεωφόρου Πιαλέ Πασά αναγκάζονται καθημερινά να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από τα σπίτια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία ενός νοικοκυριού.

Το θέμα είχε τεθεί εγκαίρως στον τέως δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, επί δημαρχίας του οποίου παραδόθηκε στην κυκλοφορία η λεωφόρος, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Όπως πληροφορούμαστε, τους τελευταίους έξι μήνες ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Βύρας διεξάγει εντατικές προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Οι προσπάθειες αυτές όμως σκοντάφτουν στην κυβέρνηση.

Έξι μήνες για μια ένσταση

Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, ο Δήμος Λάρνακας αποτάθηκε στον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και εξασφάλισε με μίσθωση τμήματα πέντε τουρκοκυπριακών τεμαχίων. Είναι περίκλειστος χώρος με πρόσβαση στην οδό Κουρτουλούς, όπου υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έξι χώρων στάθμευσης καθώς και οχηματικής πρόσβασης σε τρία περίκλειστα τεμάχια, σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας. Η μετατροπή του τμήματος αυτού σε χώρο στάθμευσης μπορεί να γίνει άμεσα και γρήγορα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του είναι γεμάτο από εγκαταλελειμμένα παραπήγματα, δέντρα και άγρια βλάστηση. Υπάρχει όμως ένας Ελληνοκύπριος ενοικιαστής ενός από τα πέντε τεμάχια, ο οποίος κατέθεσε ιεραρχική προσφυγή κατά της απόφασης του Κηδεμόνα για μίσθωση της γης στο Δήμο Λάρνακας. Ο ενοικιαστής αρνείται την αφαίρεση μόνο ενός μικρού τμήματος της αυλής του, εμβαδού 24 τετραγωνικών μέτρων, μολονότι απομένει αυλή εμβαδού πέραν των 90 τετραγωνικών μέτρων και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Λάρνακας προσέφερε και στον ίδιο ένα από τους έξι χώρους στάθμευσης, αφού με τα σημερινά δεδομένα ο συγκεκριμένος πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα στάθμευσης οχήματος εντός του τεμαχίου που ενοικιάζει. Η ουσία είναι ότι η ένσταση έχει οδηγήσει την ενεργοποίηση της μίσθωσης και την κατασκευή του χώρου στάθμευσης σε στασιμότητα, αφού εδώ και έξι μήνες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τον Κηδεμόνα ή από την τριμελή Υπουργική Επιτροπή (από τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος), η οποία καλείται να εξετάσει την ένσταση. Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας έχει προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα για εξέταση της ένστασης προς τους αρμόδιους, ώστε να μπορέσει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των οικογενειών που μένουν στα συγκεκριμένα σπίτια.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»

Εκ μέρους των κατοίκων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, η κ. Χριστίνα Παπαγαβριήλ μίλησε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» και δεν έκρυψε τη δυσφορία της για το γεγονός ότι ένα σχετικά απλό θέμα χρονίζει και δεν μπορεί να δοθεί λύση. «Έπρεπε να μας κανονίσουν τους χώρους στάθμευσης από την αρχή, από το σχεδιασμό του έργου.  Εδώ και πέντε χρόνια τρέχουμε και κάθε μέρα πάμε στο δημαρχείο. Ο παλιός δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι θα αφαιρούνταν τα πασσαλάκια για να μπορούμε να σταθμεύουμε μπροστά από τα σπίτια μας, αλλά υπήρξε αδιαφορία. Τώρα μας λένε αποκλείεται λόγω σχεδιασμού και ότι περιμένουν από τον Υπουργό Εσωτερικών να δώσει έγκριση. Έχουμε προβλήματα υγείας και κάποιοι δεν μπορούν καν να περπατήσουν, αφού είναι ηλικιωμένοι. Χρειαζόμαστε 20 λεπτά περπάτημα για να φτάσουμε στα σπίτια μας. Σταθμεύουμε μπροστά από τα σπίτια μας για να κατεβάσουμε τα ψώνια μας και ακούμε φωνές από τους άλλους οδηγούς και έχουμε και την τροχαία να μας επιβάλλει πρόστιμα. Τι να κάνουμε δηλαδή; Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η κατάσταση στην καθημερινότητά μας», είπε με εμφανή την αγωνία στον τόνο της φωνής της.

Οι πέντε οικογένειες έχουν αποταθεί γραπτώς στο Δήμο Λάρνακας με επιστολές, τονίζοντας ότι πάντα υπήρχε πρόβλημα με τη στάθμευση στην Πιαλέ Πασά, αλλά πριν την ανακατασκευή του δρόμου υπήρχε τουλάχιστον δυνατότητα στάθμευσης στην αριστερή πλευρά. Με την ανάπλαση και την τοποθέτηση των πασσάλων δεν επιτρέπεται η στάθμευση ούτε πέντε λεπτά μπροστά από τα σπίτια. Όπως τονίζεται στις επιστολές προς το Δήμο Λάρνακας, έγινε προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης στις αυλές από τον πίσω δρόμο, αλλά λόγω ανέγερσης υποστατικών κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Καταγγέλλεται επίσης ότι με τις προηγούμενες ρυθμίσεις έγινε διάκριση σε βάρος των πέντε οικογενειών, αφού όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι και κάτοχοι επαγγελματικών υποστατικών έχουν καλυφθεί. Ακόμα και ο πλησιέστερος χώρος στάθμευσης που βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τα εν λόγω σπίτια, πολλές φορές δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφού είναι γεμάτος λόγω της πολύ αυξημένης κίνησης στα καφεστιατόρια και άλλα κέντρα αναψυχής της λεωφόρου.  Επίσης οι διαμαρτυρόμενοι τονίζουν ότι είναι οικογένειες ηλικιωμένων με προβλήματα υγείας ή με μικρά παιδιά, οπότε γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι να μην μπορεί κάποιος να σταθμεύσει έστω κοντά στο σπίτι του. «Φανταστείτε ένα ηλικιωμένος άνθρωπος να παρκάρει σε απόσταση μισού χιλιομέτρου και να ξεχάσει κάτι στο αυτοκίνητό του. Πρέπει να περπατήσει άλλο ένα χιλιόμετρο για να το πάρει. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», είπε με έντονο ύφος η κ. Παπαγαβριήλ.

Βουλευτικό διάβημα στον Υπουργό Εσωτερικών

Για το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης στη λεωφόρο Πιαλέ Πασά απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Σκεύη Κουκουμά. Η κ. Κουκουμά ενημερώνει τον Κωνσταντίνο Πετρίδη ότι πέντε οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση στις κατοικίες τους λόγω ανυπαρξίας χώρων στάθμευσης και παραθέτει το ιστορικό της μίσθωσης του τουρκοκυπριακού τεμαχίου στο Δήμο Λάρνακας και της ένστασης από άλλο κάτοικο, η οποία κρατά την υπόθεση σε στασιμότητα. Ο Υπουργός Εσωτερικών καλείται να αναλάβει άμεσα ευθύνη για να λυθεί το πρόβλημα και να τερματιστεί η ταλαιπωρία των προσφύγων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy