Προσωρινή Στάθμευση Στρατευμάτων πρότεινε η Ελλάδα

Μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, είναι το “Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης” ξένων στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

O κ. Κοτζιάς είπε πως “η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της ΕΕ”, προσθέτοντας πως “ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα ως προς την Κύπρο”.

Εξάλλου, “συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση κάνουμε και θα κάνουμε, και έτσι οφείλουμε να κάνουμε. Αλλά ως προς τη λύση του πυρήνα του προβλήματος δεν θα κάνουμε”, ανέφερε ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών. Η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί παρά να είναι ένας κοινός παρονομαστής που θα συνδυάζει τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα για τους Τουρκοκύπριους, και, την ίδια στιγμή, τη μέγιστη ασφάλεια για τους Ελληνοκύπριους, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων, με ταυτόχρονη συμμαχία μεταξύ των τριών χωρών απέναντι σε κοινούς κινδύνους. `Ομως, “εκείνο που θα αποκλειστεί είναι το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή στο εσωτερικό άλλης”, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο `Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε “συντροφικές και πατριωτικές” τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στο ερώτημα ποίοι είναι εκείνοι που δεν θέλουν τον Νίκο Κοτζιά στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, απάντησε: “Στα δύο χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, ακολουθούμε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Χτίσαμε συμμαχίες και βοηθήσαμε η χώρα να βγάλει το κεφάλι από το βυθό της θάλασσας, πάνω από την επιφάνεια. Μερικοί είχαν μάθει αλλιώς και δεν τους αρέσει. Θα συνηθίσουν. `Οποιος δεν σκέφτεται το πώς θα κερδίσει η Ελλάδα μια διαπραγμάτευση, αλλά έμαθε να αναζητά το δρόμο της παράδοσης σε διάφορες πιέσεις, ασφαλώς δεν με θεωρεί “Υπουργό της καρδιάς του””.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy