Προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπό μας

  • Στην Κύπρο χρειαζόμαστε πέραν των 70.000 μονάδων αίματος το χρόνο, που αντιστοιχούν στην προσέλευση 300 περίπου αιμοδοτών την ημέρα

 

Της Μαρίνας Κουμάστα

Το αίμα είναι ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας που κάθε μέρα σώζει ζωές συνανθρώπων μας. Ακόμα και το καλύτερα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, με τον πιο προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, στην περίπτωση που ένας ασθενής χρειαστεί αίμα. Το αίμα μπορεί να προέλθει μόνο από έναν άλλο ανθρώπινο οργανισμό… Δεν μπορεί να κατασκευαστεί και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα άλλο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 8% του πληθυσμού της Κύπρου σηκώνει τα μανίκια του και δίνει αίμα κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια πράξη αγάπης και προσφοράς χωρίς ανταλλάγματα. Μια πράξη που ο καθένας μας θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα και μέρος της ζωής του.

Στην Κύπρο χρειαζόμαστε πέραν των 70.000 μονάδων αίματος το χρόνο, που αντιστοιχεί στην προσέλευση 300 περίπου αιμοδοτών την ημέρα. Αν και ο Κύπριος πολίτης έχει αποδείξει έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία σε θέματα αιμοδοσίας, κατατάσσοντας τη χώρα μας πρώτη με διαφορά σε ποσοστό αιμοδοτών σε σχέση με τον πληθυσμό ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός.

Οι ανάγκες, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της χώρας μας, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται… Και χιλιάδες άνθρωποι σήμερα ζουν χάρη στην προσφορά σε αίμα των συνανθρώπων τους. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Αίματος άνθρωποι στέλνουν εγκάρδια ευχαριστώ στους άγνωστους “σωτήρες” τους. Ιστορίες που καταδεικνύουν τη σημασία και την ουσία της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της βοήθειας που μπορεί να δώσει άνθρωπος σε άνθρωπο.

Το μεγαλείο της ψυχής…

Ο Χρίστος Αποστολακούδης θυμάται, λέει, από παιδί να βλέπει σε διάφορα σημεία αφίσες «ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΩΣΕ». Τότε τις προσπερνούσε χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία και χωρίς να εμβαθύνει ποτέ στο νόημα αυτών των δύο λέξεων… Πριν όμως από μερικά χρόνια αντιλήφθηκε πλήρως το νόημα των λέξεων…

«Έτυχε να βρεθώ στη μεγάλη ανάγκη να γίνω δέκτης μετάγγισης πλάσματος επί 40 συνεχόμενες ημέρες 10-12 φιάλες την ημέρα», λέει και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου στο Νοσοκομείο της Λευκωσίας, ποτέ μα ποτέ κανένας από τους δικούς μου μήτε και εγώ ο ίδιος δεν καταλάβαμε να υπάρχει κάποια δυσκολία εξεύρεσης πλάσματος».

Όταν ο ίδιος συνήλθε συνειδητοποίησε ότι η προσφορά αυτή ήταν «από κάποιους πολλούς ανώνυμους συνανθρώπους μου εθελοντές αιμοδότες που δεν ήξερα και δεν συνάντησα ποτέ στη ζωή μου». «Αλήθεια τι μεγαλείο ψυχής και τι αγάπη έχουν αυτοί οι άνθρωποι για τον συνάνθρωπό τους; Πώς μπορεί κάποιος να κοστολογήσει την προσφορά αυτήν που είναι προσφορά ζωής; Πώς να μετρήσει κάποιος τα ευγενή αισθήματα αυτών των ανθρώπων; Πόσο σπουδαία και μεγάλη είναι η πράξη τους που δεν θέλουν ούτε προβολή ούτε δημοσιότητα ούτε αμοιβή;» Παραδέχεται πάντως πως όσα λόγια και να προσπαθήσει κάποιος να βρει για να στολίσει την προσφορά αυτών των ανθρώπων θα είναι πάντα φτωχά… Ο κ. Αποστολακούδης στέλνει ένα τεράστιο ευχαριστώ σ’ αυτούς του υπέροχους ανθρώπους που δίνουν το αίμα τους μόνο και μόνο για να βοηθήσουν αυτόν που το έχει ανάγκη χωρίς να περιμένουν τίποτα. «Ό,τι και να πω θα είναι ελάχιστο μπροστά στην προσφορά τους. Ήταν προσφορά ζωής. Το μόνο ίσως που μπορώ να κάνω (και το κάνω ήδη) είναι να ευαισθητοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους, συγγενείς, γνωστούς, συναδέλφους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».

Χάρη σε εσάς ζούμε εμείς…

Η Γιώτα Πέτρου είναι θαλασσαιμική. Η μετάγγιση αίματος είναι μέρος της ζωής της… Στέλνει ένα τεράστιο και ολόψυχο ευχαριστώ σε όλους τους αιμοδότες. «Χωρίς εσάς εμείς δεν θα ζούσαμε». Χρειάζεται να μεταγγίζεται μια φορά τη βδομάδα… Πριν μερικά χρόνια, όπως αναφέρει, χωρίς ιδιαίτερο λόγο ανέπτυξε μια αλλεργία στο Latex. Μετά από πολλές εξετάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό αποφάσισαν ότι κατά τη λήψη του αίματος πρέπει να γίνεται μια συγκεκριμένη διαδικασία προς τους αιμοδότες (π.χ. γάντια latex, ειδικός ασκός αίματος πεταλούδες κ.α.). Ταυτόχρονα είναι αρνητική στο KPA του αίματος και γι’ αυτό το λόγο είναι πιο δύσκολο να βρεθεί συμβατός αιμοδότης. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν την ιδιαίτερη διαδικασία αιμοληψίας που χρειάζεται η περίπτωση αυτής της γυναίκας. Και χάρη σε αυτούς μπορεί να χαίρεται τη ζωή, να βλέπει μπροστά. Παρ’ όλα αυτά όμως οι ανησυχίες δεν λείπουν από την ομάδα των θαλασσαιμικών. «Πιστέψετε κάθε βδομάδα ανησυχούμε για το αν θα υπάρχει αρκετό αίμα για όλους εμάς τους θαλασσαιμικούς», λέει και απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι μπορούν να γίνουν αιμοδότες. «Είναι πολύ ανώδυνο, παίρνει λίγο χρόνο και νιώθετε υπέροχα, γιατί θα καταφέρατε με το δικό σας αίμα να βοηθήσετε πολλές ζωές…»

Ηθικά οφέλη

Η αιμοδοσία δεν ωφελεί μόνο τους δέκτες του αίματος. Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, η αιμοδοσία προσφέρει πολλά ηθικά οφέλη και σε σένα. Σου δίνει την ευκαιρία:

•Να βοηθήσεις να σωθεί η ζωή μέχρι και 3 ατόμων με μια μόνο αιμοδοσία.

•Να κάνεις τη διαφορά στην κοινωνία, βοηθώντας τους άλλους.

•Να αναπτύξεις μια αίσθηση δέσμευσης και σύνδεσης με τους συνανθρώπους μας.

•Να είσαι σίγουρος ότι υπάρχει επάρκεια αίματος για εσένα, για την οικογένειά σου, για τους φίλους σου και για όποιον το χρειαστεί.

•Να συμμετέχεις σε μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα εθελοντών.

Χρήσιμες πληροφορίες για την αιμοδοσία

•Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δώσουν αίμα. Αν έχεις γενικά καλή υγεία, είσαι ηλικίας 17-66 και ζυγίζεις τουλάχιστον 50 κιλά μπορείς να προσφέρεις αίμα.

•Οι άντρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 90 μέρες (3 μήνες). Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 120 μέρες (4 μήνες).

•Θα βοηθήσεις να σωθεί η ζωή μέχρι και 3 ατόμων με μια μόνο αιμοδοσία.

•Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική (τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο) αιμοδοσία μειώνει μακροπρόθεσμα τις πιθανότητες εκδηλώσεως χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθεια, υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και εγκεφαλικά επεισόδια.

•Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.

 

  • Εφόσον πληροίς τα κριτήρια καταλληλότητας για αιμοδοσία δεν διατρέχεις κανέναν κίνδυνο για την υγεία σου. Ουσιαστικά δίνεις λιγότερο από το ένα δέκατο του αίματός σου, το οποίο περιέχει συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό, όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα. Ο οργανισμός αντιδρά άμεσα ενεργοποιώντας μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών για να τα αναπληρώσει πολύ γρήγορα.

•Μετά την αιμοδοσία μπορείς να συνεχίσεις χαλαρά τις συνηθισμένες ασχολίες σου. Πάρε περισσότερα υγρά απ’ ό,τι συνήθως τις 4 επόμενες ώρες, για καλύτερη και σωστή ενυδάτωση. Είναι προτιμότερο να αποφύγεις την έντονη άσκηση (π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία, γυμναστήριο, βάρη) και την πολύωρη ορθοστασία. Επίσης, να μην εκτεθείς άμεσα στον ήλιο και επέλεξε να πιεις δροσερά ροφήματα και όχι ζεστά. Απόφυγε οποιαδήποτε χειρωνακτική εργασία και επικίνδυνα χόμπι για το υπόλοιπο της ημέρας, για να μην αιμορραγήσει το χέρι σου στο σημείο φλεβοκέντησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy