«Προσοχή στα παιδιά», συστήνει στα ΜΜΕ η Κουρσουμπά

Η εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και ειδικά του άρθρου 3 που διαλαμβάνει την υποχρέωση για προάσπιση του συμφέροντος του παιδιού πρέπει να υπερτερεί στην κρίση των ΜΜΕ όταν παρουσιάζουν θέματα που αφορούν τα παιδιά, τόνισε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Γραφείο της με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Πρόσθεσε πως ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει η συγκατάθεση του κηδεμόνα του παιδιού, τα μέσα ενημέρωσης φέρουν την τελική ευθύνη στην προάσπιση του συμφέροντος του ανηλίκου.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Ανδρέας Πετρίδης σημείωσε σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ότι η προστασία των ανηλίκων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Πετρίδης πρόσθεσε ότι για την προστασία των ανηλίκων επιβάλλεται η συνεργασία όλων, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της οικογένειας σε αυτήν την προσπάθεια είναι ουσιώδης.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Αρχή ευελπιστεί στην εφαρμογή διαδικασιών αυτορύθμισης από τα ΜΜΕ για προστασία των παιδιών και καταλήγοντας σημείωσε ότι στην προστασία των ανηλίκων “είτε θα συμμαχήσουμε, είτε θα αποτύχουμε”.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Αντώνης Μαρκίδης ανέφερε πως οι λειτουργοί των μέσων ενημέρωση παρίστανται στην ημερίδα περισσότερο για να ακούσουν και για να φύγουν σοφότεροι.

Πρόσθεσε ότι στα ΜΜΕ και δη τα τηλεοπτικά, σχεδόν όλα τα προγράμματα βρίθουν βίας, παρατηρώντας ότι σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα το παιδί είναι πρωταγωνιστής. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι το θέμα της βίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών είναι ανεξάντλητο, επειδή, όπως εξήγησε, το θέμα της βίας είναι κυρίως θέμα αγωγής.

Η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αφού ανέφερε ότι η ημερίδα είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας του Γραφείου της με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, παρουσίασε τις υποχρεώσεις των ΜΜΕ όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού σε παρουσίαση θεμάτων που αφορούν τη βία.

Τονίζοντας ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ είναι το κύριο νομικό εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη όταν μία σύμβαση κυρώνεται, τίθεται υπεράνω της όποιας εθνικής νομοθεσίας και συμπληρώνει τυχόν κενά.

Η Σύμβαση, συνέχισε, αναγνωρίζει ότι το παιδί είναι υποκείμενο δικαιωμάτων και καθορίζει δικαιώματα ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού. Μεταξύ αυτών είναι το δικαίωμα να συμμετέχει στο γίγνεσθαι ανάλογα με την ωριμότητα του είπε και τόνισε πως η Αρχή της μη διάκρισης, η Αρχή του δικαιώματος στη ζωή, επιβίωση και ανάπτυξη και η Αρχή της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού δεν συνιστούν ευχέρεια, αλλά υποχρέωση των ενηλίκων και προς το παιδί μέχρι την ενηλικίωση του.

Σε ό,τι αφορά την αρχή της συμμετοχής του παιδιού, η Επίτροπος είπε ότι υποχρεούμαστε να δώσουμε στο παιδί την πληροφορία κατά τρόπο που να γίνεται αντιληπτή για την ηλικία και την ωριμότητα του.

Εστιάζοντας στο δικαίωμα του παιδιού στην ιδιωτική ζωή, είπε πως τα ΜΜΕ καλούνται επίσης να προφυλάξουν το παιδί από κάθε μορφής βία και κάθε μορφής εκμετάλλευση.

Η Επίτροπος, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ, είπε πως ασκούν έλεγχο στη λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας και της κοινωνίας και έχουν τη δύναμη τα ΜΜΕ να εφαρμόσουν πίεση ώστε “να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά ως υποκείμενα δικαιωμάτων”.

Αναλύοντας τα δεδομένα, είπε πως η βία στα ΜΜΕ σε σχέση με το παιδί, αφορά τα δικαιώματα του παιδιού ως θεατή, ως θέμα ειδησεογραφίας και ως πρωταγωνιστή.

Η κ. Κουρσουμπά είπε πως πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι εντός της οικογενειακής ζώνης περιλαμβάνονται δελτία ειδήσεων και ως εκ τούτου να περιοριστούν σε αυτό το πλαίσιο οι προβολές σκηνών βίας και η διάρκεια τους και να δίνεται έγκαιρη προειδοποίηση για την προβολή τους, όταν πρόκειται να προβληθούν.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι πρέπει να περιορίζονται οι περιγραφές και να τηρείται ισορροπία μεταξύ της προστασίας θυμάτων και υπόπτων. Πρόσθεσε πως πρέπει να αποφεύγεται η αναφορά στην εθνικότητα και ομαδοποίηση, στερεοτυπική αναφορά και σύνδεση των παιδιών είτε ως θυμάτων, είτε ως παραβατών.

Σημείωσε επίσης πως πρέπει να αποφεύγεται η αισθησιακή γλώσσα και ο σχολιασμός πρέπει να είναι επιστημονικός και να περιλαμβάνει εισηγήσεις για πρόληψη και αποφυγή επανάληψης αυτών των περιστατικών.

Η Κουρσουμπά είπε ότι μέσα από υπεύθυνη διαχείριση των ειδήσεων θα δημιουργηθεί κουλτούρα απαιτήσεων και όχι η κουτσουμπολίστικη προσέγγιση της κοινωνίας. Ανέφερε επίσης ότι εισηγείται στα ΜΜΕ την προβολή ειδικών παιδικών προγραμμάτων ειδήσεων για παιδιά 8 μέχρι 10 ετών.

Κατά την Επίτροπο, τα ΜΜΕ καλούνται σε ενίσχυση της παιδικότητας και περιορισμό στις
αρνητικές τάσεις μεταξύ των ανηλίκων με μελετημένη παρουσίαση της παραβατικότητας, επιστημονική τεκμηρίωση που θα οδηγήσει σε παρεμβάσεις της πολιτείας ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι σε υποθέσεις βίας πρέπει να διασφαλίζεται η ψυχολογική στήριξη του θύματος και τόνισε ότι τα ΜΜΕ είναι τεράστια εξουσία, που για να εφαρμοστεί ορθά απαιτείται υπευθυνότητα.

Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης που σχετίζεται με την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών παρουσιάστηκε από λειτουργό της Αρχής.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε φιλμάκι με πρόσφατες ενδεικτικές υποθέσεις στις οποίες η αρχή επέβαλε κυρώσεις ή προειδοποιήσεις στα ΜΜΕ για προβολή εκπομπών ή ειδήσεων με θύματα ή παραβάτες παιδιά.

Η λειτουργός είπε ότι οι πλέον παρατεταμένες σκηνές βίας παρουσιάζονται σε εκπομπές με περιεχόμενο μυθοπλασίας και αυτές αφορούν σκηνές βιασμών, σκηνές πόνου που έχουν διάρκεια,
χρήση ναρκωτικών ουσιών και βία. Είπε ότι το τελευταίο διάστημα η Αρχή δέχτηκε παράπονα για βίντεο κλιπ τραγουδιών στα οποία περιέχονται σκηνές για χρήση ουσιών.

Η λειτουργός της Αρχής ανέφερε επίσης ότι έρευνα που διενεργήθηκε σε συνεργασία της Αρχής με το ΤΕΠΑΚ κατέδειξε ότι η περισσότερη βία παρουσιάζεται στις ψυχαγωγικές εκπομπές την οποία διακωμωδούν, ενώ σημείωσε ότι παρατηρείται το φαινόμενο σειρές που περιέχουν σκηνές βίας και προβλήθηκαν σε μη οικογενειακές ζώνες, επαναπροβάλλονται σε οικογενειακές ζώνες.

Η ψυχολόγος Ελένη Καραγιάννη παρουσίασε τις ψυχολογικές επιδράσεις στα παιδιά από την απεικόνιση βίας και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Γιώργος Παυλίδης ανέπτυξε το πέρασμα της προστασίας των ανηλίκων από τη θεωρία στην πράξη.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy