Προσηλωμένο στην υποστήριξη των συνομιλιών το Λονδίνο

Συγκεντρωμένη στην ουσία των συνομιλιών για το μελλοντικό πλαίσιο ασφαλείας στην Κύπρο είναι η βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας εκπρόσωπος του Foreign Office, κάνοντας λόγο για εποικοδομητικό διάλογο στη Γενεύη.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού. Είμαστε συγκεντρωμένοι στην ουσία των διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια και στην παροχή βοήθειας προς όλες τις πλευρές ώστε να σημειώσουν πρόοδο στα τελευταία εναπομείναντα θέματα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτημα για το πώς προσεγγίζει το Λονδίνο τη συνέχιση της διαδικασίας σε επίπεδο τεχνοκρατικής ομάδας εργασίας και ποια είναι η εκτίμηση για τον χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε να επανέλθουν οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο.

Ως προς την εκτίμηση για την πρόοδο στη Διάσκεψη της Γενεύης, η εκπρόσωπος του Foreign Office ανέφερε: «Μπορέσαμε να έχουμε εποικοδομητικούς διαλόγους με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας. Όπως εξήγησαν τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα που απαιτούν εξέταση».

Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση αυτών των συζητήσεων αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Πρόσθεσε δε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες «στο κατάλληλο επίπεδο», απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι διατεθειμένη να ηγηθεί της πολιτικής εκπροσώπησης της Βρετανίας εφόσον υπάρξει πρόοδος.

Νωρίτερα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε επαναλάβει ότι υπάρχει «ένας συγκεκριμένος βαθμός αισιοδοξίας» για λύση στο κυπριακό ζήτημα.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να συζητήσει και όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο με τον απερχόμενο Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται απόψε στο Λονδίνο λίγο πριν μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα αποτελέσει και την τελευταία επίσημη υποχρέωσή του.

Βασικό θέμα της συνάντησής τους εκτιμάται ότι θα είναι το Συριακό, όπως επίσης η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, αλλά και η ρητορική έναντι του Ισραήλ ως προς τον εποικισμό των Παλαιστινιακών Εδαφών, ζήτημα επί του οποίου έχει προκύψει διάσταση απόψεων μεταξύ Λονδίνου και του κ. Κέρι. Δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις μετά από την «ιδιωτική» συνάντηση των δύο ανδρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy