Προσηλωμένη στις προσπάθειες λύσης η Ινδία

Η Ινδία είναι σταθερά προσηλωμένη στο να συνεχίσει να παράσχει αμέριστη στήριξη προς τις συνομιλίες για την Κύπρο με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, τόνισε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ινδίας Pranab Mukherjee σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, μιλώντας στο δείπνο ο Πρόεδρος της Ινδίας αναφέρθηκε στις εξαιρετικές και μακρόχρονες σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «η Ινδία πάντοτε στήριζε με συνέπεια την ανεξαρτησία, κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κύπρου καθώς και την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και θα συνεχίσει να στηρίζει».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος και ο ίδιος προσωπικά είναι ευγνώμονες προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Ινδίας για την αμέριστη στήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και προς τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας και του λαού μέσω μιας συνολικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής μέσω μιας συνολικής λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε ο Πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα των εγγυήσεων από τρίτες χώρες είναι αναχρονιστικό.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Ινδία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν αποτελεί μόνο επίδοση τιμής στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και ένδειξη βαθύτατου σεβασμού προς τη χώρα και τον λαό της.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε την Παρασκευή το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ στον Πρόεδρο της Ινδίας.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απένειμε στον Πρόεδρο της Ινδίας Shri Pranab Mukherjee την ανώτατη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Απονέμοντας την τιμητική διάκριση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το παράσημο αυτό αποτελεί ένδειξη της βαθιάς εκτίμησης της Κύπρου στο πρόσωπο του Προέδρου της Ινδίας αλλά και του λαού της χώρας για την αλληλεγγύη και πραγματική φιλία τους προς την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ινδίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τιμή αποτελεί σύμβολο των μακρόχρονων δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε απόψε την τετραήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Ινδία κατά την οποία είχε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία και επιχειρηματίες της χώρας.

Μεταβαίνει νωρίς αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 30 Απριλίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy