Πρόσωπα του κυπριακού θέατρου: Βαρνάβας Κυριάζης

Βαρνάβας Κυριάζης

του Φώτη Απόστολίδη

Άγγελος με τ’ άσπρα το καλοκαίρι, με χιονισμένα μαλλιά πια ολόχρονα, πιο όμορφος κι από τη νιότη του. Δαίμονας στη σκηνή, με αυτό το βλέμμα που θα έκανε τον Τζακ Νίκολσον να αναρωτιέται αν ο πατέρας του έσπειρε κι άλλα παιδιά τη στιγμή που βολοδέρνει στο στοιχειωμένο ξενοδοχείο της Λάμψης του Κιούμπρικ. Σε σκανάρει, εντοπίζει τις ιδιαιτερότητες και τις αναπηρίες σου, τις φλερτάρει και σου ορίζει την αισθαντικότητα. Αμφίσημο χαμόγελο: μια λεπτή ειρωνεία ανατρέπει τη σοβαρότητα που κατισχύει!

Αυτόν τον δύσκολο άνθρωπο, που στο πρώτο έτος δεν έπρεπε να του πεις πως θες να γίνεις ηθοποιός για τη μαγεία του θεάτρου (μισεί τις κοινοτοπίες), κι εγώ του είπα πως θέλω απλώς να λένε «τι καλός που είναι αυτός» και του άρεσε, κι ας ψευδόμουν (;), τον συνάντησα στη δουλειά χρόνια μετά, σαν μοίρα που άργησε εφτά ζωές, όσες πιστεύει πως χρειάζονται για να κατακτήσεις μισό πόντο στην υποκριτική. Η όψη έγινε ορατή, οι κλόουν τρελάθηκαν και μια μικρή Πέμπτη θα πιούμε έναν καφέ και θα του δώσω το διήγημα που έγραψα για εκείνον. Προς το παρόν καταθέτω πως είναι ευγενής, ακομπλεξάριστος, γενναιόδωρος, ήμερος, δημοκρατικός και καλού ήθους. Και είναι ωραίο να μην απομυθοποιείς τους δασκάλους σου. Σκεφτείτε ό,τι θέλετε. Αυτόν τον Βαρνάβα ξέρω.

Η 27η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Mέρα Θεάτρου και αποφασίσαμε να ζητήσουμε από ανθρώπους που σχετίζονται με το θέατρο να μας μιλήσουν για μια σημαντική για τον καθένα/την καθεμιά στιγμή –μια στιγμή που είτε την έζησαν, είτε άκουσαν ή διάβασαν γι’ αυτήν– ή για ένα σημαντικό γι’ αυτούς πρόσωπο του κυπριακού θεάτρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy