Προσπάθεια Μέι να κερδίσει τους Brexiteers για τη συμφωνία με την ΕΕ

Στόχος της κας Μέι είναι να πείσει τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση και στο κόμμα της ότι οι συμβιβασμοί που οδήγησαν στη συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας

Δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή επί της επίτευξης «επαρκούς προόδου» στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, θα κάνει το απόγευμα η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα έχει προεδρεύσει νωρίτερα συνεδρίασης τους υπουργικού συμβουλίου προς ενημέρωση των υπουργών της.

Στόχος της κας Μέι είναι να πείσει τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση και στο κόμμα της ότι οι συμβιβασμοί που οδήγησαν στη συμφωνία είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers στο εσωτερικό την κατηγορούν για υπαναχωρήσεις στα θέματα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας, των μελλοντικών συνόρων στην Ιρλανδία και του οικονομικού διακανονισμού του διαζυγίου.

Η κα Μέι θα πει ότι η συμφωνία, που αναμένεται να επικυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας, δημιουργεί μία «νέα αίσθηση αισιοδοξίας». Θα σημειώσει, ωστόσο, ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί οριστικά μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα, μία αναφορά στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Η σημερινή δήλωση έχει επισκιαστεί από την κυριακάτικη δήλωση του Υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ότι η συμφωνία της Παρασκευής δεν είναι παρά μία «δήλωση πρόθεσης» που δε δεσμεύει το Λονδίνο.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας που σημείωσε τη σημασία της συμφωνίας για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Το πρωί της Δευτέρας, πάντως, ο κ. Ντέιβις ανασκεύασε, κάνοντας λόγο για παραποίηση των λεγόμενών του. Όπως σημείωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, «ασφαλώς η συμφωνία είναι νομικά εφαρμόσιμη».

Η διευκρίνιση αυτή προκάλεσε την ικανοποίηση του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, όπως ο ίδιος είπε μέσω Twitter.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy