Προσοχή στις διαδικτυακές συναλλαγές με άγνωστες ιστοσελίδες

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεχτικοί όταν πραγματοποιούν «διαδικτυακές συναλλαγές με άγνωστες ιστοσελίδες και κυρίως με αυτές που διαφημίζουν εκπτώσεις ή τιμές που εκ πρώτης όψεως είναι απίστευτα καλές για να είναι αληθινές».

Σε ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι διερεύνησε παράπονα που τέθηκαν υπόψη του, τα οποία αφορούσαν εξαπάτηση καταναλωτών από απατηλές ιστοσελίδες, και αναφέρει ότι «σε περίπτωση που υπάρχει εξαπάτηση κατόχου χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας σε οποιανδήποτε διαδικτυακή συναλλαγή, ανεξάρτητα από την έδρα εργασιών του πωλητή, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να αμφισβητήσει τη συναλλαγή στην τράπεζα που έκδωσε την κάρτα του».

«Η τράπεζα έχει υποχρέωση όπως διερευνήσει το παράπονο του πελάτη της. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν σαφείς οδηγίες και διαδικασίες στις τράπεζες για τον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων. Σε περίπτωση που το παράπονο του καταναλωτή κριθεί ως δικαιολογημένο, τότε η τράπεζα επιστρέφει το ποσό της συναλλαγής στο λογαριασμό του παραπονούμενου», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «οι μεμονωμένες περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν από τράπεζες που δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιληφθούν των παραπόνων, οφείλονται σε άγνοια μελών του προσωπικού των τραπεζών, αναφορικά με τον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων».

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών σημειώνει ότι, «σε περιπτώσεις όπου οι καταναλωτές αισθάνονται ότι έπεσαν θύματα απάτης, να το καταγγέλλουν το συντομότερο δυνατό στην τράπεζά τους η οποία είναι υποχρεωμένη, και διαθέτει τους μηχανισμούς, να προστατέψει τους πελάτες της», προσθέτοντας ότι, «σε περίπτωση που το παράπονό τους είναι δικαιολογημένο, τα χρήματά τους θα επιστραφούν».

Για οποιοδήποτε παράπονο, άσχετα αν αφορά διαδικτυακή συναλλαγή ή όχι, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με τον Σύνδεσμο στο τηλέφωνο 700 00 700 ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected] ή μέσω της ιστοσελίδας του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών www.cyprusconsumers.org.cy.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy